发帖
手机端
扫码访问

懷舊燒味金錢雞

5052 |18
在河馬仔師兄報告中 {:soso_e100:} 提及"元朗金記燒腊"有金錢雞 即時令小象每天都蠢蠢欲試{:soso_e112:}  今晚老虎日場接夜場 攻其144圈 喝令小象今晚食自己{:soso_e131:} 這樣便令小象有機會去叫金錢雞{:soso_e182:}
金錢雞飯 一碗41蚊 一碟42蚊 在慳得一蚊得一蚊下 梗係要一碗 小象食飯無湯不歡  加多碗例湯要七蚊 都幾貴
佛手瓜煲燒豬骨湯 $7
燒腊檔所賣的 “燒腊下欄湯” 多數重口味 但這碗湯水真係好健康 少鹽 少油 十分清淡 七蚊喎 送嘅就差唔多
金錢雞飯 $41
一碗飯  有三件金錢雞  我初初以為只會有兩件
但三件金錢雞應是三件一層 一層一層叠著 但燒腊師傅上碟時 求求其其放上碟  這是我重新執過才影相
金錢雞是由一件肥肉  一件雞肝  一件瘦肉串燒而成  
肥肉週邊應是烤得發焦  有多少脆口感  但這幾片肥肉都無這效果  幸而它和雞肝味道結合得唔錯
雞肝 是這金錢雞最出色的一部份 那種肝類獨有味道 搶盡肥肉 瘦肉 風頭
件瘦肉完全似瘦叉燒味 無法突出它的存在 三件中最失敗一件 失敗
還有一樣缺點 就是蜜汁味太重 而調味略嫌不足 令整體也失去金錢雞的甘香  埋單48蚊  40蚊就合理D
三高肥佬當然要有節制食剩少少喇

评分

小弟少聞見怪,初初睇個名以為雞件,估唔我到用三樣食材做成。
但要將哩三個樣matching,相信真喺花上心思和功夫去炮製。 。

睇個買相,我諗蜜汁和燒臘味都幾重下,又偏油膩。
象版,你節制喺o岩嘅。 。

楼主 发表于 2012-1-13 07:28:00 | 显示全部楼层 来自: 香港

金錢雞係我地厘D伯爺公先試食架乍{:soso_e113:}
其實都唔係乜高難度野(我估){:soso_e120:}   只係健康來說 不合現今飲食之道  所以好少有得賣{:soso_e100:}

仲叫我食依D三高食物,死梗!{:soso__15040254032822137125_2:}

嗱象版,我先寫個服字俾你先
老虎皇恩浩瀚,俾足機會你食自已
你竟然唔北上食肥EE餐
走咗去金記食金錢雞餐?:y-9:

講番件金錢雞
其實香港真係好少有得食喇.....不過我對雞肝興趣不大
唔係因為健康問題,祇係自已口味唔鍾意個種口感啫

反而呢個報告勾起咗我一種燒腊檔回憶
舊時有隻燒腊鴨脚紥,真係正到冇朋友
尤其係包住鴨脚個塊腸衣,真係諗起都口水流:em20:

kkbbq 發表於 2012-1-13 07:28
金錢雞係我地厘D伯爺公先試食架乍
其實都唔係乜高難度野(我估)   只係健康來 ...

喺囉,唔怪好少燒味鋪會賣啦。 。
不過啲傳統食物,真喺要流傳落去,唔喺失傳喺必然嘅事。 。

楼主 发表于 2012-1-14 06:49:11 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-1-13 12:42
嗱象版,我先寫個服字俾你先
老虎皇恩浩瀚,俾足機會你食自已
你竟然唔北上食肥EE餐

kt版兄{:soso_e163:} 你估我唔想上去食肥雞餐咩{:soso_e102:} 依家年尾又手緊{:soso_e101:} 最大鑊  我果兩公升 已經出得八八九九{:soso_e140:} 已經進入倒數階段喇{:soso_e117:} 所以要節約能源 有限制使用  每個月  只可兩次  {:soso_e114:} 這個月一炮留番埋年{:soso_e199:}   一炮留番初二開年{:soso_e190:}   咁就無晒quota 係咪好可憐呢{:soso_e109:}
師兄所講嘅鴨腳扎  我好似未食過喎{:soso_e112:}

楼主 发表于 2012-1-14 06:52:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2012-1-13 16:37
喺囉,唔怪好少燒味鋪會賣啦。 。
不過啲傳統食物,真喺要流傳落去,唔喺失傳喺必然嘅事。 。 ...

就算有現在嘅人  好多都無乜心做好一件野{:soso_e148:} 所以很多傳統食物  都比以往為差{:soso_e101:}

金錢雞好耐無食了

好肥啊~~~~~三高象兄要小心小心