发帖
手机端
扫码访问

"臨時街市熟食中心"食豬扒麵

8442 |29
小象有一女同事  好鬼奄奄尖尖{:soso_e115:} 但她十分喜愛到"尖沙咀海防道臨時街市熟食中心"食豬扒麵{:soso_e102:} 鐘意食豬扒麵唔奇{:soso_e100:} 奇就奇在以她咁奄尖嘅女人{:soso_e140:} 竟然會好多時  專登由錦秀花園  揸車去D咁嘅地方食野{:soso_e132:}
"海防道臨時街市"小象眼見這個"臨時街市"都臨時左三十年有多{:soso_e120:} 從外邊睇  你點都估唔到入面有個熟食中心{:soso_e103:} 但這裏又好多人都識得嚟搵食  首先要穿過一些花檔{:soso_e100:}
過左花檔你可能會行番轉頭 {:soso_e120:}  唔駛驚  放胆行入去{:soso_e166:} 雖然污槽辣撻  同埋有D目露兇光的南亞人{:soso_e116:} 但過埋厘關  就有驚喜喇{:soso_e113:}
入到熟食中心  你就會見好多檔 麵檔 茶檔 這裏主打是三個茶檔  首選第一位是文記{:soso_e179:}
第二位是今日我幫襯的"華香園"  因為文記今日休息  所以華香園特別多人
第三位是個招牌最飽歷風霜嘅"合香園"  記得有一次小象一坐低  有個女人同我講佢哋"合香園"平又平過果兩檔  食又好食過果兩檔  這一句  立即令我想起身走人{:soso_e122:} 假如妳"合香園"咁勁唔使踩鳩人喇{:soso_e111:} 唔使平過人哋喇{:soso_e120:}
今日叫左一杯涷齋啡走甜  $12   不過不失  70/100
有就必食的架吔厚多士  $11  今次這個架吔味道又比較濃厚喎  但件多士唔夠熱  我又唔記得加多塊鮮油添  真失敗  68/100
主菜豬扒麵 $26  先嚟碗麵  一碗普通到不得了嘅即食麵{:soso_e115:} 早知改出前一丁麵  最大鑊豬扒炸唔切  麵嚟左七八分鐘豬扒先嚟{:soso_e126:}
豬扒終於登場  係咪傳說中咁好味{:soso_e100:} Sorry  唔覺喎  普普通通喇{:soso_e101:} 一件炸豬扒  真係好難有乜突破{:soso_e125:} 我以前賣的香辣豬扒  好味過佢  但都要執粒真無話可說  {:soso_e109:} 65/100
海防道臨時街市熟食中心  這裏三檔茶檔"文記"  "華香園"  "合香園"都是主打"秘制豬扒麵"和"架吔厚多士" 三檔各自有Fans  真係世上乜事  都有可能發生{:soso_e127:}

评分

華香園的豬扒我都幾鐘意食
不是非常的美味
但佢特別醃製的豬扒亦幾惹咪
係我尖咀下午茶既其中一個經常選擇
仲有呢度既奶茶都唔錯
佢地係用瓦煲煲既
但呢度始終有兩個缺點
第一係冇餐, 豬扒面+一杯熱飲都要差唔多40蚊,唔平
第二就正同象版所講, 豬扒經常炸唔切, 黎左面先上豬扒
我寧願佢個面等埋豬扒一齊上

楼主 发表于 2012-1-9 19:24:46 | 显示全部楼层 来自: 香港

bat師兄{:soso_e165:} 我一直都強調用十蚊食野  食番值十蚊嘅要求已OK{:soso_e189:}   唔需要食到十二蚊{:soso_e120:}
但小象覺得這幾檔的平均水準  真係與價格唔達標{:soso_e101:} 我這一餐要49蚊埋單  如果33-38就合理D{:soso_e100:}

其实系咪因为豬扒大块d所以觉得“抵”?{:soso_e132:}
感觉唔系太正,一般。

ryohung0077 發表於 2012-1-9 21:14
其实系咪因为豬扒大块d所以觉得“抵”?
感觉唔系太正,一般。

我覺得一定比大部份茶餐廳既普通炸豬扒好食
只不過價錢唔算平...
加上個冇茶餐常餐特餐果d
散叫就貴左少少

kkbbq 發表於 2012-1-9 19:24
bat師兄 我一直都強調用十蚊食野  食番值十蚊嘅要求已OK   唔需要食到十二蚊{ ...

的確價錢比普通茶餐廳略貴
加埋咁既環境
又好似唔多值
不過我就幾鐘意黎
始終覺得呢度比普通茶記好食d

batbatbat 發表於 2012-1-9 21:48
我覺得一定比大部份茶餐廳既普通炸豬扒好食
只不過價錢唔算平...
加上個冇茶餐常餐特餐果d

我都同意会比d普通炸豬扒好食。
散叫就肯定贵,起码杯野ge价就出晒黎。

ryohung0077 發表於 2012-1-9 21:51
我都同意会比d普通炸豬扒好食。
散叫就肯定贵,起码杯野ge价就出晒黎。
...

所以如果佢有餐就正啦
不過佢而家生意都唔憂
唔會無啦啦出餐賺少左

batbatbat 發表於 2012-1-9 21:54
所以如果佢有餐就正啦
不過佢而家生意都唔憂
唔會無啦啦出餐賺少左

尼样肯定,有餐都可能过40又或者块扒会细少少。

楼主 发表于 2012-1-9 22:11:10 | 显示全部楼层 来自: 香港
batbatbat 發表於 2012-1-9 21:50
的確價錢比普通茶餐廳略貴
加埋咁既環境
又好似唔多值

果度的環境...如果大熱天時{:soso_e126:} 你請我去都多謝晒{:soso_e120:}