发帖
手机端
扫码访问

著名 “豉油西餐” 餐廳之一

6816 |23

"豉油西餐"一詞 係我D番邦長大的外甥仔教我{:soso_e182:} 他們說香港的餐廳  全部有豉油調味{:soso_e112:} 鬼佬邊度有豉油架……咁又係喎{:soso_e120:}
"金鳳大餐廳"是我厘個窮鬼 去鋸扒的不二之選{:soso_e166:} "金鳳大餐廳"有三間店 分別在太子茘枝角道   尖沙咀山林道和今次我去這間在 灣仔謝菲道
"灣仔謝菲道"這一間 是小象最喜愛的一間{:soso_e166:} 他的環境 陳設有著70年代的氣息{:soso_e163:} 可惜 今次去到換掉了以前的藍色小格仔檯布  好像整個感覺失去了一部份{:soso_e115:}
牆上壁燈  天花吊燈  水吧背後的紙皮石  可以告訴你  他在此有多少歲月{:soso_e137:}
難得的是 金鳳大餐廳的標價  永遠在市價之低水位以下{:soso_e179:}
今次個包 失左手 叮耐左少少 老虎個包有D硬{:soso_e180:}
餐湯 我通常加12蚊改飲"酥皮周打魚湯"{:soso_e124:} 其實都係一般 但只係覺得12蚊一個"酥皮周打魚湯" 幾抵飲 唔好嘥{:soso_e120:}
老虎要一份"黑椒西冷牛扒餐" $73 黑椒汁滿蓋兩塊大西冷牛扒  兩塊西冷大過一隻睡拖{:soso_e114:}
老虎怕生 要七成 但係每次都係五成{:soso_e101:}  但係老虎都照食 這塊大西冷牛扒  有用鬆肉粉處理過  唔係邊有咁淋 {:soso_e151:} 不過鬆肉粉落得都適中  唔會過火位 {:soso_e182:} 這塊西冷  我比  70/100
嗜羊的我  香草燒羊扒餐 $83  我點會唔點  我走汁  要食原汁原味{:soso_e165:}
三件如羊胺大小的羊扒  都幾厚身啊{:soso_e165:}   雖然都離不開鬆肉粉  但羊肉的質感 和獨有羊肉so味  還保存得十分好{:soso_e179:}  75/100
例牌 咖啡或茶 今次的金鳳鋸扒 可算是近年食咁多次嘅最好味{:soso_e179:} 講真果句 金鳳出品幾間都咁飄忽{:soso_e122:}  有時真係…..{:soso_e186:} 今次  我五點去到金鳳  見到全世界在食飯{:soso_e132:} 我第一檯入去  食緊飯嘅員工  個個都眼望望…{:soso_e117:}
我立即話 唔好理我  你地慢慢食{:soso_e163:} 我坐下先得咧  食飽“頭”下先幫我落單{:soso_e181:} 二十分鐘後  樓面埋嚟落單  都話我識做{:soso_e165:} 厨房一定整好D比你食  所以今次果兩件扒  真係比以前好{:soso_e179:} 所以出嚟搵食千祈唔好沙塵白霍 {:soso_e130:}  否則 蝕底左都仲on99{:soso_e162:} {:soso_e162:}

评分

好吸引, 我係謝菲道 做過2年野都唔知有間咁野, 失敗......................

價錢同食物成正比, 要搵日去試下, 唔係好多地方d羊扒有差唔多質數

呵呵呵,kt 喺灣仔讀中學.....
象版呢個報告又令我諗起那些年......
一放學就去溝隔離女校D校花校草......
溝到就去呢幾間餐廳飲野嘅喇......
唉!人老了就成日想當年:em22:

小弟係灣仔大
呢間金鳳真係由細食到大
而家得閒都會去下懷愐下d青蔥歲月
就如象版所講
價錢平, 陳設懷舊, 水準飄忽就係金鳳特色
我去呢度多數食牛柳
雖然肯定佢有用鬆粉
但咬落口感我就好鐘意
同埋呢度既員工同佢地呱水好攪笑架~~

仲有
唔知象版有冇發覺
灣仔金鳳果到門
壞左十年有多都冇整
真係歷久不衰

评分

灣仔中學.....
係果間定果間呢?

batbatbat 發表於 2012-1-4 15:03
灣仔中學.....
係果間定果間呢?

頂!灣仔得兩間中學嘅咩?乜野果間定果間呢

kt1997kt 發表於 2012-1-4 15:23
頂!灣仔得兩間中學嘅咩?乜野果間定果間呢

哈哈
咁灣仔男校男女校加埋都唔係好多間
話唔定係我果間

batbatbat 發表於 2012-1-4 15:30
哈哈
咁灣仔男校男女校加埋都唔係好多間
話唔定係我果間

哈哈哈,你可能係我學弟噃

kt1997kt 發表於 2012-1-4 15:34
哈哈哈,你可能係我學弟噃

都幾有可能架~~
灣仔學校又唔算多~
係都唔出奇
可能做過同學添~

楼主 发表于 2012-1-4 22:21:53 | 显示全部楼层 来自: 香港
batbatbat 發表於 2012-1-4 15:03
小弟係灣仔大
呢間金鳳真係由細食到大
而家得閒都會去下懷愐下d青蔥歲月

batbat師兄果真對灣仔金鳳  一磚一瓦  瞭如指掌{:soso_e112:} 讚你一個{:soso_e179:} {:soso_e179:} {:soso_e179:}
我在某處也認識一位batbat{:soso_e181:} 但小象覺得你好似唔係佢{:soso_e112:}