发帖
手机端
扫码访问

佐敦掃街

6131 |23
今朝同老虎去試下 最近人氣旺盛嘅 “點點心點心專門店”這店有數間分店 我去了佐敦果間
雖然全店客滿 待應們忙過不可開交 但還是十分好態度 好禮貌 超讚90/100
晶瑩鮮蝦餃 $22 單看蝦餃形狀已失信心  味道一般 全無蝦餃應有的味道 58/100
養生棉花雞 $17 超熱 用料 味道都OK  
但係這塊豬皮唔似豬皮 沙爆魚肚唔似沙爆魚肚  又薄又硬  扣左十分  60/100
脆皮鮮蝦腸 $22  我估緊佢搵乜做脆皮  原來蝦腸入面  包多件炸脆左嘅威化紙  咁都叫有創意嘅  65/100
真係菠蘿包 $15 名乎其實 包內真係有菠蘿 端上桌時 還聞得到菠蘿香味撲鼻可惜包皮薄左D 如果包皮厚番D 大個小小  一定更高分  68/100
芥末鹹水角 $15  又係一個有創意嘅點心  鹹水角皮合格 鹹水角入面饀料 加入少許 “話沙B” 份量控制得宜  令你感受到 “話沙B”的存在  但又唔 “攻”你鼻  這個芥末鹹水角是今天之最 75/100
大家睇完都知 點心專門店 只係一般野姐 有時潮流就係咁 吹一吹  D錢就湧埋嚟架喇 就是 一間快餐店型式的茶樓而已
不過埋單95蚊都算抵食 但離好食 仲有少少距離
食完點心專門店  行去官涌市政大樓食牛腩河
聽老友講 這間位於 “官涌市政大樓二樓”熟食中心的 “黃根記麵家”嘅牛腩河好好食
老虎碗牛腩河 影到失左手 好蒙太奇Feel 這碗河粉十分幼滑 而牛腩並非坑腩  只是平價胸腩  但入味  可惜牛根就唔夠淋
我食牛腩麵  麵質就一般咧  但牛腩 牛根份量算多 這碗麵只賣15蚊  十五蚊你就知唔需要太多要求了
這隻碗 就可以話你知 “黃根記麵家”有多久歷史 我便是給這隻碗吸引而來 65/100

评分

睇到象版的報告入邊官涌二字,
我相信有D八、九十後連聽都未聽過,你信嗎?

楼主 发表于 2012-1-3 07:29:57 | 显示全部楼层 来自: 香港

唔好話八十後{:soso_e112:} 好多人都唔知有官涌區{:soso_e114:} 以為油麻地便到尖沙咀{:soso_e100:} 唔知有兩個街口位  叫做"官涌"架{:soso_e120:}

睇相d点心其实一般,不过100落楼都ok。
不过就同像版你讲一样,比人一吹就即刻多人到痹。

點心都系茶樓嘆好D…!

象版,可能呢間“點點心點心專門店”嘅點心冇太大驚喜
但應該都唔會食到一肚氣嘅......
不過.....呢間咁嘅點心快餐店係咪冇壺茶俾你的......
飲茶冇咗壺茶......好似欠咗個靈魂咁喎:em23:

楼主 发表于 2012-1-3 19:35:55 | 显示全部楼层 来自: 香港
ryohung0077 發表於 2012-1-3 13:15
睇相d点心其实一般,不过100落楼都ok。
不过就同像版你讲一样,比人一吹就即刻多人到痹。 ...

宜家D人食野 要食潮流{:soso_e182:} 所以有人話好  你話唔好 {:soso_e117:} 就好似唔識食咁{:soso_e120:}

楼主 发表于 2012-1-3 19:40:39 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2012-1-3 19:06
象版,可能呢間“點點心點心專門店”嘅點心冇太大驚喜
但應該都唔會食到一肚氣嘅......
不過.....呢間咁嘅 ...

無驚喜中 都算合格嘅{:soso_e100:}
所以我都無講粗口{:soso_e144:}
真係無茶壺架 好似茶餐廳咁 比杯茶你{:soso_e114:}
不過都斟茶斟得幾密{:soso_e179:} 但杯茶一D都唔好飲{:soso_e115:}

kkbbq 發表於 2012-1-3 19:35
宜家D人食野 要食潮流 所以有人話好  你話唔好  就好似唔識食咁 ...

我有d朋友都系o甘,去d名店食野好怕话唔好食。
其实口味系好主观,钟意就钟意。

kkbbq 發表於 2012-1-3 19:40
無驚喜中 都算合格嘅
所以我都無講粗口
真係無茶壺架 好似茶餐廳咁 比杯茶 ...

可能係kt食野衰格
我成日講食野除咗食食物的味道外,仲要食環境、食氣氛同食意境
飲茶對我嚟講,有壺茶俾自已自斟自飲,仲要有埋自細就飲開嘅中式茶杯
咁先有飲茶嘅樂趣同味道
但如果換咗茶餐廳式的水杯,又冇茶壺斟茶嘅風味
我就真係冇乜興趣喇