发帖
手机端
扫码访问

元朗大榮華

9721 |36

又係同四條女晚飯  因為某些原因  要成九點先到 “元朗大榮華” 夜D去都有好處 唔駛等位 食“大榮華”在我地元朗鄉下人嚟講好平常  但平時都好多省城嘅食客 嚟捧“食神滔”塲架 大榮華散座不設定檯   你等得咪等囉  我地D鄉下人係咁串架喇
生魚片連湯(斤半重生魚) 這是我點選的 這個湯完全合格 可惜少D 每人得一碗  五個人只有六碗湯78/100
西芹炒生魚片  超夠鑊氣  捧上桌時 我已聞到如大牌檔的炒餸氣味  猛火炒出來嘅魚  真係特別好食在家中厨房無可能有厘種味道78/100
雞蛋焗魚腸  雞蛋面層焗得唔夠脆  果皮味亦不足  但勝在魚腸夠多  不過魚油又少左D  所以比較乾身  總之唔係唔好  只係樣樣差少少65/100
金沙蟹粉扒西蘭花  金沙即係鹹蛋黃 蟹粉就係雪藏蟹肉 鹹蛋黃味道略遜  雪藏蟹肉反而都算多  這個金沙蟹粉扒西蘭花  起碼有創意  OK架  75/100
拖地叉燒  注意係拖地  唔係地拖  點解叫拖地叉燒  我都唔記得左  總之這個是元朗大榮華的招牌貨之一  75/100
你睇吓件拖地叉燒幾鬼肥  完完全全挑戰三高的我
另一元朗大榮華必食之選  “豬油撈飯”  堅好味  但如果你未食過就要注意  千祈咪以為落多D豬油會香D  話你知多豬油果頭  只會成砵飯油到唔食得  落幾滴已經夠架喇80/100
梅子蒸烏頭  好彩係比我食  厘條咁嘅 “梅子蒸烏頭” 魚質差到離譜  如果比蒸 “食神滔”食一定食到:「條脷無毛」捉個買手嚟雞姦都似    元朗出名出烏頭架 食神滔你厘樣真係要改善下啊45/100
你估吓厘籠係乜 四個靚女等左成晚 就係這籠............
馳名馬拉糕 無嘢講難怪D女咁鐘意食  真係鬆軟非常  夾層還有奶皇  正  90/100
讚埋厘碗送嘅眉豆糖水 好嘢
食到十點半走時閘都落埋  食完飯又要同D靚女講ByeBye lu

评分

元朗大榮華我比较少去,同常去九龙湾分店多d。

d馬拉糕真系好好食,有时会特别多叫一份打包返去食。{:soso_e102:}
不过,唔见你叫鸡ge?{:soso_e132:}

我係大榮華食過一次盤菜,感覺贏出面D連鎖酒家幾條街,
或者呢D係個人口味,佢地盤菜D料其實好下欄,但風味甚佳!

碟肥叉燒真係好吸引喎!

楼主 发表于 2011-12-21 06:58:22 | 显示全部楼层 来自: 香港

小象未去過九龍灣分店{:soso_e112:}   直頭唔知邊度添{:soso_e120:}
師兄{:soso_e181:}  我都試過打包  但番到屋企都無咁好食{:soso_e114:}
唔知師兄係咪講"五味雞"呢{:soso_e132:} 我想叫  但D靚女話唔好囉{:soso_e115:}

楼主 发表于 2011-12-21 07:09:18 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2011-12-21 00:44
我係大榮華食過一次盤菜,感覺贏出面D連鎖酒家幾條街,
或者呢D係個人口味,佢地盤菜D料其實好下欄,但風味 ...

盤菜...元朗真係大把出名嘅盤菜名店{:soso_e112:}
小象100%同意盤菜D料其實係下欄野{:soso_e179:}
作為一個元朗鄉下佬{:soso_e116:} 盤菜我真係食唔少{:soso_e124:}由始至終 小象從未懂欣賞過盤菜{:soso_e101:} 亦未有主動買過一個盤菜{:soso_e133:} 全部都是聚會..飲宴..或者齊嘩嘩夾錢聯誼{:soso_e181:} 如果比我揀  我寧願食個南乳溫公齋煲{:soso_e113:}

楼主 发表于 2011-12-21 07:12:47 | 显示全部楼层 来自: 香港
大表哥 發表於 2011-12-21 00:53
碟肥叉燒真係好吸引喎!

其實只係比一般高少少  未算超水準{:soso_e112:}

有好多D叉燒好似食柴皮咁。呢碟肥叉燒我就收貨喇!

kkbbq 發表於 2011-12-21 06:58
小象未去過九龍灣分店   直頭唔知邊度添
師兄  我都試過打包   ...

九龍灣分店系德福间电影院边上条天桥落去往MegaBox方向,见到百佳就系。
d马拉糕打包返去蒸都可以。
无错,就系五味鸡,几抵食!

象兄,你話豬油撈飯堅好味?我就唔敢食(個人喜好問題)!{:soso_e101:}細果時,我媽好鍾意買豬脂肪來炸(唔知係唔係咁叫,就當係脂肪),炸出好多豬油,和好多豬油渣!果時我好鍾意食豬油渣,特別係趁熱食時最正(炸好後待一會才吃)!!!{:soso_e106:}後來,發覺呢d高膽固醇既野真係好唔健康,就叫我媽以後唔好再買!!!豬油做菜確實係好香,做酥皮效果亦一流,{:soso_e179:}但為左健康理由,我就寧願放棄唔食!!!{:soso_e149:}
曾看過一個廣告(N年前),某演員話:"半肥瘦叉燒正!!!",我心諗.....咁都話正?{:soso_e145:}少少肥肉無所謂,可以令到叉燒食落去好肥美,有口感!{:soso_e121:}全瘦既話,都唔好,會乾爭爭,乏味!{:soso_e115:}但肥肉佔了一半既話,我就食唔落!{:soso_e118:}都係一個理由......"健康行先"!{:soso_e100:}
點都好,以上都係我個人意見,唔好介意!!!多謝象兄既分享!!!{:soso_e181:}