发帖
手机端
扫码访问

咖喱牛腩農夫包 & 客家好厨

8332 |32

今日下午途經太子旺角警署附近  見一間餐廳有咖喱牛腩農夫包 “農夫包” “農夫湯”都是小象至愛  二話不說  入去坐低Menu都唔駛睇 “咖喱牛腩農夫包餐” 唔該  一杯涷檸茶
刀、叉、更、還有一隻膠手套
先來跟餐的 “蕃茄牛腩粒湯”
這“蕃茄牛腩粒湯”夠熱  最憎餐湯多數不溫不吞  湯內而且真係仲有蕃茄 洋葱 牛腩粒  可以見得到這是一個有誠意的餐湯  味道亦唔錯 75/100
“咖喱牛腩農夫包”送上 有錫紙蓋面 扮到真係焗咁喎 還有一碗咖喱汁附上
個農夫包真係好似焗過架喎  外皮脆而不算太硬  一邊吃包內的咖喱牛腩 而包內的牛筋牛腩和牛筋 都炆得夠淋  另一隻手就撕開個農夫包嚟食 (原來隻膠手套咁有用)  這個包內的咖喱都好夠咖喱味 75/100
另一碗咖喱汁 有兩件薯仔在內 但兩件薯仔唔熱架喎 又唔好食 而且這碗咖喱汁 仲好似無農夫包D咖喱咁好味  無理由架  點解呢?? 55/100
食一個咖喱牛腩農夫包 飲左個蕃茄牛腩粒湯  好超飽 飲埋杯涷檸茶滿足晒
埋單47大元 下次有機會  一定番卓
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
有人同我講有間叫 “客家好厨”嘅酒樓D嘢唔錯 今晚就同老虎去試吓
海鮮雜菜煲 $78 第二次食好似用塑膠啤出嚟嘅蝦 無味無道 同上次在稻香食嘅一模一樣  其他都廢事講  厨房大佬啊 個湯材料唔得梗無味 你可以落D雞粉 好過淨係落鹽同味精丫 大佬 50/100
油鴨茘芋臘味煲  $68  PU你阿麼  一煱水咁 你好撚意思攞出嚟  芋頭一半係“腎”嘅  油鴨又仲有油益味 今日又唔係跑馬 你老婆跟佬走左  無心機呀  40/100
砵仔飯  個飯得呀  蒸得唔錯喎  加上兩條鹹魚仔干  幾别緻  仲跟一小碟油和一樽豉油撈飯  我初時以為係豬油  但食落一D豬油香味都無  聞清楚 再睇清楚  我斷定這碟是厨房用完用淨的千年油
埋單 茶介 花生 加一204大元 這間客家好厨……… 我聽日會殺人  殺鳩死點我去果條友

评分

楼主 发表于 2011-12-21 07:14:32 | 显示全部楼层 来自: 香港
無回應  自己推吓先{:soso_e128:} {:soso_e128:} {:soso_e128:}

象兄,點會無回應呢?至少有我呢個fans!!!{:soso_e152:}
我無去過客家好廚,呢間野感覺好多人幫襯,食物唔差!但睇完你報告後........{:soso_e126:}差成咁???難怪你忍唔住問候人,又話劈人!{:soso_e153:} 可能廚房佬果日心情唔好,做出黎既野都強差人意!{:soso_e117:}希望你下次好運氣,食到好野!!!{:soso_e100:}

個農夫包外形同我係三藩市漁人碼頭食既一樣,入面裝既只不過係周打魚湯,仲要賣成USD8.99{:soso__7003382848383440918_1:}

你食哩個正好多,味道睇落都唔錯,揾日試下先{:soso_e179:}

楼主 发表于 2011-12-21 17:44:47 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-12-21 10:59
象兄,點會無回應呢?至少有我呢個fans!!!li
我無去過客家好廚,呢間野感覺好多人幫襯,食物唔差! ...

十九幾萬分多謝師兄支持和捧塲,小象依家上緊大陸食魬,番黎先同你再傾

好鐘意你句pu你阿麼, 見到碟野咁都唔知有乜好講, 你個餐牌係大豐, 門口係翠苑? 如果係同旺角熟食中心同一間, 佢杯凍啡唔錯(唔好飲唔好打我), 可以試下

楼主 发表于 2011-12-21 23:42:45 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-12-21 10:59
象兄,點會無回應呢?至少有我呢個fans!!!
我無去過客家好廚,呢間野感覺好多人幫襯,食物唔差! ...

真係唔知係咪我唔好彩{:soso_e136:} 我真係唔想比錢咁滯{:soso_e120:}
不過  老虎見到平時有個乳鴿餐幾抵{:soso_e102:} 話要試多次  好{:soso_e123:} 我又搵日俾多次機會佢{:soso_e144:}

楼主 发表于 2011-12-21 23:46:25 | 显示全部楼层 来自: 香港
walnut 發表於 2011-12-21 11:55
個農夫包外形同我係三藩市漁人碼頭食既一樣,入面裝既只不過係周打魚湯,仲要賣成USD8.99{:soso__700338284 ...

我都在加拿大漁人碼頭  都食過 都係周打魚湯 {:soso_e124:} 個湯好味{:soso_e179:} 但如果配合起來  就如師兄睇法一樣  咖喱牛腩好D{:soso_e179:} {:soso_e179:}

楼主 发表于 2011-12-21 23:50:51 | 显示全部楼层 来自: 香港
bonsonhui 發表於 2011-12-21 21:59
好鐘意你句pu你阿麼, 見到碟野咁都唔知有乜好講, 你個餐牌係大豐, 門口係翠苑? 如果係同旺角熟食中心同一間 ...

多謝bonsonhui師兄{:soso_e181:} 唔嫌棄我厘個鄉下佬粗魯{:soso_e104:}
餐牌係大豐  門口係翠苑 {:soso_e114:}  係囉  所以入面D樓面制服  好似寫住大豐翠苑餐廳  無記錯就係咁{:soso_e120:}

kkbbq 發表於 2011-12-21 23:42
真係唔知係咪我唔好彩 我真係唔想比錢咁滯
不過  老虎見到平時有個乳鴿餐幾 ...

如果佢次次出品差既話,肯定無下次!!!{:soso_e111:}
但間中有一次失誤,應該比一次機會佢!唔好咁快定人死罪,你咁做就啱喇!!!{:soso_e100:}