发帖
手机端
扫码访问

寒冬暖身蛇羹

12704 |48

10度寒冷警告下{:soso_e118:} 除左食火煱 "蛇羹" "糯米飯"都應該是禦寒食品之寶{:soso_e179:} 有同事介紹  元朗有一間蛇舖幫襯得過{:soso_e100:} 所以今晚小象就同老虎去試吓{:soso_e112:}
價錢好平喎  我叫左一個64蚊"龜套餐"{:soso_e152:} 加多一碗17蚊"臘味糯米飯"{:soso_e182:}
"藥材龜湯"我都唔知龜係乜味{:soso_e113:} 只知這碗一定是藥材湯{:soso_e128:} 68/100
"蛇羹"一食就知是急涷蛇{:soso_e115:} 幾十蚊乍  梗係急涷蛇喇{:soso_e128:} 但係蛇肉真係多  又大件{:soso_e114:} 可惜這蛇羹反而藥材味不足{:soso_e117:} 68/100
"臘味糯米飯" 所用的臘味都算是中價貨{:soso_e179:} 都算有良心{:soso_e166:} 糯米飯煮很亦軟硬適中  十分出色{:soso_e179:} 75/100
"64蚊龜套餐"又龜湯  又蛇羹  仲有臘味糯米飯  真係都唔好要求咁高喇{:soso_e102:} 一分錢一分貨  我就覺得這個價錢已交足貨{:soso_e179:} 仲有一樣必要讚嘅係  各樣食物都好夠熱  超讚 {:soso_e179:} 食完真係全身暖晒{:soso__14015737259232001706_3:}

又可以和Ken版個深圳蛇羹比較一下  邊個抵食{:soso_e112:}
http://www.vshare.cc/forum.php?mod=viewthread&tid=461694

评分

龜,蛇,我都唔鍾意食(煮的話)!{:soso_e115:}龜岺膏,蛇酒我就ok!{:soso_e120:}糯米飯我就不太喜歡!{:soso_e110:}
點都好,多謝象兄既分享!{:soso_e181:}

冬天最愛火鍋、羊腩煲、蛇羹糯米飯,
食完全身暖笠笠、慶合合既感覺,並非飲酒可比!

乜嗰碗糯米飯有臘味嘅咩?:y-9:

見唔到喎象版.......你食哂D臘味先影相?

$64 食三款野都己過隱 .....  
去MK食野閒閒地都 $7,80蚊  

正想話過幾日又去蛇王果度食碗蛇羹。。
估唔到象版捷足先登。。{:soso_e179:}

糯米飯通常我都會走花生,因為通常細鋪D花生麻麻地

楼主 发表于 2011-12-12 22:59:44 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-12-10 23:23
龜,蛇,我都唔鍾意食(煮的話)!龜岺膏,蛇酒我就ok!糯米飯我就不太喜歡!{:soso_e11 ...

我同你唔會爭食  我就只係唔飲酒{:soso_e120:}

楼主 发表于 2011-12-12 23:01:26 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2011-12-11 20:07
冬天最愛火鍋、羊腩煲、蛇羹糯米飯,
食完全身暖笠笠、慶合合既感覺,並非飲酒可比! ...

同意 由其蛇羹  真係好暖身{:soso_e179:}