发帖
手机端
扫码访问

4888元一圍菜 和 3350元一圍海鮮比拼

4932 |17

和一衆同事十三人  到流浮山食海鮮 {:soso_e112:}  今次又話係自己友海鮮酒家發辦{:soso_e163:}   埋單三千三百(連十零支汽水)  {:soso_e182:} 抵唔抵食  見人見智  {:soso_e104:} 今餐海鮮食材品種係好普通  但以今時今日海鮮價  的確令人咋舌 {:soso_e117:}  講真  厘餐我都唔識講抵唔抵  {:soso_e133:} 或者交比大家評論一吓{:soso_e120:}
豉椒蟶子 普通料  65/100
白灼花螺  硬到仆街 食三隻都胃痛  50/100
椒鹽尿蝦皇  香脆 蝦味濃 但無膏  65/100
胡椒湯灼生蠔  生蠔食唔少 又試到一個有創意的制作 咁嘅做法真係未食過  連湯都可以飲埋  有生蠔食  仲有生蠔湯飲  正  85/100
主角生蠔  要比多一張相比大家睇吓  你哋睇吓個蠔肚肥到厘  鮮、甜、滑講晒
大龍躉炒球  這半條龍躉賣價780大元 肉爽皮滑  一定新鮮魚才有此效果  炒功有水準  78/100
炆龍躉頭腩  厘個炆頭腩就大撚鑊囉  炸到乾爭爭  魚肉的水份都無埋  味道又差  係咪洗碗個亞姐煑架  我地一人食左一件就放低筷子lu  40/100
清蒸大鮑魚  這是一個不容有失的菜  也只可以比合格分  65/100
酥炸生蠔  今年生蠔的品質應該唔錯  可以去流浮山食多D生蠔  記得三年前的生蠔  又係咁肥美  那一年小象都食左唔少
這個酥炸生蠔  唔單止生蠔肥美  真係無渣Very Good 最掂係包著生蠔外面的脆醬  就似芋角外面的那樣鬆化  和其他酥炸生蠔外皮  吸滿油的麵粉皮  有天淵之别  90/100
薑葱炒蟹  蟹種麻麻  煑功可以  68/100

有三樣無影相  一係白灼生菜  我都未食過無菜味嘅生菜  我估草都會好食過佢  40/100
二係炒飯  好過無  58/100   三係  開餐前 重有一碗 “超重味精把鬼海鮮湯”  50/100

唔該埋單 總共十二道菜  3350元 點睇呀  你地話上次我在"佐敦4888果餐"抵  定厘餐"流浮山海鮮"抵呢??

评分

今時今日,食一餐全海鮮,12道菜 (包括個味精湯),每人都係$260,點都唔可以話貴
象版你既評分,拉勻都唔低過65/100,我相信應該叫做食得過
你佐敦果餐唔係真係好貴,只不過配搭不知所謂,二流價錢,九流菜單
左睇右睇,上睇下睇,梗係流浮山呢餐抵

楼主 发表于 2011-12-6 03:53:29 | 显示全部楼层 来自: 香港

小象都係搵個藉口和大家吹下水者{:soso_e120:} 每人$260  點差都係流浮山  點樣都叫全海鮮{:soso_e100:} 不過今次厘間邦記煮功真係麻麻{:soso_e101:} 除左兩個生蠔十分出色外 {:soso_e179:} 全部都係一般  {:soso_e114:} 由其個"炆龍躉頭腩"完全嘥晒{:soso_e109:}
早前  我隻老虎聽見我星期三去流浮山食飯{:soso_e122:} 劈頭第一句就話:咁多日子唔揀 你地揀星期三跑馬去流浮山{:soso_e132:} 因為跑馬出街食飯  真係瀨過好多次野{:soso_e127:}

晨早見到D咁令人流哂口水海鮮!搞到個肚咕咕聲,一陣個早餐又要食大份D!{:soso_e124:}                                                       跑馬出街食飯  真係瀨過好多次野......................絕對讚同!

老老實實,呢餐都唔算貴
象版你應該冇做第十三度菜------生劏水魚嘅喇
不過......市價啦,亦唔算抵食夾大件
而且象版你又講到呢間野煑功麻麻地
更加係可食可唔食嗰隻啦

流浮山呢度抵食啲。
不過出品都覺得麻麻地,
份量好似唔多夠。 。

只蟹睇落又冇膏又冇肉咁,
唔知你地12個人點分來食囉。 。

多謝師兄咁詳細既分享{:soso_e179:},睇完之後,我覺得呢間既招牌菜係D蠔,其他就好似麻麻地咁

楼主 发表于 2011-12-6 22:27:31 | 显示全部楼层 来自: 香港
大表哥 發表於 2011-12-6 07:03
晨早見到D咁令人流哂口水海鮮!搞到個肚咕咕聲,一陣個早餐又要食大份D!                    ...

晨早流浮山 無海鮮食{:soso_e133:} 但如一個戰場{:soso_e171:} 送海鮮果D木頭車  隨時撞死你{:soso_e134:} 如果阻住條路  媽媽立即當殃{:soso_e110:} 這是我曾經晨早去流浮山的經驗{:soso_e126:}

楼主 发表于 2011-12-6 22:36:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2011-12-6 10:41
老老實實,呢餐都唔算貴
象版你應該冇做第十三度菜------生劏水魚嘅喇
不過......市價啦,亦唔算抵食夾 ...

亦唔算什麼自己友價錢囉 {:soso_e115:}  大部份同事都話貴左D{:soso_e120:}   不過我都有同佢哋講  依家海鮮真係貴到癲鳩左{:soso_e148:}   今次我唔知D花螺幾錢斤{:soso_e132:}   但三星期前你估我問幾錢斤{:soso_e151:}   貴到我唔買  你估下丫 kt師兄{:soso_e165:}

楼主 发表于 2011-12-6 22:41:44 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-12-6 12:55
流浮山呢度抵食啲。
不過出品都覺得麻麻地,
份量好似唔多夠。 。

如果在西貢食  我諗要比多七、八百蚊先埋到單添喎{:soso_e110:}
Ken哥真眼利 {:soso_e179:}  同我上次果隻蟹差九條街喇{:soso_e120:}