发帖
手机端
扫码访问

香港一餐晚飯 價錢同大陸差唔多

6317 |23

早兩日和老虎  在新蒲崗明星酒家晚飯 {:soso_e112:}  價錢同大陸差唔多  當然比大陸貴少少{:soso_e120:}   但食材 用料 都放心D嘛 {:soso_e100:}  怪不得  我和我一班朋友 最近都少左上大陸消費{:soso_e120:}
一煲重大過大陸賣嘅例湯  蓮藕花生雞腳煲龍骨  果然老火湯 足味 雞腳都煲到入口溶化  煲例湯大到飲凈三分一  73/100
銀盤蒸走地雞  挑!所謂銀盤咪不銹鋼碟囉  如果用銅盤成個感覺都唔同晒喇 這個蒸走地雞  好重燒酒味 我幾喜歡  配料用雲耳、大
頭菜 紅棗同蒸  加埋隻不銹鋼碟 簡單得像家常菜一樣  65/100
清蒸"細鱗" 這條十二両"細鱗" 街市賣都要四十蚊以上  這個賣價的確低食  但係條厨房佬唔知係咪瞓着左  蒸到過晒火 條魚柴皮咁"鞋"  咁就糟塌左一條魚咧  50/100
椒絲腐乳唐生菜(無通菜) 一般 好過無 65/100
要一提嘅 是這日本"朝日生啤" 是小象最喜愛的啤酒 如果食飯的食肆有朝日生啤我一定會飲   85/100
有木瓜雪耳糖水 和甜橙奉送  
三舊幾埋單算合理喇  今晚我食左一餐重Dom春 遲D Post比大家睇吓

评分

上次去新蒲崗本來去呢間食野,但無位(我地人多),改為去第二間,下次有機會去開新蒲崗,都要試一試呢間!這日本啤酒唔記得有沒有飲過!個人比較鍾意飲藍妹,藍帶(一定要進口的,大陸果隻唔好飲),青島,ICE,和某荷蘭牌子啤酒(唔記得個名),唔係喜力!大熱天時或食熱氣野時,啤酒一定唔少得!!!

象師兄返璞歸真進入化境喎!
我幫襯明星都五少,屬中規中矩,價錢大眾化!
有陣時我覺得幫襯茶餐廳不如去呢種酒家食好過,反正價錢差五多,
但出品、招呼、服務都好D,而且茶記座位會較迫,好似我呢挺肥佬真係會坐得好辛苦!

楼主 发表于 2011-11-27 05:27:15 | 显示全部楼层 来自: 香港

飲啤酒我其實唔係好啱{:soso_e100:} 只因酒量其淺{:soso_e143:} 飲兩杯已經想瞓{:soso_e108:} "朝日啤"只係喜歡它的味道{:soso_e120:}

楼主 发表于 2011-11-27 05:34:56 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2011-11-27 01:59
象師兄返璞歸真進入化境喎!
我幫襯明星都五少,屬中規中矩,價錢大眾化!
有陣時我覺得幫襯茶餐廳不如去呢 ...

有時候 去酒家食飯 都會食得簡簡單單  只因價錢在考慮之列{:soso_e112:} 以前出去食飯  都要食D自己做唔到的菜式{:soso_e100:} 現在都學有為師兄話齋"返璞歸真" 食番多左傳統嘢{:soso_e192:} 人老左  連食野都守舊D{:soso_e113:}

kkbbq 發表於 2011-11-27 05:27
飲啤酒我其實唔係好啱 只因酒量其淺 飲兩杯已經想瞓 "朝日啤"只 ...

其實我都唔係好鍾意飲啤酒架!{:soso_e110:}我本身係熱底,天氣熱時,飲啤酒當係消暑!{:soso_e121:}食熱氣野時,怕上火,飲啤酒降降火!飲啤酒貪佢有涼快既感覺!{:soso_e142:}有時心煩時,飲啤酒來消愁!{:soso_e150:}

楼主 发表于 2011-11-27 21:19:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-11-27 11:45
其實我都唔係好鍾意飲啤酒架!我本身係熱底,天氣熱時,飲啤酒當係消暑!食熱氣野 ...

我其實唔飲啤酒另一個原因...係因為啤酒嘅氣...充滿左我個胃{:soso_e150:} 令我食唔到嘢囉{:soso_e101:}

kkbbq 發表於 2011-11-27 21:19
我其實唔飲啤酒另一個原因...係因為啤酒嘅氣...充滿左我個胃 令我食唔到嘢囉  ...

我估,你應該是肥的是嗎?{:soso_e132:}

楼主 发表于 2011-11-27 22:14:56 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-11-27 21:46
我估,你應該是肥的是嗎?

如果用豬來相比{:soso_e162:} 咁咪唔算肥囉{:soso_e113:}

kkbbq 發表於 2011-11-27 21:19
我其實唔飲啤酒另一個原因...係因為啤酒嘅氣...充滿左我個胃 令我食唔到嘢囉  ...

啤酒氣好過汽水氣!就我而言,我出外吃飯(不是上班日子),多數不叫汽水,因為汽水的氣很易令我腹脹!但啤酒氣沒那麼多,所以喝啤酒較好!!!