发帖
手机端
扫码访问

九龍城 - 創發潮州飯店

14792 |67
楼主 发表于 2011-11-20 23:14:26 | 显示全部楼层 来自: 香港

我祇係識食潮式花生糖咋:y-63:

楼主 发表于 2011-11-20 23:22:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-11-20 21:42
我估創發未必肯花咁多工序,最多係切片後浸水,有客order時才撈起放煲煮
唔係熱辣辣上檯已經冇水準,唔駛 ...

偏見還偏見,
見偶像對潮州菜咁有研究,
有冇你而家都有幫襯嘅好地方介紹?
等我又去試吓出多個報告先

kt1997kt 發表於 2011-11-20 23:14
我祇係識食潮式花生糖咋

潮州甜食真係好好食(零食),係我既至愛!(雖然糖份偏高){:soso_e121:}

無爭有為 發表於 2011-11-20 22:31
我覺得朱兄講野有D似我老豆,對功夫茶既要求同樣重要!
嗯!雖說我幼時,亦已經12,3歲,當時創發給我感覺 ...

"香港閩南菜最輝時90年代初,曾經北角百福道有間像樣點既小館"

百福道?果邊有食肆嗎?果頭好似冇地鋪?
會唔會係和富道?我有D印象果頭曾經有閩南菜館

kkbbq 發表於 2011-11-20 22:31
想必chulo師兄應是潮藉人仕  師兄唔講我都唔知  潮洲人原來是嚐甜一族
小象之老虎也是潮藉 ...

Bingo.
芋泥真係叫人又愛又恨,唔甜到漏唔好食,咁甜又無益
仲有潮州的芋泥酥餅,好食得黎又係甜死人不填命
我被禁食好耐啦

kt1997kt 發表於 2011-11-20 23:14
我祇係識食潮式花生糖咋

識食潮式花生糖都唔錯
潮州以花生做料的糕點糖果好多
我最鐘意食花生酥及鴨頸糖
鴨頸糖係以花生為主要餡料,外面包住軟糖,面層黏滿芝麻
有興趣試多D唔同既潮式糕點,你有時間可以去九龍城城南道的和記隆睇下
和記隆現在分左兩家,一家叫和記隆,另一家叫貴嶼和記隆
我都分唔清邊間係原庄正店
但我會幫襯貴嶼和記隆,因為佢地夠老餅,和記隆連百貨公司都有得賣,大規模生產,冇晒果種老式的味道

kt1997kt 發表於 2011-11-20 23:22
偏見還偏見,
見偶像對潮州菜咁有研究,
有冇你而家都有幫襯嘅好地方介紹?

人窮呀,愈來愈少出街食,潮菜就更加少
香港島那邊,比較地道的有上環皇后大道西的"尚興"
灣仔的"佳寧娜"曾經好出名,如果冇跌watt,都應該值得試一試
"百樂"亦係老字號,今日已有好多分店,水準參次,要去我會揀去銅鑼灣希慎道果間老店
除左一D大集團名下食店外,近年已經少在九龍區食

chulo2009 發表於 2011-11-21 02:05
識食潮式花生糖都唔錯
潮州以花生做料的糕點糖果好多
我最鐘意食花生酥及鴨頸糖

你說的和記隆,我只吃過一次!它出品的潮州糕點應該是香港製造生產吧!
我所說的真的是在內地製造生產的,正宗潮州風味!不過,論工場環境衛生就一定比不上香港(是差好遠)!所以要吃真正的潮州糕點就要考慮這問題了!我有機會再去潮汕地方就一定買多點回來!上一次吃是很多年前的事了!

chulo2009 發表於 2011-11-21 02:22
人窮呀,愈來愈少出街食,潮菜就更加少
香港島那邊,比較地道的有上環皇后大道西的"尚興"
灣仔的"佳寧娜" ...

朱兄,你夠我窮?(我知你唔係窮){:soso_e151:}
估唔到你"窮光蛋-超級果隻"呢番說話仲擺咁耐!算吧,你除名吧!這番話我才配得上!!!{:soso_e150:}

estheryau1221 發表於 2011-11-21 09:25
你說的和記隆,我只吃過一次!它出品的潮州糕點應該是香港製造生產吧!
我所說的真的是在內地製造生產的,正 ...

和記隆係香港公司,都有近60年歷史
雖然係香港製造,但絕對百分百正宗潮州風味
大陸曾經有文化斷層,反而好多野失左原有手藝
改革開放之初,大陸好多野,特別係傳統飲食,要派人來香港取經
我覺得香港老店比較有堅持,出品質素及衛生有較大保證
所以我都係鐘情香港出品多D

你想搶我個"窮光蛋 - 超級果隻"名銜?
我高價賣俾你,你幫我脫貧就得,呵呵~~