发帖
手机端
扫码访问

九龍城 - 創發潮州飯店

14747 |67
ken_choy 發表於 2011-11-21 18:58
創發丫創發兩年同老表去食到一肚氣! !

不過呢間大眼雞好鬼正!當時賣成160蚊條! ! !

碗糖水係姜薯,姜薯煮好後,眼睇好似淮山,味道都似,但口感就多左一種爽滑。
ken版原來都係架Geiv冷,拍絲磨生奸
貢糖冇錯係花生糖,典型潮式花生糖
豬油糖我冇印象
明軟我都好鐘意食
我講既鴨頸糖就係明軟中間加花生
對唔知乜野係明軟既師兄,我講解多兩句
呢種係以麥芽糖加豬油製成的軟糖,外面沾滿芝麻
今時今日,應該減左豬油份量
你講開用薄餅包糖
我好懷念以前去上環潮州巷中間一家鋪店買新鮮烙製的薄餅
買齊材料,就可以返屋企自己包糖蔥薄餅食
唔知現在邊處有新鮮薄餅賣?

ken_choy 發表於 2011-11-21 20:29
我愛功夫茶,但不是嗜愛嗰只。 。
記得細個嗰整, 阿爺種有成畝地茶樹(本山綠茶),
平均一個月採茶青 ...

製茶功夫非常不簡單,受教了。

chulo2009 發表於 2011-11-22 01:28
製茶功夫非常不簡單,受教了。

小弟列出嘅只是憶起細個見阿爺製茶嘅一個大致過程。
其實當中好多繁複工序,又點可能一兩句說話道盡。 。 。

至於泡製亦是一個非常考功夫過程。 。

chulo2009 發表於 2011-11-22 01:27
碗糖水係姜薯,姜薯煮好後,眼睇好似淮山,味道都似,但口感就多左一種爽滑。
ken版原來都係架Geiv冷,拍 ...

架geiv冷{:soso__8992589283456971451_3:}

多謝朱版詳細講解,可能細個唔講點分。所以一直以為淮山片。 。 。

麵粉,些少蔥花,麥芽糖加豬油製成的軟糖叫豬油糖。勁甜!

新鮮烙製的薄餅,圓形薄薄地,買返屋企自卷花生,貢糖,芝麻和少量白砂糖,壓碎來食!
有時仲包卷鹹味嘅有蔬菜,肉丸,豬肉等熟食。 。真喺好懷念! !{:soso__15484272057064731451_4:}

e+真揾唔到邊度有得買,今年返鄉下拜山,當地先食地呢樣嘢。 。 。 。{:soso__5248023263179578039_2:}

kt1997kt 發表於 2011-11-21 21:21
哈哈哈!kt 今次真係拋磚引玉喇!
係咁意出個傳統潮州老店報告
除咗呃咗象版幾+分之外

都幾好,大家分享下唔同嘅嘢。{:soso__7009915899661650532_2:}

chulo2009 發表於 2011-11-21 02:05
識食潮式花生糖都唔錯
潮州以花生做料的糕點糖果好多
我最鐘意食花生酥及鴨頸糖

和記隆我識呀{:soso_e182:} 我老虎嫁比我時  我都係去和記隆定禮餅架{:soso_e121:}

estheryau1221 發表於 2011-11-21 09:34
朱兄,你夠我窮?(我知你唔係窮)
估唔到你"窮光蛋-超級果隻"呢番說話仲擺咁耐!算吧,你除名吧! ...

挑{:soso_e146:} 同我鬥窮{:soso_e151:} 我係破產人仕  一鑊晒你地冷喇{:soso_e148:}

ken_choy 發表於 2011-11-21 20:29
我愛功夫茶,但不是嗜愛嗰只。 。
記得細個嗰整, 阿爺種有成畝地茶樹(本山綠茶),
平均一個月採茶青 ...

估唔到Ken哥對飲功夫茶  咁有研究  咁有興趣  失敬  失敬{:soso_e183:}

kkbbq 發表於 2011-11-22 20:03
挑 同我鬥窮 我係破產人仕  一鑊晒你地冷喇

哎.....象兄,我無心跟你鬥窮的,小弟是窮就認,不怕別人說....笑........:y-23:

細個眼看耳染,或多或少都袋咗入腦。 。 。
只是現在沒有太多時間坐落衝功夫茶。
只能用咖啡慰籍。 。哈