发帖
手机端
扫码访问

九龍城 - 創發潮州飯店

14742 |67

我估創發未必肯花咁多工序,最多係切片後浸水,有客order時才撈起放煲煮
唔係熱辣辣上檯已經冇水準,唔駛讚佢地
我又偏見啦

無爭有為 發表於 2011-11-20 20:59
說龍城創發係一間富豪飯館一點不為過,每逢華燈初上都會泊滿許多名貴汽車
小弟幼小時家境尚可,常跟父母光 ...

無爭兄咁討厭杯功夫茶
反而我好重視餐前及餐後果兩杯功夫茶
最鐘意同桌有人唔鐘意飲,因為我可以飲多杯
對我自己來說,冇咁兩杯茶,又或者杯茶味淡,呢餐潮州菜未算完滿
有D潮菜館只供應一轉,我會將佢劃歸唔正宗,唔及格 (又係偏見)
我好肯定自己係大無爭兄最少一輩,因為我幼時的創發真係只係間打冷店,仲未有後期貴客滿堂的場面

順便同無爭兄講多兩句,之前你介紹過福建菜,我自己係好渴望試到福建的宴客菜
可惜香港福建菜館太少,有都係賣家常小菜
雖然我唔係福建人,但我唔信福建冇貴價菜
福建有錢人唔少,亦文化歷史悠長,以前好多京官都係福建人,又早做對外貿易,幾百年以來應該有所謂大富人家的飲食文化
如果無爭有好介紹,我感激不盡

kt1997kt 發表於 2011-11-20 21:12
無爭兄,食物本身都係歷史嘅一部份
人嘅經歷回憶亦一定會包括某些陪伴自己成長的一些食物
所以 kt 好多時 ...

:em24:絕對讚同,人有些時候係需要呢D心靈回憶

chulo2009 發表於 2011-11-20 22:00
無爭兄咁討論杯功夫茶

哈 哈 哈!!!我都係喎  {:soso_e113:} 同枱唔飲功夫茶嘅  全部歸我所有{:soso_e182:} 哈 哈 哈!!!

kkbbq 發表於 2011-11-20 21:15
有為師兄  唔知現在你對果杯 "潮洲功夫茶" 有無改觀呢
我以前都唔鐘意  現在不知幾欣賞{:s ...

:em18:依家飲茶都係飲D比較清淡、清香,如鐵觀音、香片…
死啦!都五知係咪童年陰影添,對功夫茶都係有點兒抗拒!

kkbbq 發表於 2011-11-20 21:10
我講得出個螺頭翅因為價錢貼咗喺牆身之嘛    其實螺頭翅係最貴嘅喇,菜膽翅應該係140蚊

螺頭翅  菜膽翅 ...

芋泥都係我至愛之一,可惜愈來愈少食店供應,味道亦差左(應該同減用豬油有關)
象版講過鐘情中國傳統甜品
其實潮州甜品好有特式
幼時聽先父告知,潮州人非常重視甜品,變化亦很大,不過香港可以食到的只係一部份,而解放後的中國已難有人懂得制法,因為好多潮州甜品係以前富有人家才有得食,平民連嚐試的機會都未必有。可惜當年細個自己冇心裝載,老豆講乜都懶理,左耳入右耳出,依家乜都記唔番,否則可以寫出黎介紹俾你

chulo2009 發表於 2011-11-20 22:00
無爭兄咁討厭杯功夫茶

我覺得朱兄講野有D似我老豆,對功夫茶既要求同樣重要!
嗯!雖說我幼時,亦已經12,3歲,當時創發給我感覺就係有點兒破舊,
但就五明點解班大款點會這樣舒尊降貴,風雨不改去光顧!

香港閩南菜最輝時90年代初,曾經北角百福道有間像樣點既小館,
開張時都好多福建大袋來幫襯,但只維持了一年就…:y-82:

chulo2009 發表於 2011-11-20 22:11
芋泥都係我至愛之一,可惜愈來愈少食店供應,味道亦差左(應該同減用豬油有關)
象版講過鐘情中國傳統甜 ...

想必chulo師兄應是潮藉人仕  師兄唔講我都唔知  潮洲人原來是嚐甜一族{:soso_e152:}
小象之老虎也是潮藉人仕   難怪已仙遊的岳母大人  煑甜品也有一手{:soso_e179:} 令小象最難忘的是  岳母大人親手做的自家湯丸{:soso_e112:} 真是至今難忘{:soso_e100:}
但小象唔明  芋泥點解一定要整到咁甜呢{:soso_e132:} 好多時  真係甜到痴線{:soso_e134:}

kkbbq 發表於 2011-11-20 22:31
想必chulo師兄應是潮藉人仕  師兄唔講我都唔知  潮洲人原來是嚐甜一族
小象之老虎也是潮藉 ...

象兄,潮州人做的甜食(豬油糕,一些甜的零食)真的好甜,不過,我好喜歡吃!以前常吃的,現在很少吃,很懷念那種零食!{:soso_e124:}

我都食過幾間唔同鋪做的芋泥
真係創發最正 !