发帖
手机端
扫码访问

九龍城 - 創發潮州飯店

14748 |67
楼主 发表于 2011-11-20 20:45:28 | 显示全部楼层 来自: 香港

勁!偶像你真係識飲識食!
你啱哂!我記起大姑應該係講"姜薯"的
你講嘅口感又完全中哂
但食個時真係唔知個工序咁複雜
大姑祇係介紹我呢個甜品的食療功效,乜野潮州燕窩,養顏清熱喎......
我當時祇係冇乜所謂,見佢吹水吹得咁辛苦先捧吓場
如果大姑好似偶像你咁介紹做呢個甜品的繁複人力工序
我反而會好尊重佢地想保有傳统食品嘅誠意噃!
就會俾多D心機心神去品嘗吓可能好快失傳嘅傳统食品呀!

楼主 发表于 2011-11-20 20:58:48 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-11-20 10:34
kt兄,可否逐一講每道菜的價錢給我作為參考?
老實說,我蠻喜歡吃潮州菜,可惜比其他菜都偏貴的! ...

朱老超版都講咗,其實潮州打泠真係豐儉由人
我幾鍾意飲咸菜豬肚湯創發賣幾十蚊 (不過我冇試過唔知惦唔掂)
超版講嘅煎蠔烙又係幾十蚊
韮菜豬紅,鹵水旦加豆付,鹵水珍肝.....
呢D食物kt都好鍾意食.....全部都係幾十蚊有交易

說龍城創發係一間富豪飯館一點不為過,每逢華燈初上都會泊滿許多名貴汽車
小弟幼小時家境尚可,常跟父母光顧,留下許多開心回憶,
第一次食荔芋香穌鴨、福袋石榴雞,鹵水鵝片,反沙芋、姜薯糖水、清心丸綠豆爽等……
最討厭的就是飲那些功夫茶,又苦又澀,偏偏大人們都樂此不疲,真奇怪…

已經幾乎淡望了的回憶,被KT師兄再次勾起,心中泛起一絲絲漣漪,謝謝KT兄包膠!:em17:

kt1997kt 發表於 2011-11-20 15:29
唔好意思呀EY,我真係唔知每道菜嘅價錢
我講得出個螺頭翅因為價錢貼咗喺牆身之嘛
其實螺頭翅係最貴嘅喇, ...

我講得出個螺頭翅因為價錢貼咗喺牆身之嘛    其實螺頭翅係最貴嘅喇,菜膽翅應該係140蚊

螺頭翅  菜膽翅應該係140蚊  我覺得又唔算貴喎  

個鵝腸鵝翼確實價錢我唔知   但應該七八十蚊左右啦

這個都是合理價錢  新鮮鵝腸難求   鵝翼一向唔平  合理  合理
個蟹係時價,大約五百零六百左右
嘩!嘩!嘩!!打吓問吓  我都唔搭得食  比我估  我最多估四佰五  就算四佰五我都食唔起喇   
12蚊/條沙芋,糖水15蚊/碗
反沙芋頭  逐件計咁串  12蚊/條反沙芋頭  都幾搶錢喎
kt師兄聽你話乜燕窩糖水我以為會四五十蚊  原來只係十五蚊  ok喇  粥檔紅豆沙都十二蚊喇
其實小象最喜愛的潮洲甜品是 "銀杏芋泥" 諗起就想食{:soso_e112:}

楼主 发表于 2011-11-20 21:12:18 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2011-11-20 20:59
說龍城創發係一間富豪飯館一點不為過,每逢華燈初上都會泊滿許多名貴汽車
小弟幼小時家境尚可,常跟父母光 ...

無爭兄,食物本身都係歷史嘅一部份
人嘅經歷回憶亦一定會包括某些陪伴自己成長的一些食物
所以 kt 好多時都要去揾推車仔嘅牛雜檔
白糖糕,砵仔糕,雞旦仔,白糖花生碎夾餅......
呢D全部都有我兒時嘅回憶........

無爭有為 發表於 2011-11-20 20:59
小弟幼小時家境尚可,常跟父母光 ...

有為師兄  唔知現在你對果杯 "潮洲功夫茶" 有無改觀呢{:soso_e112:}
我以前都唔鐘意  現在不知幾欣賞{:soso_e179:}

chulo2009 發表於 2011-11-20 20:16
我再補充一下之前的回帖。

薑薯,應叫「姜薯」才對,是我寫錯。

咁有誠意的回應  都唔知點覆你好{:soso_e101:}
寫個字比師兄你算喇{:soso_e120:}

楼主 发表于 2011-11-20 21:26:36 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-11-20 21:15
有為師兄  唔知現在你對果杯 "潮洲功夫茶" 有無改觀呢
我以前都唔鐘意  現在不知幾欣賞{:s ...

功夫茶,廿四味,苦瓜呢D食物
都係冇經歷嘅人唔會鍾意的食物

kt1997kt 發表於 2011-11-20 20:58
朱老超版都講咗,其實潮州打泠真係豐儉由人
我幾鍾意飲咸菜豬肚湯創發賣幾十蚊 (不過我冇試過唔知惦唔掂) ...

依家街邊打冷大牌檔都絶不經濟{:soso_e127:}
三五知己  隨時四五百埋單閒閒地{:soso_e101:}

kt1997kt 發表於 2011-11-20 20:27
先問吓偶像先,九龍城樂口福得唔得?

今晚今日仲得唔得我唔知,畢竟有成20年冇幫襯
佢地係賣傳統潮州貴價菜,好舊式
服務舊式,裝修舊式
但今日既廚房仲keep唔keep到舊式我就唔知
以前我最鐘意去"陶芳",不過早已歇業,可惜!