发帖
手机端
扫码访问

二十年歷史的印度餐廳

2427 |6

378051_309273252419131_100000093770683_1303669_727398175_n.jpg 元朗 有一間已有二十年歷史的印度餐廳  我晚上搭車經過  很多時見很多印藉人仕在門外聚集  但因為該印度餐廳的位置  小象很少路過  只有乘車時才經過   今天心血來潮   約埋幾個同事去食午飯{:soso_e182:}
這"蓬萊印度餐廳"  就如一般印度餐廳一樣  佈置 陳設 都充滿印度色彩{:soso_e175:}
這個水壺  我好鐘意  第一諗法  就係想要三個願望{:soso_e177:}
例牌有嘅薄脆和綠色的乳酪醬料   今次仲有印度酸紅蘿蔔和紅葱頭{:soso_e100:}
印度菜餐湯  竟然是"忌兼雞湯"  但係佢又做得比好多西餐廳好喎  {:soso_e179:} 真吹漲
我嘅主菜"咖喱羊肉"  係呀又係羊肉{:soso_e120:} 我真係好撚鐘意食羊{:soso_e102:} 這咖喱羊肉的羊肉夠淋夠  但羊味只可說一般{:soso_e150:} 但印度咖喱才是我的目標{:soso_e112:}
這樣就失望喇{:soso_e125:} 賣相唔錯嘅咖喱  無味  唔香  唔辣  渣撚到厘{:soso_e126:} "條脷無毛" 有無搞錯啊{:soso_e174:} 一間咁正宗嘅印度餐廳  D咖喱屎到咁交關{:soso_e174:} 我地六個人去  個個都#@!^$%  厘個咖喱  可想而知有幾差 45/100{:soso_e174:}
食印度咖喱  用印度麭包點印度咖喱一流{:soso_e120:} 這個印度麭包 熱辣辣 又鬆軟 {:soso_e179:} 只是欠缺左重口味牛油味道{:soso_e132:} 但都十分好吃{:soso_e106:} 但無左一份美味的"印度咖喱"襯托這75/100的印度麭包{:soso_e100:} 實在太可惜喇{:soso_e101:}
這午餐唔算貴  45蚊  有前菜  餐湯  咖喱羊肉  印度麭包  仲有一杯中下水準的咖啡{:soso_e120:}
真係估唔到  一間已有二十年歷史的印度餐廳   咁多印藉人仕光顧的印度餐廳   水準竟然真係咁水{:soso_e185:}

评分

咖喱牛肉邊好食架?
係男人都鍾意食咖喱雞嘛!

比個樣呃曬, 元朗真係多美食, 可惜離我太遠

楼主 发表于 2011-11-15 03:01:33 | 显示全部楼层 来自: 香港

個咖喱賣相唔錯{:soso_e152:} 但我食咁多印度餐廳咖喱  味道最差厘間{:soso_e101:} 好多茶記好過佢{:soso_e146:} 我整都好過佢{:soso_e145:} 但佢個印度麫包又幾好食{:soso_e179:} 個咖喱  當佢偶一失手{:soso_e115:} 我會比多次機會佢  希望一間老店不要令小象再失望{:soso_e112:}

印度餐廳煮既咖哩唔得
就好似港式茶餐廳杯奶茶唔得
對我來說,係死罪,不可原諒的死罪
有時候,我地(包括我自己)去搵外地菜時好容易有個錯誤觀感
就係以為多該國人士幫襯,果間店就一定掂
其實以咁判斷,可參考性都幾高,但並非絕對
試過唔少次光顧一些唔掂或物非所值的日本菜館,見到都有唔少日本人幫襯
其實全世界都係一樣,無論係什麼國籍,好多人係對食冇要求
正如幾唔掂、杯奶茶幾唔得既茶餐廳,都會有香港人去打躉
象版好厚道,仲肯俾多次機會間廿年老鋪
真係希望佢地係一時意外地落漏材料

你話個印度麵包欠缺左重口味牛油味道。
據我所了解,傳統的naan bread係冇加牛油喎
不過依家好多食店搞花臣,將D naan多左唔同口味,譬如,大蒜、奶油
我個人都係最鐘意食傳統果隻,用黎蘸咖啡汁就最夾

楼主 发表于 2011-11-16 19:35:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-11-15 13:08
印度餐廳煮既咖哩唔得
就好似港式茶餐廳杯奶茶唔得
對我來說,係死罪,不可原諒的死罪

食飯 食外國口味 到一間原籍人仕開的店鋪 品嚐時一定有一個祈望 這個祈望一定是比其他的濫于充數的要求還要高  可惜此次經驗  比濫于充數還要差  chulo師兄 我同意多印度人的餐廳 未必一定是有好的印度餐 可能只是他們在揮發民族情意結而已

我成日都講一餐滿足的飯 只有兩種要素

(一)就是飯腳 一邊食飯 一邊嘻嘻哈哈 有著大家都配合的共同話題 在食飯時間把大家的感情 又拉前一步 何其重要 何其開心

(二)食物質素 在一頓飯局中 當然希望要享用到 所付出的價錢成正比的品質和味道  小象唔需要豆腐價錢 燒鵝脾味道 (有當然最好) 但最少要有與價錢同等的要求

以上兩種 是我認為對一餐飯的重要原素  各佔50% 有一樣錯配 這一餐飯都會失色  完全浪費一個飯局  

小象真的會幫襯多一次 我真的不相信一間歷史攸久的印度餐廳  出品差得如此這般  可能當天有些意外吧

评分

印度餐廳做出來嘅咖哩都失水準,真要打屁屁。 。{:soso__17134087458821801334_4:}