发帖
手机端
扫码访问

Ocuz土耳其餐

4274 |14

我講既baklava果仁酥皮餅雖然好甜
不過甜味來自蜜糖而非砂糖,除非食店偷雞改用糖漿,否則甜得黎都有陣蜜糖甘香味
我對鬼佬超甜甜品都好抗拒(通常甜得黎唔好食係材料及製法不得宜,用砂糖蜜太多)
但呢款土耳其甜品我接受得到,否則都唔會曾經自己落手整

ken_choy 發表於 2011-11-16 23:53
中東甜品真喺好甜丫,細細件, 一件就食唔曬!
不過有d果仁嘅甜品,好鬼香。又好想食。。 ...

今時今日,要我食番件,我都未必食得晒成件
年紀大,食唔到咁甜啦

楼主 发表于 2011-11-17 06:54:37 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-11-16 23:50
土耳其卷的捲皮,應該好好嚼!
配o埋牛油芝士濕濕o地,嗰種口感真喺好正! ...

果件土耳其多士  一定啱師兄口味{:soso_e179:}

楼主 发表于 2011-11-17 07:09:19 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-11-17 00:12
我講既baklava果仁酥皮餅雖然好甜
不過甜味來自蜜糖而非砂糖,除非食店偷雞改用糖漿,否則甜得黎都有陣蜜 ...

晚飯後  是滿足就是有一個好的甜品  {:soso_e166:} 其實我對甜品也萬分喜愛{:soso_e102:} 很多時和老虎晚飯後  會到甜品店整番個靚甜品{:soso_e152:} 和朋友同事食飯  更是飯後指定動作添喇{:soso_e113:}
但正宗鬼子佬的糕餅甜品  甜到爆裂 {:soso_e101:}  一係"慕士"  "雪糕"的單調  我又無乜好感{:soso_e120:}
點似得港式甜品咁多花巧  色  香  味 俱備{:soso_e179:}   香港甜品和泰式甜品  都是小象至愛{:soso_e166:} {:soso_e166:} {:soso_e166:}

kkbbq 發表於 2011-11-17 07:09
晚飯後  是滿足就是有一個好的甜品   其實我對甜品也萬分喜愛 很多時和老虎晚 ...

象版間嘢喺邊咖, 地址唔該!