发帖
手机端
扫码访问

Ocuz土耳其餐

4275 |14

昨天再到Ocuz土耳其餐廳  上次已試過土耳其羊肉卷和扁豆湯  今次當然要試食其他食品{:soso_e124:}

羊痴的我  點選了一份"特選羊胺配沙律" 咖啡或茶  45大元{:soso_e102:}   
羊胺有兩件  但不算大件  但都算厚 兩件約八安士左右{:soso_e112:} 可惜有少少根位  有部份好UN{:soso_e149:} 但羊味豐盛 揸住條骨食   食完隻手指都重有羊味{:soso_e104:}

沙律有蕃茄..青瓜..青椒..生菜..紫洋葱…全部切粒 沙律中無加入其他醬料  就如食生果一樣{:soso_e121:} 食完個"羊胺配沙律"個肚全無感覺食過嘢{:soso_e150:}  60/100

未飽梗係要食到飽  叫多件"土耳其羊肉多士"{:soso_e182:}
這便是"土耳其羊肉多士"  多士並非是普通方包  而是像土耳其卷的卷皮  多士放在烤爐上烘得微焦  所以上碟時熱力十足{:soso_e176:}
一件多士他的溫度就是一個靈魂  給一件冰冷的多士送比我都唔食{:soso_e153:} 這件溫度就一百分咧{:soso_e179:} 多士有不太多的羊肉粒及洋葱和蕃茄   睇清楚仲有芝士{:soso_e102:} 食下去  有一股鹹牛油的味道混著芝士的獨特味道  雖然羊肉的味道不明顯{:soso_e148:} 但牛油和芝士的鹹味十分突出  令我有一種對這羊肉多士以外的驚喜{:soso_e179:} {:soso_e179:} {:soso_e179:}  80/100
羊肉多士配上這杯跟羊胺的"土耳其咖啡"  是羊肉多士  把這一般的咖啡變得更為可口{:soso_e120:}

评分

唔掂唔掂!
始終都接受唔到羊個種味
冇計,無福消受!:y-63:

我都去試左個羊肉卷, 遲左5分鐘唔比lunch價比我, 要$45, 羊肉又少, 試過就算, 去食subway好過

楼主 发表于 2011-11-15 02:48:39 | 显示全部楼层 来自: 香港

小象上次個羊肉卷35蚊  原來係午餐{:soso_e100:} 我都唔知添{:soso_e120:} 我條羊肉卷 重好多羊肉啊{:soso_e120:}
唔好意思老點左你{:soso_e183:}

如果唔鐘意食羊肉,到土耳土菜館真係隨時冇啖好食
睇帳幅相,杯咖啡唔似正宗的土耳其咖啡
其實我都唔清楚自己有冇飲過正宗土耳其咖啡,不過睇陳豪既咖啡節目有介紹過點煮
應該係好濃好杰,好似以下幅相咁 (相是從網上下載)
一杯超濃咖啡,最好就係配上超甜的甜品
土耳其的甜品確係超甜
以前自己吃甜有好多QUOTA,鐘意食佢地的BAKLAVA(其實係中東甜品,希臘及其他中東國家都有呢款甜品),係一種以果仁碎、牛油焗制的千層酥,焗好後要浸透蜜糖,所以好鬼甜。
但自己為食,以前特登去學點整,現在諗番起都滿口口水,可惜,真係好鬼甜,唔敢再隨便食

kkbbq 發表於 2011-11-15 02:48
小象上次個羊肉卷35蚊  原來係午餐 我都唔知添 我條羊肉卷 重好多羊肉啊{:sos ...

唔好咁講, 其實都幾好食, 但係羊肉少到有點兒那個, 話曬成$45, 比多小小都唔得

楼主 发表于 2011-11-16 19:51:45 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-11-15 12:33
其實我都唔清楚自 ...

嘩!!厘杯杰過芝麻湖嘅"土耳其咖啡"{:soso_e105:} 我估我無勇氣試一啖{:soso_e110:}
鬼子佬嗜甜程度好超勁架{:soso_e135:} 一件餅食都特別甜{:soso_e143:} 我可以說 對鬼子佬齋得甜味的甜品  全不感興趣{:soso_e115:}

好似唔錯,搵日去試下

土耳其卷的捲皮,應該好好嚼!
配o埋牛油芝士濕濕o地,嗰種口感真喺好正!{:soso_e102:}

chulo2009 發表於 2011-11-15 12:33
其實我都唔清楚自 ...

中東甜品真喺好甜丫,細細件, 一件就食唔曬!
不過有d果仁嘅甜品,好鬼香。又好想食。。