发帖
手机端
扫码访问

(河馬仔專欄)尖沙咀匠伊兵衛日式午餐評論

3092 |7

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

『馬場樂子(妹)』: 性格開朗,有點大頭蝦,除主力賽馬專欄外仍會介紹飲飲食食

『馬場彩珠(姐)』: 性格認真,對珠形擺設特別喜愛,特別喜歡製作甜品,主力飲食專欄的.齊齊評論香港飲飲食食!

(漫畫部份)

登录/注册后可看大图
(文章部份)

彩珠 : 其實香港的好view嘅地方有好多,港九新界都有,但係要令另一半有深刻印象又唔係咁易搵噃...

樂子 : 如果一定要我選擇,維港景色就最能代表香港特色呢.

彩珠 : 但要睇到維港兩旁景色就要很高的地方呢...

樂子 : 咁樣我就諗起我地上次食過嘅日本料理店呢!

彩珠 : 尖沙咀國際廣場上的匠伊兵衛哩

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

樂子 : 仲記得入到食店後,裡面擺設四正簡潔,雖然未去到似日本料亭的高貴裝潢及極多間隔,但係已經極富現代高級日式食店的模樣

彩珠 : 店內坐位大多都可看到維港景色,甚至細心一點看,可以看到半島酒店的直昇機坪,就算在下午景色亦相當美麗,這個景色都頗迷人的!

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

樂子 : 當日都係去食午市

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

樂子 : Menu內都有唔少散叫的

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

彩珠 : 其實這兒單單看景色都好開心了,藍天白雲也好夜空星光也好,當然一邊吃一邊看景色一邊看自己的另一半幸福的樣子,三重開心啦.

樂子 : 家姐好似好陶醉噃,呵呵呵!!!

彩珠 : 只是空想一下.不如講講當天我們食的東西吧,當天我要了鰻魚飯定食...

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

彩珠 : 魚生用三文魚是香港較常見的,可能是香港人較喜歡吃吧.都夠厚及溫度適中.亦有天婦羅不過味道就略淡.較特別就是親子卷(即雞肉包雞蛋),及一些雞的炸物等等.在定食中算是多.而最重點的鰻魚飯最喜歡就是鰻魚肉夠厚,就算不是『鰻重』的份量都非常夠食,而鰻魚汁(蒲燒汁)亦不會太濃太搶,薄薄的燒汁顯得出燒鰻魚的香味

馬場彩珠---對鰻魚飯定食之評分:

登录/注册后可看大图

樂子 : 我這個就是匠便當呢,最喜歡吃這種類似『公司』便當...因為乜都有得食

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

樂子 : 左面有照燒三文魚+蟹籽沙律,中間有各種壽司,右面有大蔥牛扒及天婦羅,亦有蒸蛋及麵豉湯.最喜歡就是大蝦及三文魚籽吞拿魚壽司,這個大蝦壽司肉質好厚,而三文魚籽加上吞拿魚就能提升肉香.至於大蔥牛扒配搭可以說是一爽一腍,天婦羅的炸蟹肉仍能保持蟹肉的肉質,整個SET都算多野揀的...

馬場樂子---對匠便當之評分:

登录/注册后可看大图

是次食物人均相對消費 (越多$越高)

登录/注册后可看大图

(漫畫部份)   

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

以下是主理假日才開門的《潮州メイドCafe》之看板娘---司馬蓮華的一段小讀白:

「食物、座位、餐具都準備好呢,一切都準備就緒。現在還距離開店有三十分鐘,還是做些少熱身運動吧。近期雖然都有繼續跳芭蕾舞但好像少了運動,還是做一些柔軟運動壓腿動作熱身呢,多點運動對身心健康都會有好處呢。」

在此希望大家在工作繁忙之時,也要做適量運動呢!

登录/注册后可看大图

今次由河馬仔設計及監製、由香港畫師Half Boiled繪製而成。以<共享創意 署名-非商業性 3.0 香港 授權條款>發放。

*(圖中所述之故事及看板娘人名純屬虛構、如有雷同、實屬巧合。)

评分

好正...睇見都好想食{:soso_e102:}
日本料理  小象十十十分欣賞個賣相{:soso_e179:} 睇見都開心{:soso_e120:}

楼主 发表于 2011-11-9 00:48:58 | 显示全部楼层 来自: 香港
我都很喜歡個大蝦壽司呢

無價錢既?

睇到D裝修和遠景都知幾貴下.去午市叫定食都可以但晚市就唔制了。

大蝦壽司應該是熟蝦吧?我個人偏愛生蝦多D
但個三文魚籽吞拿魚壽司就睇落好吸引,亦都未試過兩者夾埋一齊食
請問尖沙咀國際廣場,係咪以前凱悅酒店果個位置?

楼主 发表于 2011-11-10 22:25:57 | 显示全部楼层 来自: 香港
chulo2009 發表於 2011-11-10 00:20
大蝦壽司應該是熟蝦吧?我個人偏愛生蝦多D
但個三文魚籽吞拿魚壽司就睇落好吸引,亦都未試過兩者夾埋一齊食 ...

係噃,凱悅酒店舊址係國際廣場......

個隻係熟蝦呢

看起来不错。重点景色不错