发帖
手机端
扫码访问

荃灣江記上海湯麵

13934 |11

首先, 小弟在VS這個論壇不經不覺已經升格到元老級會員

30/5/2011註冊開始, 15/06/2011開始發帖和報告,
雖然短短四個多月, 小弟又食, 又揼, 又影相, 又貼圖,
然後發表報告, 直到03/10/2011, 積分突破6000分大關,
多數會員會到正骨區內出帖,
不過小弟的第一個正式報告在深圳飲食區內發表,
但是現在沒時間北上國內大吃大喝, 但不要緊,
今次在這裡香港飲食區內,
小弟這個新手元老會員留下一點印記,
現在希望VS內各大版管人員和會員,
繼續為VS這個獨一無二的討論平台發光發熱,
所謂台上一分鐘, 台下十年功, 各位繼續努力,
積少成多, 堆沙成塔, 客氣說話不多講,
用一個簡單的報告襯托,
再希望各會員唔好”VS 1分鐘, CD ROM 5,256,00分鐘 (十年)" (講笑)

24/09/2011星期六下午二點鐘左右, 經過荃灣褔來邨,
又到了”一個人美食途上”的時候, 由於這次只是路過,
致電友人詢問有甚麼食店可以介紹o
詢問之後, 好,  就去到鄰近的香車街街市熟食中心二樓的江記上海湯麵,
吃一碗簡單而又美味的港式上海湯麵,
那次點了一碗”雲吞鳳爪麵 ( 二十五元港幣 / 一碗 )

四周環境

麵店招牌

麵店菜單價目

店內情況

一碗簡單的上海湯麵, 兩隻鹵水鳯爪, 三粒菜肉雲吞,
少許上海咸菜, 再配以上海湯麵, 除了上海麵外,
其他食品全部自家製作和烹調,
價錢由十一元至二十五元不等, 這個價錢十分便宜,
看著店內四人盡心盡力招呼人客,
小本式經營麵食檔,
發揮出香港人的獨特拼搏精神, 值得讚賞

這些上海麵的口感不錯, 有別於一般上海麵店的麵食,
這裡的有點像出前一丁麵,
麵煮熟之後放在湯水內浸著也不會過稔,
因此而失去麵的咬口感

鹵水鳯爪一看便知道用了”老年鹵水汁”醃製而成,
鳯爪皮和骨都醃到好入味, 味道一流

上海菜肉雲吞由檔口內一位女士即場包製,
每一隻都是人手精心炮製, 絕對壓倒性優於機器製造而成的出品,
這裡的雲吞充滿人情味, 雲吞皮是選用一般鮮蝦雲吞的外皮,
內裡的鮮肉和菜都大小形狀洽到好處,
可以一啖一隻, 美味而又有人情味在內

配料加入一些自家製的上海咸菜,
驟眼看來好像是雪菜,
非也, 說是上海咸菜, 味道郤不會過鹹

整體來說, 小弟給這碗上海鳯爪雲吞麵的評分是三星半 (五星滿分)

結論:
服務: 三星/五星滿分
環境: 二星半/五星滿分
食物質數: 三星半/五星滿分
價錢: 二星半/五星最高
衛生: 三星/五星滿分

這次一人消費二十五港元, 價錢大眾化

缺點: 那裡是港式大排檔, 麵檔內沒有飲料提供,
只有茶水, 不過左右面舖都是舊式茶檔,
冷熱飲品可以自行選購, 同時位置交通不太方便,
又沒有冷氣空調, 只有電風扇在檔內,
害怕熱和喜愛乾淨食肆環境的人士需要注意, 多謝收看!

评分

此處  小象也有不少腳毛留下 放工再講

楼主 发表于 2011-10-14 08:40:12 | 显示全部楼层 来自: 香港

象兄, 嗰度會唔會多番你啲腳毛就唔知,
不過你都要KEEP住周圍揾多啲野食,
再發表給大家, 謝謝你的加分鼓勵

睇落好好食咁

楼主 发表于 2011-10-14 18:58:54 | 显示全部楼层 来自: 香港
jet2807 發表於 2011-10-14 18:21
睇落好好食咁

係呀, 那裡食物質素唔錯,
價錢又唔係太貴,
但要注意地方環境唔係太整潔:em15:

cm3924 發表於 2011-10-14 18:58
係呀, 那裡食物質素唔錯,
價錢又唔係太貴,
但要注意地方環境唔係太整潔 ...

小象有一段日子  在荃運工業大廈工作 褔來邨"香車街街市熟食中心"我點會唔識 以前 我間中都有去"香車街街市熟食中心"開餐 但係已是近三十年前的事 近二十年再未有去過lu

但估唔到  三十年前的食品  原來還未失傳 江記這樣的麵食  是我當年的早餐 午餐很少光顧 但三十年前  我是否幫襯江記呢?我真係唔記得 但是我再見到一碗這樣的上海麵  腦海中  很多珍貴片段湧出囉

我還記得 "香車街街市熟食中心" 有一檔賣燒臘飯的檔口 當年一碟切雞飯  是我至愛  又嫩又滑嘅雞肉  至今還有印象 仲有  特別嘅係例湯任裝任飲 用燒臘下欄煲成  配上菜乾或冬瓜  或合掌瓜....諗起都回味

最令小象和一衆同事神往的是  賣燒臘飯的檔口有一對肥妹姊妹 心口好Q大 我地又食飯 又食豆腐 每餐都食得好過癮 唔知當年果對幾靚嘅燒臘檔姊妹花 而家變成點呢??所以"香車街街市熟食中心" 我真係有一段回憶的日子

楼主 发表于 2011-10-14 21:40:50 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-10-14 19:35
小象有一段日子  在荃運工業大廈工作 褔來邨"香車街街市熟食中心"我點會唔識 以前 我間中都有 ...

唔怪得CHING有大象身形,
二十年前已經又食燒臘飯,
又有甜品送飯,
小弟都好喜歡食下燒臘飯,
最鍾意食油雞飯同加個例湯,
好正

cm3924 發表於 2011-10-14 21:40
唔怪得CHING有大象身形,
二十年前已經又食燒臘飯,
又有甜品送飯,

係三十年前呀   當年我行去香車街街市食飯  都要十分鐘架 可見得幾有吸引力

楼主 发表于 2011-10-17 08:41:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-10-17 04:36
係三十年前呀   當年我行去香車街街市食飯  都要十分鐘架 可見得幾有吸引力  ...

相信以前好多附近屋村街坊幫襯那些大排檔,
又好味道, 又平,
難怪象兄行十分鐘都想去那裡食飯

鹵水鳯爪賣相好掂!一睇知陳年鹵汁泡制,相信一定好入味!

麵煮熟之後唔知有毛過一過冷河, 有既話麵條會彈口d..