发帖
手机端
扫码访问

蓮香樓早茶&安利魚疍粉麵下午茶

3965 |14

2011-10-02 12.16.38.jpg
2011-10-02 12.47.18.jpg

老虎未去過蓮香樓飲茶  就帶老虎出城  試下D懷舊野
2011-10-02 12.28.21.jpg
魚肚腐皮卷  內有一件爽滑魚肚   一件平時我至憎食嘅豬肉札   這件豬肉札肉質有咬口  有肉味   非一般茶樓酒家的點心行貨
2011-10-02 12.43.49.jpg
懷舊馬拉糕  一攞埋枱  就比老虎鬧我蠢   「死蠢!馬拉糕人人都係食邊架嘛  !!死蠢!」 真係唔明  我係鐘意食心喎  人地鐘意食邊關我乜事呢??
2011-10-02 12.35.36.jpg
鮮蝦腸粉  個點心亞嬸  倒左半樽豉油落碟腸粉度   我最怕咁多豉油  食左半條  其餘老虎包辦晒
2011-10-02 12.38.26.jpg
這個點心唔知乜名堂  內有豬爽肚和豬腰   豬爽肚果然夠爽  豬腰亦十分爽口又無異味   應該有經過化學處理   但在香港名店  都吃得十分安心   缺點是鹹左一D  而老虎最讚賞這個點心
2011-10-02 12.52.13.jpg
豉汁蒸魚雲  這個咁傳統嘅豉汁蒸魚雲   在一家咁老字號的食店   都幾難做得唔好食  用料  味道  火候   Good

2011-10-02 12.52.05.jpg
北菇魚肚扎  又係食魚肚?? 係呀  又係魚肚呀   我話你知依家魚肚賣到好貴   蓮香樓比你食嘅魚肚真係足料兼質高   自己都未必買得到咁靚嘅貨  唔食多碟就笨拙囉
2011-10-02 12.26.50.jpg
這餐茶六個點心  兩位茶錢18蚊  合共120蚊埋單 老虎大讚超値  好食  一定要有下次添喎

筲箕灣東大街安利魚疍粉麵
2011-10-02 17.37.40.jpg
安利魚疍粉麵最出名魚頭片河  東大街去過幾次  從未試過 因為我覺得一個魚頭片  可以正成點丫 果然更好嘅我都食過   這魚頭片河   只可以話合水準而矣
2011-10-02 17.38.36.jpg
這個"魚頭片牛腩撈粗"就水凖之上咧 唔係魚頭片特别好 是牛腩夠肥 夠嫩 夠淋 夠味 個撈麵  又並非用蠔油  是用自家制造的特制豉油:victory: 撈得十分乾身  應該還加入豬油  因為我聞到豬油的香氣
2011-10-02 17.40.50.jpg
鮮油多  見到好多人叫  賣相亦唔錯  唔執輸  叫番件OK  合格  可以

可惜可能太好生意  個個都係食魚頭片河   魚頭片牛腩撈粗   鮮油多  除左魚頭片河熱之外 其餘兩樣似一早整定咁樣 半溫不吞  至Q憎

评分

象版,你報告入面兩間名店,
我對蓮香樓印象好D,
D 點心好唔好食就各花入各眼,
我就幾鍾意但老虎就好抗拒,話佢D點心肥膩喎!
但有一樣就大家都接受嘅就係個度嘅環境氣氛喇!

至於安利我唔會去喇!
次次去都排隊排到水蛇春咁長,
食個碗野食到好似輪米咁,我就怕怕囉!
至於食物質素,安利又係走緊以前香港仔山窿謝記一樣,
D魚蛋粉一大規模生產之後水準大跌,而家得個貴字咋!
安利嘅食物而家都變得平平無奇,唔值得排餐死去食喇!

评分

楼主 发表于 2011-10-13 06:44:49 | 显示全部楼层 来自: 香港

kt師兄原來都係"蓮香樓"常客:em11: 蓮香樓不單止是一個食點:em15: 還是一個景點:em2: 很多不同國籍的人混雜其中:em9:
最我不滿  我倒覺得是果班老企堂 和賣點心嬸嬸:em16: 黑口黑面  隨時仲要贈你兩句:em13:
至於食味和材料  大部份都在水準以上:em17: 價錢亦十分公道  所以山長水遠  也要去受下氣:em11:

"安利" 我就係見唔駛等位先入去幫襯吓:em11: 果然係令人失望嘅:em14: 好彩我對安利一直都無乜厚望:em11: 最令我反感  所有野叫左約三分鐘以內  送上在溫度不足的食品:em14: 可見是做定所有熱門食物:em13: 就似快餐式派送:em16: "安利"我唔會有下次幫襯你lu:em13:

象兄, 兩間店係唔係响元朗?
好少去到那裡吃野,
不過個人都好鐘意飲茶同埋食點心,
鮮蝦腸粉+北菇魚肚扎都唔錯,
小弟至愛:em8:

楼主 发表于 2011-10-13 19:49:11 | 显示全部楼层 来自: 香港
cm3924 發表於 2011-10-13 19:15
象兄, 兩間店係唔係响元朗?
好少去到那裡吃野,
不過個人都好鐘意飲茶同埋食點心,

蓮香樓在中環
安利在筲箕灣
"蓮香樓"值得一試 "安利"執到錢咪去囉

kkbbq 發表於 2011-10-13 19:49
蓮香樓在中環
安利在筲箕灣
"蓮香樓"值得一試 "安利"執到錢咪去囉  ...

象兄, 這幾日有無好野介紹一下

楼主 发表于 2011-10-16 15:29:51 来自手机 | 显示全部楼层 来自: 香港
cm3924 發表於 2011-10-16 13:39
象兄, 這幾日有無好野介紹一下

有*啱啱試到好野  番到屋企立即介紹^^

kkbbq 發表於 2011-10-16 15:29
有*啱啱試到好野  番到屋企立即介紹^^

象兄的報告,
小弟一定支持

楼主 发表于 2011-10-16 21:51:06 | 显示全部楼层 来自: 香港
cm3924 發表於 2011-10-16 21:44
象兄的報告,
小弟一定支持

出左添啦

剛剛睇完, 好正