发帖
手机端
扫码访问

大塊鑊火煱

5521 |20

星期日在大陸揼完骨  因為黑心食品陰影未滅:em18: 所以返香港食飯  返到香港又想打邊爐:em11: 但係得一個人  只好去我最唔想幫襯嘅大字頭集團:em3: 一個四安士美國肥牛火煱  45蚊唔算貴:em7:

湯底有三個選擇 日式麵豉湯  蕃茄湯湯底  地獄拉麵湯底 :em15:  日式麵豉湯我唔鐘意   問收銀靚女"地獄拉麵湯底"辣唔辣   收銀靚女答我:佢未食過  唔知道   咁唯有要蕃茄湯湯底
佢老味 個蕃茄湯湯底 得兩塊啱啱放落去 熱都未熱嘅蕃茄   湯底仲係日式麵豉湯   咁咪即係麵豉湯囉   蕃乜春茄湯湯底呢:em25:

睇吓配料先  右上角一個叫褔袋的東西  兩件廉價日式獅子狗  日式魚疍    果粒粟米先搞笑  咁細粒都好意思比客食

又講吓厘個褔袋  外觀幾吸引 褔袋皮食落似豆腐卜味道 但係裡面  唔知有舊乜春麵粉 無厘味道  淡荗荗  都唔知食左乜落肚

這個主角  四安士肥牛  淥到五成熟無問題 七成熟都好UN 全熟就un到食唔到

最難得試到嘅就係厘個烏冬 在煱中可以原條夾起 但食一啖  唔駛咬落去就散晒 完全無烏冬的彈性 還有一種粉碎的粉狀感覺 唔可以用難食嚟形容  一定要加多句十幾個字嘅粗口先襯得佢起

舊年  有數次在大塊鑊食一人一煱經驗  都叫做唔錯 今年可能物價飛漲   食材用料竟然可以差成咁 收我十五蚊  我都覺得比佢搵笨實呀{:4_144:}

评分

貴少少,去吉野家食火鍋,好味d

快餐店打邊爐梗係去大家鍋喇,底食好多!加多十蚊,又醉雞、又蝦、又魚,正好多,不過一樣有果個福袋食,等我今晚落樓下食完又出報告先!

楼主 发表于 2011-9-29 16:48:10 | 显示全部楼层 来自: 香港

楼主 发表于 2011-9-29 17:03:47 | 显示全部楼层 来自: 香港
20813261 發表於 2011-9-29 15:22
快餐店打邊爐梗係去大家鍋喇,底食好多!加多十蚊,又醉雞、又蝦、又魚,正好多,不過一樣有果個福袋食,等我今晚 ...

本來叫左一條羚羊XXXXXXXX:em4: 一齊上大陸揼骨:em6: 佢又話有技師卜左:em13: 又話約左技師撑枱腳:em7: 又話阿之  又話亞左:em25: 我諗住有富豪請食飯架嘛  咁我而家咪一條友食左屎囉:em14:

大字頭集團  我列入終身杯葛名單 由其帶頭刻扣員工薪金的大檸樂 我上次在濕地公園  餓到仆街 都唔幫襯獨市搶錯的大檸樂 而且"大塊鑊"我亦盡量避免光顧 明未XXXXXXXX {:4_136:}

kkbbq 發表於 2011-9-29 17:03
本來叫左一條羚羊XXXXXXXX 一齊上大陸揼骨 佢又話有技師卜左 又話約左技師撑枱腳  ...

笑Q死我!乜野"羚羊XXXXXXXX"........
我呢D純情仔諗咗好耐先明你講乜春春冬冬:y-17:

象版你杯葛大檸樂我都要講嘅喇,
佢D一人火煱又真係好過大塊鑊嘅!

鬼叫人o地o系大字頭咩!

kkbbq 發表於 2011-9-29 17:03
本來叫左一條羚羊XXXXXXXX 一齊上大陸揼骨 佢又話有技師卜左 又話約左技師撑枱腳  ...

你講邊忍個呀?:em13:
咁Q吋,你象板約都吾去:em2:?
如果係我就飯應喇!:em14:

我記得上星期有條忍樣約過我上會仔,:em2:
不過我上星期剛在香港當值,不能應約,:em3:
好彩去吾到,吾係好似條忍樣咁食白果、條條訓番落黎!:em11:
仲要去食大X活鞭爐:em8:

今晚剛剛食完大家煱番來,真係好底食,{:5_157:}
好味到吾記得影相,下次先出報告!{:5_165:}

楼主 发表于 2011-9-29 22:24:01 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2011-9-29 19:06
笑Q死我!乜野"羚羊XXXXXXXX"........
我呢D純情仔諗咗好耐先明你講乜春春冬冬

大檸樂點好食  我都唔會幫襯佢:em13:
kt師兄估唔到你咁單純喎:em15:

楼主 发表于 2011-9-29 22:24:55 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-9-29 20:01
鬼叫人o地o系大字頭咩!

罷食大字頭