发帖
手机端
扫码访问

流浮山海鮮餐, 邦記海鮮酒家

5007 |13

19/9星期一晚上, 小弟和友人共十一人相約到流浮山吃晚飯以及聚會,
去到友人介紹的邦記海鮮酒家, 當晚是星期一約七點半左右到達, 由於
天降甘霖, 滋潤大地, 又係星期一晚上, 原本以為不會太多食客的時段,
去到該酒家時正舖已經滿座, 於時需要行到較大的後舖, 但是那裡也是
八九成滿座, 前後舖約可以容納約150人, 所以後來上菜的時間多了一點o

大門口, 招牌, 正舖位置

今次先來一個海鮮豆腐例湯, 湯水幾鮮甜可口,
喝了之後開一開眾人的胃口
(三星/五星滿分)

清蒸本地鮑魚仔
雖然唔係大大隻, 肉身去除內臟之後, 咬下去好爽口彈牙,
味道鮮美, 口感上佳, 加上少許蔥花及豉油一齊吃下, 幾有水準
(三星半/五星滿分)

海中蝦兩吃, 開邊乾炒以及白灼
開邊炒蝦, 蝦肉爽口, 不過會流失了很多蝦的鮮味, 吃了幾口,
個人較喜歡白灼的煮法, 蝦肉能夠保持大部份鮮味,
雖然不能夠全部保留著, 可是會健康一點,
而且還可以品嘗多一點蝦羔, 有相片為證
乾炒(三星/五星滿分)
白灼(三星半/五星滿分)

乾煎金蠔
金蠔唔係時時有, 剛好當晚特別留, 原因係友人與海鮮檔主相識,
才會特意留下備用, 蠔身肉厚, 蠔的鮮味十足,
小弟可以一口一隻, 先不點砂糖吃下,
稍後點少許砂糖再吃下, 同樣可口,
蠔的肉味濃郁, 口感獨特, 當晚吃了三大隻, 好正
(四星半/五星滿分)

豉椒炒大蟶子
蟶子肉肥美, 用豉椒炒過之後十分惹味可口, 小弟吃了幾口, 好滋味
(三星半/五星滿分)

白切鮮雞一隻
這隻雞是本地飼養, 肉質確實和國內進口的其他雞隻有著很大的分別,
雞肉的鮮味經過烹煮後仍然足夠, 肉嫩皮爽, 雞雜放在內裡看不到,
當日上菜之後, 眾人一輪狂風掃落葉一般起筷,
不一會已經原碟帶骨退回給樓面侍應
(三星半/五星滿分)

深海大斑魚兩味食法
斑肉炒西芹
大石斑肉用來炒西芹菜, 一貫海鮮烹煮手法,
石斑肉滑, 皮層彈牙, 滋味可口
(三星半/五星滿分)

炆石斑頭腩
這碟炆頭腩是當晚的主角, 由於選用深海大石斑,
一般要等待有多枱食客點這道海鮮菜式,
海鮮檔主先會將一條十多二十斤重的深海大石斑備用奉上,
否則只能望魚輕嘆o
這次又有口褔, 而這些頭腩以及魚鰭部位經過廚師精心烹調之後上碟,
外層金黃又甘香鬆脆, 內裡肉滑皮爽, 鮮味鎖在脆槳之內,
美味而不油膩, 令人食指大動之又再動, 因為之前已經起動了
(四星半/五星滿分)

白灼花螺
一碟沒有特別的白灼花螺, 只要夠新鮮,
小弟吃了幾隻, 入口鮮甜, 螺肉肥美
(三星/五星滿分)

清蒸奄仔蟹
不用多作點評, 蟹羔及蟹黃多到睇得見, 味美羔甜黃鮮,
不過”三高人仕”少吃多滋味, 小弟雖然唔係三高,
都係吃了半隻, 因為之前吃得太飽了
(三星半/五星滿分)

楊州炒飯
最後上埋這一碟楊州炒飯, 讓一眾”好飯之徒”完成今次聚餐,
這碟炒飯都是水準以上的出品, 色香味俱全,
媲美坊間大酒樓內的炒飯, 有過之而無不及
(三星半/五星滿分)

總括:
服務: 三星/五星滿分
環境: 三星/五星滿分
食物質數: 三星~四星半/五星滿分
價錢: 三星~四星/五星最高
衛生: 三星/五星滿分

這次十一人消費共36XX, 每人大約3XX,
由於其中友人是海鮮檔的熟客,
海鮮價錢會較一般平宜了,
又一次滿足而又有美食之旅完成, 多謝收看!

评分

楼主 发表于 2011-9-26 09:55:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
謝謝美女超版評分, 好奈都未能再次欣賞到閣下的報告,
未知會否再次發表一下? 再謝謝妳!

個蝦頭又會好羔到咁交關嘅 好Q正呀
邦記我都食過三幾次 厘次師兄嘅野  睇嚟都好對版喎
講到食海鮮  流浮山都算取價公道架喇

楼主 发表于 2011-9-26 22:38:24 | 显示全部楼层 来自: 香港

象兄, 今次哩個報告唔係有得睇, 無得試食啦, 你都去過o
小弟有時都會剩係得例湯飲下之馬
其他海鮮類大同小異, 都係中至上選

cm3924 發表於 2011-9-26 22:38
象兄, 今次哩個報告唔係有得睇, 無得試食啦, 你都去過o
小弟有時都會剩係得例湯飲下之馬
其他海鮮類大 ...

流浮山  我當然係經常去:em15: 我住得近嘛:em11: 邦記  是我一好朋友的親戚  有時都和一衆朋友去捧下場:em7: 有一次  保安局司長  坐在我隔籬果枱添:em2:

但係  我始終喜歡幫襯"邦記"對面嘅"彩鳳"或"海景":em8: 不過近半年都只去過一次咁多:em23: 海鮮升幅  真係嚇X死人:em14: 我厘個最低工資  食唔起lu:em8:

楼主 发表于 2011-9-26 22:57:13 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-9-26 22:52
流浮山  我當然係經常去 我住得近嘛 邦記  是我一好朋友的親戚  有時都和一衆朋友去捧下場:e ...

我都唔係去過好多次, 前後去過邦記兩次, 一年一次,
因為有時都好難約齊一班人食海鮮, 幾丁人就會去食其他嘢

Really delicious with satisfaction

楼主 发表于 2011-9-27 12:47:00 | 显示全部楼层 来自: 香港
pwoo 發表於 2011-9-27 12:10
Really delicious with satisfaction

Yes, everyone can eat many many delicious & fantastic sea food in Lau Fau Shan restaurants with satisfaction.

cm3924 發表於 2011-9-26 22:57
我都唔係去過好多次, 前後去過邦記兩次, 一年一次,
因為有時都好難約齊一班人食海鮮, 幾丁人就會去食其 ...

唔係話串  睇完大家勿誤會   海鮮食得多  反而有D厭 :em18:  因為就以師兄所吃的  全都是鐵膽:em11: 次次都果幾味所以真係...:em14: 所以間中一餐就美味非常

楼主 发表于 2011-9-27 23:01:40 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-9-27 19:52
唔係話串  睇完大家勿誤會   海鮮食得多  反而有D厭   因為就以師兄所吃的   ...

象兄, 任何食物多吃也會厭同埋壞肚皮啦,
一年食幾次海鮮唔算多掛