发帖
手机端
扫码访问

懷疑入左黑心食店

16997 |54

今日老虎陪在東門一商場整指甲  整完指甲  剛好晚飯時間 該商場有數間國際連鎖店  間間食肆都企企理理 最近新聞常有報導  國內黑心食品泛濫 當然要小心選擇食肆

在千挑萬選下  揀中一間國內經營的四川菜館 眼見該店在一個商場內  外觀亦算 衛生 清潔  便放心入內幫襯
夫婦肺片 22蚊  點解得牛肚咁奇怪嘅??味道可以  牛肚亦軟硬適中 廿二蚊算係咁喇
酸菜魚  38蚊   酸菜魚咁辣嘅 第一次食咁辣嘅酸菜魚 我叫酸菜魚  就係唔想食咁辣  要食辣 我叫水煮魚喇
農家煮勝瓜  18蚊  唔夠二十條勝瓜  一碗味精湯  成本兩蚊
四川口水雞  38蚊  口水雞的油  橙橙紅紅  十分混濁   筷子一篤落件雞脾 就知瀨野  死死實   放入口雞肉硬而鬆散  全無雞味   再試雞胸  肉霉  我同老虎講 "厘隻應該係急涷雞"
話未說完  竟然發現雞頭有幾條毛 急涷雞 應該無毛架喎 咁咪重大撚鑊 再睇清楚個雞頭  呈現有Jelly狀的通透 用支牙簽輕易篤穿個雞冠  成個雞頭都好有霉爛感 仆街喇  我食撚左三件黑心發one雞呀 屌佢老味
咁剛才D酸菜魚浮滿辣油  會唔會都係馳名中外嘅地溝油呀 唔敢再食落  去埋單走人

東門大家樂對面有個鴻展中心墟

评分

好恐佈呀!
我已經好少返深圳食野,
所以我浦香港飲食區多過深圳飲食區多多聲,
再睇埋你呢個報告,
我更加無動力去捧ken 版場喇!:em2:
都係留喺呢度搗亂吓安全D!:em8:

楼主 发表于 2011-9-17 23:08:41 | 显示全部楼层 来自: 香港

頂丫:em13: 深圳飲食貼左去香港區:em14: 唔通食壞左個腦:em9: 好彩自己移動到:em11:

can't see 酸菜 in 酸菜魚
it shouldn't be like this.

楼主 发表于 2011-9-17 23:31:10 | 显示全部楼层 来自: 香港
just4fun 發表於 2011-9-17 23:27
can't see 酸菜 in 酸菜魚
it shouldn't be like this.

兩條酸菜咁多囉   但係味道係水煮魚   可能辣味可以掩蓋一下 "地溝油" 的怪味囉

象兄 夫妻肺片和口水鸡都是我的至爱 但一个只有牛肚 不够正宗!另一个简直是垃圾!有无搞错???!!!:y-29:

kkbbq 發表於 2011-9-17 23:31
兩條酸菜咁多囉   但係味道係水煮魚   可能辣味可以掩蓋一下 "地溝油" 的怪味囉  ...

象兄 在深圳我吃鸡煲或鱼煲不敢叫辣的 你知因何吗?因为辣能盖过不新鲜味!

楼主 发表于 2011-9-18 00:02:33 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-9-17 23:56
象兄 在深圳我吃鸡煲或鱼煲不敢叫辣的 你知因何吗?因为辣能盖过不新鲜味! ...

唉!!師兄 如今在國內食野 真係。。。.

楼主 发表于 2011-9-18 06:53:06 | 显示全部楼层 来自: 香港
xyz69 發表於 2011-9-18 05:42
thanks for your sharing anyway.

這位xyz69會員在幾個區  作出幾十個洗版式無聊回覆:em1:

楼主 发表于 2011-9-18 07:29:06 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-9-17 23:43
象兄 夫妻肺片和口水鸡都是我的至爱 但一个只有牛肚 不够正宗!另一个简直是垃圾!有无搞错???!!!:y- ...

唔好食都唔係罪過 但如果用黑心食物奉客 等同謀殺{:4_135:} 就應該處以嚴刑峻法:em25: 殺一儆百:em1: