发帖
手机端
扫码访问

kt 強力推介 - 石澳美味泰國菜

6041 |29

象版早前在淺水灣有波睇,
kt 之後在石澳灘畔就有好野食!

早幾日放工後和友人飛車往石澳,
目的係睇吓日落 (揾籍口啫,睇日落點會去東面海灘吖!:em8: )
衝吓浪,踢吓沙,追吓月............
浪漫浪漫一番.............
閒日晚上的石澳灘頭,真的有它無盡的吸引力:y-80:

雖則有情飲水飽,
但都要揾野醫肚嘅!
在無心插柳的情況下,
kt 食到呢幾年以來我覺得最好味、最滿意的泰國菜!

這家半家庭式的菜館........石澳樂園,
位處石澳停車場側,待應、厨師、收銀........
全部都係識講廣東話嘅泰國人,
沒有金碧輝煌的裝飾,
但簡單的小店,卻洋溢著那種道道地地的泰國風味!

此食肆裝修好普通,連冷氣都冇,但海風徐來,食緊辣野都唔覺熱!

kt 唔係推介此店的裝修環境........
此店俘虜了kt 的是它的食物........

先來第一個,明爐燒住上的冬蔭公

好典型好正宗的冬蔭公

友人無辣不歡,加上要求高,
同佢食好多次泰國菜,對冬蔭公都未符佢嘅要求,
冬蔭公嘅最高境界可能就係又辣又麻,再試真就有少少又甘又酸嘅感覺!
今次第一啖入口,友人即刻舉起手指公,讚不絕口!
kt 入口第一啖嘅感覺係好好味,但味道好複雜,
麻、辣、酸幾種味混和得好好.........
但.......隔一兩秒後辣味就湧出嚟,攪到要飲水先頂得順!
飲完水救咗火,口腔入面又有番個種有層次嘅複雜味道!勁正!:em17:

柚子沙律,蝦爽柚子甜,又係優質出品

中秋時份的柚子,時令嘅關係此時是最汁甜果美的,
所以廚師冇畫蛇添足,加乜加物,
祇係落咗少少汁醋同幾粒脆花生,
這種食其自然的鮮甜味道,
在平實中就顯出厨師的功架和自信,又要勁讚!:em17:
不時不食,又一明證!

香芧泰式竹節蝦

你唔好睇少這味菜,
賣相祇是小弟影相影得差咋!
這味菜係全餐所有菜式中最高水準的作品............
香茅味,辣椒味,全部都滲入了蝦身蝦穀中,
仲有,厨師將整個菜炸得好香口,好乾身,
完全冇半點肥膩嘅感覺!
kt 推介 - 此菜是必食之選,冇得頂!:em17:

泰式酸辣炸烏頭

原本這菜色是蒸烏頭的,
但kt 心血來潮,問吓仲可以有乜製法,
回覆話可以炸烏頭喎!嘻!咁咪試吓新野啦!
厨師用咗雜菜鋪在魚身上,令賣相增加咗吸引力,
烏頭亦炸得香口,惟一失分的是...........
那酸辣汁做得畧甜,蓋過了應有的辣味,少少敗筆!

泰式鹵牛脷

呢味菜都好好味,適合唔食得辣嘅人,
牛脷鹵得好入味,但又唔太淋,有咬口質感!
啖啖肉,好滿足,但兩個人點努力都食唔哂,要打包

炒雜菜

炒菜都好考厨師手藝,
要炒到菜唔肥,菜唔硬,但菜又要有鑊氣就唔係太容易
呢碟菜,符合哂上述的要求了!

食到飽飽,埋咗單後又可以行番出海灘散吓步,
增進感情、幫助消化!
好滿足好滿足的石澳一夜!

评分

真係好似好好味喎。
不過好多疑問:

你兩個人食咁多野?
同友人去浪漫??唔係老虎??
埋單幾多錢???

楼主 发表于 2011-9-18 16:03:52 | 显示全部楼层 来自: 香港

tok 版你咪八卦,
我講係友人呀,今次唔係老虎!
其實上次西貢食喜多郎日本野偶像都盤過我友人係邊個喇!:em8:

今次係叫多咗野,根本就食唔哂,
成碟鹵牛脷幾乎全部要包走!

埋單$580,貴在碟蝦同條魚,分別都係百三四蚊左右!

kt1997kt 發表於 2011-9-18 16:03
tok 版你咪八卦,
我講係友人呀,今次唔係老虎!
其實上次西貢食喜多郎日本野偶像都盤過我友人係邊個喇! ...

你風流成個VS都知架啦。
唔駛怕醜喎。

唔貴喎,咁多野先5百幾...

唔貴喎!不過太多啰!

好正喎:em17: 柚子沙律 我好鐘意架  :em7:
冬蔭公個煲嘅賣相   都殺晒喇 :em20: 何况泰國人制作嘅冬蔭公  都幾難唔好飲:em11:
我上次去石澳都想試吓這間泰國菜  就因為佢無空調.....:em18:
我食野唔熱得架:em2: 一熱  我就龍肉都無心機食:em14:
等涼D  我又搵論壇元老笨實  去石澳食餐泰國菜先:em8:

楼主 发表于 2011-9-18 21:13:19 | 显示全部楼层 来自: 香港
tok 發表於 2011-9-18 16:08
你風流成個VS都知架啦。
唔駛怕醜喎。

好彩你話我風流啫......祇要唔下流就得啦:y-87:

講價錢,講質素.......呢間野好得:em17:
如果唔係咁,個報告heading 都唔用 "kt強力推介"啦!

楼主 发表于 2011-9-18 21:17:04 | 显示全部楼层 来自: 香港
ckhuen 發表於 2011-9-18 17:34
唔貴喎!不過太多啰!

係呀!我都承認叫得太多野!

男人老狗有時都會儍吓儍吓嘅.......
今次亂叫野都係為搏紅顏一笑啫.......:em21:

楼主 发表于 2011-9-18 21:27:20 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-9-18 18:11
好正喎 柚子沙律 我好鐘意架   
冬蔭公個煲嘅賣相   都殺晒喇  何况泰國人制作嘅冬蔭公   ...

我都好鍾意柚子沙律的,好鬼開胃!:y-5:

冬蔭公有分大中細煲,我叫嗰個係細煲,$58咋,成四五碗!

象版你日光日白去就真係熱少少嘅,我夜晚去就冇問題:em20:

你揾元老笨實之後記住益埋我呀!
揾完人笨心情大靚食野都好味D:y-17:

kt1997kt 發表於 2011-9-18 21:27
我都好鍾意柚子沙律的,好鬼開胃!

冬蔭公有分大中細煲,我叫嗰個係細煲,$58咋,成四五碗!

我果次去都傍晚喇  重都好熱 只見好多鬼佬  重坐在露天晒太陽 真犀利
點解去開石澳  都唔去東大街再食過啊 下次叫埋論壇元老去囉