发帖
手机端
扫码访问

差到頂穿褲......尖沙咀「FAT ANGELO'S」好很難食

4153 |15
好難得約到朋友食晚飯,地點係尖沙咀棉登徑「豪峰軒」側門地庫「FAT ANGELO'S」餐廳。雖則話係食義大利菜,查實烹調以至口味又融合美式STYLE,即係ITALIAN-AMERICAN CUISINE。

餐前麵飽
唔係新鮮熱烘,欠缺軟綿,SALAD係免費兼任食,有義大利舊區小店風味,可惜賣相實在好難引起食慾,生菜似乎唔係平時SALAD所用,配黑醋味道比較唔錯。

意式風味冷盤
無什麼烹調技巧可言,黑毛豬風乾火腿 + 巴馬火腿 + 義大利風乾臘腸算係好食,配水牛芝士 + 橄欖一齊食,一般酒店BUFFET水準,算係不過不失。

忌廉蛋醬煙肉意粉
賣相唔靚,味道好淡,近乎無加任何調味,煙肉唔夠香口,而且PASTA無嚼勁亦唔夠彈牙,同正宗義大利PASTA ALLA CARBONARA比較相差好遠。

黑松露醬鮮蝦帶子天使幼麵
幾好聽個名,查實黑松露 / 黑松露醬真係兩回事,黑松露醬無如預期中咁香味突出,蝦肉又淡而無味,唯一可取係幼麵外表爽滑,麵芯算係彈牙,做得好過PASTA。

醬燒美國豬肋骨
半肥瘦均勻適中,肉質尚算嫩滑,可惜外面燒得唔夠香口,BBQ SAUCE就幾惹味,薯菜做得唔係咁好,廚房炸炸埋埋一大堆備用,又炸得唔夠透,攤到凍哂欠缺薯味。

评分

d野食賣相差d,唔知埋单要几多?

高水準食評, 唔知貴唔貴? :em5:

Ching是否同意還有一個大扣分點, 佢個正門入口旁邊係市政垃圾收集場, 選址極度錯誤:y-81:,
如晚上黃昏后垃圾站開始運作, 入去開飯前客人必定先品嚐到果D垃圾臭味做頭盤:y-26:

我從未去Fat Angelo's,因為當年佢新開鋪已經俾我主子判左死刑
我和主子都好鐘意食意大利菜,尤其係正宗傳統pasta及pizza
學師兄話齋,Fat angelo's既美式意大利菜邊會有吸引力,最慘佢就埋所謂香港人口味
香港已經有間我唔會幫襯既Pizza Hut,無須多間咁冇骨氣既意大利菜
其實,呢D食肆太過看扁香港人鑑賞美食既能力

呢間我成日經過,但都提五起興趣去:

個忌廉蛋醬煙肉意粉  頂穿褲師兄話唔靚但我反而覺得幾好喎 小象  第一眼就想食這意粉  

呢間一早比我blacklist 咗,我會定佢位係美式餐廳多過意式餐廳!

以前試過任食,還可以,但加價太密,幅度過高,但水準不見上昇,已不值考慮.

如果價錢偏貴,賣相一般,味道也不是好,我都不想去試食,多謝報告提示