发帖
手机端
扫码访问

大坑的早上 - 從康記到順興

15413 |72
楼主 发表于 2011-8-4 21:48:44 | 显示全部楼层 来自: 香港

我都好多年冇去幫襯,只係前一排突然抽起條筋走左去幫襯
夜晚黑我好少去該區,太多人,好難泊車
對好多新食店興趣不大
唔知你有冇邊間好介紹?

chulo2009 發表於 2011-8-4 21:48
我都好多年冇去幫襯,只係前一排突然抽起條筋走左去幫襯
夜晚黑我好少去該區,太多人,好難泊車
對好多新 ...

無計啦,學你話齋呢D檔口仔係香港已日漸式微,加上果頭人口稠密,緊係好多人啦

大坑還有其它美食,順興後的仲有一間大排檔,它的豬扒面很不錯;浣沙街有民聲,它以前的打孖上的豬扒面令人回味,現時大坑已變天,有蘇豪之稱!

kkbbq 發表於 2011-8-4 21:47
油炸鬼都偶有佳作  但鹹煎餅 先難得有"古法制做"嘅食到啊  好似牛屎咁樣 一圈一圈 有大量南乳  ...

做個文抄公提供網上資料, 原來廣州仍有正宗鹹煎餅 :

据说当年德昌咸煎饼的创制人谭藻师傅,早在30年代就在龙津路的德昌茶楼干点心制作,很想创出一款美点,但是一直口味平平,没有大作为。一天,他到茶楼饮茶,碰到卖南乳肉的盲公德,便向他大吐苦水。盲公德自然是感叹不已,笑说:“德哥,其实这咸煎饼同我的花生不是一样吗?以前大家不知道加南乳,故不能成为名食,一加南乳立刻味道大变,身价百倍。”听了盲公德这样一说,谭师傅大受启发。 用这种新配料炸出来的咸煎饼果然色泽金黄,外脆内香,入口松花软滑,且有南乳香味。大家一试之下都点头称好。后来,德昌茶楼挂出一个大照牌,上写“德昌咸煎饼”。从此生意兴隆,也成了西关行家公认的名食。

德昌咸煎饼的制作之所以与众不同,第一是原料加入南乳,以增加香味。但使用的南乳,要较为陈旧而又够香味的。将买回来的南乳放在天台半阴半晒的地方,太阳出来时,南乳受热,太阳过后,热能渐散,经过一热一冷过程的处理,南乳的香味更好。而且,它用糖的配方不同。一般咸煎饼,以面粉搭配白糖,德昌咸煎饼使用白糖、红糖各半,份量又比一般的增大一倍,其作用在于:白糖使其脆皮,红糖达到心软。再加上用中火炸,糖量多,咬油大,故成品皮脆心软,特别松香。价钱:1.5一个

地点:第十甫路99号首层荔湾名食家

楼主 发表于 2011-8-4 22:02:47 | 显示全部楼层 来自: 香港
大坑變天,但好多新店都係不外如是
以人氣頂沸的達磨拉麵為例
日式叉燒無可否認做得冇得頂
但拉麵和湯底就.....
後來睇雜誌才知店主唔係做飲食出身
唔怪得知啦
誠意同心機就有
但豚肉、麵、湯底,加埋一齊都冇化學作用
有其形而欠其神
大坑現在充斥住此等新食肆
對我冇乜吸引力

alex111 發表於 2011-8-4 22:01
做個文抄公提供網上資料, 原來廣州仍有正宗鹹煎餅 :

据说当年德昌咸煎饼的创制人谭藻师傅,早在30年代就 ...

老實講  唔知係咪口味問題  次次在廣州食D所謂出名嘢  都有點失望而回

kkbbq 發表於 2011-8-4 19:44
小象放工見此主題   已吹左兩版 乜評語都比人講Q晒喇咁我重有乜好吹呢??  

我食开潮洲粥,小米多水, 煮滚后,较细火慢煲到出粥“膏”。。正~~

chulo2009 發表於 2011-8-4 19:46
我曾在廣州工作一段時間,都經常去一些街坊小店吃腸粉
無疑廣州的腸粉比香港的滑,但我相信是因為落油比 ...

原始傳統嘅嘢,在科技進步嘅社會中,慢慢被取代。 。 。

通貨膨脹,成本水漲船高,好多繁鎖工序能減則減。
無heart 去做出來嘅嘢, 食之無味好化學。 。 。

今日冇乜時間,所以講咗康記就算
但順興件粗粒花生醬厚切多士,真係唔再講吓都唔得
kt 比較喜歡奶油多,但如果要食花生醬,就一定要粗粒
貪佢個D粒粒花生嘅口感!

但今次件主角係多士,我見你話麵包新鮮鬆軟,正合我心意
而家十間有九間嘅多士,放係多士壚焗到成塊脆卜卜,
有D人覺得咁先係多士,
但kt 喜歡的多士,是個面焗到金黄爽脆,但咬入肉麵包內裏仍然新鮮鬆輭,
呢種又脆又輭嘅滋味,真係同冰火感覺有異曲同工之妙!

追尋呢種感覺,又係年青時成日自已製做到的味道,
初初二人世界之時,kt 偶爾都會入廚煑早餐孝敬老虎,
蛋治,蛋牛治,魚冶........無一不曉!
但kt最引以為傲的,就是煎完蛋,煎完蛋牛,跟手抹一抹D油
熄左火之後kt 會好快將塊麵包放落鑊,用鑊嘅餘溫烘熟烘脆塊麵包
個效果出嚟就會外脆內輭..........正到而家諗起都想撲入廚房整宵夜
但係.......可惜而家kt已經俾老虎驅逐出廚房,話我專攪亂檔要禁止入境了!

楼主 发表于 2011-8-5 00:10:14 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2011-8-4 23:09
今日冇乜時間,所以講咗康記就算
但順興件粗粒花生醬厚切多士,真係唔再講吓都唔得
kt 比較喜歡奶油多,但 ...

我同你一樣,早已被褫奪當一家之煮既榮譽.  :em22: