发帖
手机端
扫码访问

大坑的早上 - 從康記到順興

15398 |72
楼主 发表于 2011-8-4 19:52:47 | 显示全部楼层 来自: 香港

我記得以前順興的檯凳擺位跟現在的不同,亦冇簷帳,感覺上仲開揚得多,可能因為咁,你太座認唔出。

其實VS好多為食友,希望可以多D人入黎交流。
人多左,以後就辛苦你啦。

kt1997kt 發表於 2011-8-4 13:57
偶像處女飲食報告,kt 就算冒被扣分風險都要霸頭位嘅喇

剛剛食完飯返嚟,個肚好飽!

比你在chulo師兄的處女飲食報告  第一個處女回應   恭喜你添喇  邊會有人扣你分啊
食野  的確能帶出一些回憶俾自已  又真係食得特別投入 可以很多都今非昔比

chulo2009 發表於 2011-8-4 19:52
我記得以前順興的檯凳擺位跟現在的不同,亦冇簷帳,感覺上仲開揚得多,可能因為咁,你太座認唔出。

其實 ...

chulo師兄  最慘都係咁多好介紹  都唔知點分身去食
個人就越食越肥  ^(..)^ 荷包就越食越廋
不過無論如何怎樣  都多謝chulo師兄支持   更多謝各位兄弟捧場   多出飲食報告  令大家日日有食神  THX

腸粉很多人只求熱辣辣便好吃,
有些人追求名店說米漿開得好夠滑,
樂叔對腸粉非常嫌尖,
我從不到那些連鎖店吃腸粉,
他們把腸粉弄好再放入蒸爐洪熱著,
有些店鋪用金屬蓋蓋著那些拉好的腸粉等代客人來吃。
我斗膽說那些全不好吃。
:y-45:

好吃的腸粉只有一種,
即蒸即吃,不用到名店,
平常一間傳統粥鋪也很好吃。
:y-85:

通常我會在早上.....很早的早上......
看見他們正在拉腸粉,拉好那碟要那碟。
因為在非煩忙時間,通常檔主不會反對的。

吃腸粉不用貴價錢,但不能馬虎

:y-52:

楼主 发表于 2011-8-4 20:36:08 | 显示全部楼层 来自: 香港
unhappy123hk 發表於 2011-8-4 20:31
樂叔對腸粉非常嫌尖,

又多個為食精,你幾時入黎出番個報告,撐一撐象版呀?

楼主 发表于 2011-8-4 20:50:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
edwin_bear_bear 發表於 2011-8-4 18:35
呢味特色野,好蝦人整,要個家店,有返咁上下旺,先會新鮮,好食!
剛炸起的油條,一分為二,再卷,再送 ...

油炸鬼固然要新鮮炸起,仲要視乎油炸鬼的麵質
有些店鋪的油炸鬼粉太稀,炸出來便過脆,缺乏鬆中帶軟的口感
講開油炸鬼,我又想食...:y-55:

kkbbq 發表於 2011-8-4 19:44
小象放工見此主題   已吹左兩版 乜評語都比人講Q晒喇咁我重有乜好吹呢??  

亞象版兄, 你叫虎虎過嚟睇吓, 有無唔覺意睇到象仔啲骨場遊記, 哈哈

哈哈,多谢老朱。
下次可以跟随老朱d脚步去稳野吃,哈哈

unhappy123hk 發表於 2011-8-4 20:31
樂叔對腸粉非常嫌尖,

樂叔師兄   思想十分正確   連鎖店腸粉  隨時只是工廠交過來  一早已制成的米漿水  再讓一個女工  機械手法 毫無盛意拉出來的腸粉  這樣會好吃嗎??

chulo2009 發表於 2011-8-4 20:50
油炸鬼固然要新鮮炸起,仲要視乎油炸鬼的麵質
有些店鋪的油炸鬼粉太稀,炸出來便過脆,缺乏鬆中帶軟的口 ...

好的油炸鬼  手法不知是失傳了   還是粉質改變了 ??? 我公司附近有一老牌粥檔  兩代賣粥   可惜油炸鬼及其他油器  大多偏UN 老招牌也如此....唉