发帖
手机端
扫码访问

大坑的早上 - 從康記到順興

15396 |72
楼主 发表于 2011-8-4 18:21:08 | 显示全部楼层 来自: 香港

唔駛讚我,你升級後都入黎飲食區出番幾個報告
我都好想除左波板糖外,你仲鐘意食乜野

楼主 发表于 2011-8-4 18:26:51 | 显示全部楼层 来自: 香港
edwin_bear_bear 發表於 2011-8-4 16:43
地道風味的炸一已經好少有,事關粥麵店都怕煩,一般都是炸兩上!可是我們這種偏執的一群,就是情願不吃炸兩 ...

康記間鋪好細
唔好抱太大期望,以懷舊既心情去幫襯好啦
否則期望愈大,失望愈大
冇太高期望,反而有驚喜
講開炸兩,油炸鬼好仲要
試過在陳漢記食,佢地暗腸粉靚就夠靚,可惜油炸鬼太un,令人失望

楼主 发表于 2011-8-4 18:32:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
ryohung0077 發表於 2011-8-4 17:27
朱老大破處飲食報告一定要睇!

旧式粥店,茶餐廳,大排挡都系我少年时常去的地方!以前唔太在意 ...

香港租金不斷上漲,好多老式食肆小店做唔住
連鎖店充斥,食物味道可能都可以,就是好似欠左D野
應該是一份誠意
我地今日鐘意去搵老式小店,全因我地懷念小店烹調的誠意

chulo2009 發表於 2011-8-4 18:26
康記間鋪好細
唔好抱太大期望,以懷舊既心情去幫襯好啦
否則期望愈大,失望愈大

呢味特色野,好蝦人整,要個家店,有返咁上下旺,先會新鮮,好食!
剛炸起的油條,一分為二,再卷,再送到客人口入面,時間要剛剛好,先會 Keep 到少少脆,多多豉油!

死,諗起都想食!:y-27:

chulo2009 發表於 2011-8-4 18:18
我有近十年冇食過車仔腸粉,印象中D腸粉算幾彈牙
米質靚否,真係有好大分別,仲要睇埋點溝澄粉、生粉
講 ...

無錯,豬腸粉(齋腸)係比拉腸彈牙。

因成本高,e+好少商家用100%米漿, 都□系溝水盡可以稀釋,或+面粉,食落口完成膠質膠,un,又唔滑口。

廣州都有d老街坊食肆仍然做良心既街坊生意。
而深圳我就根本找不到一間純正做拉腸/豬腸粉。
香港好過上高, 水圍火車站“良記”,沙田大會堂“陳潮記”兩間既拉腸,我周不時到幫稱。

chulo2009 發表於 2011-8-4 18:32
香港租金不斷上漲,好多老式食肆小店做唔住
連鎖店充斥,食物味道可能都可以,就是好似欠左D野
應該是一 ...

真系ga,有时食野我都有感情放入去ga,好次有间叫“唯珍”ge 上海面店,又细食到大,E+反HK都会去!

楼主 发表于 2011-8-4 19:04:02 | 显示全部楼层 来自: 香港
ivanlauhongkong 發表於 2011-8-4 17:47
即拉蝦米腸,香港所餘無幾啦

要搵有即拉蝦米腸的店都未算太難
好似果D連鎖粥店都有
不過要搵腸粉做得滑溜的就要花多D時間搵
有些店用劣質米磨漿,又或者只用粘米粉開漿
出黎既腸粉自然唔好食

好懷念D咁正既粥鋪
而家真係買少見少了

小象放工見此主題   已吹左兩版 乜評語都比人講Q晒喇咁我重有乜好吹呢??  

就是這個真正踎大排檔風味   香港已所餘無幾我見到一定會去踎吓  

小象隻老虎都是在大坑長大   我立即叫佢過嚟睇吓 認唔認得這些檔口  點知佢乜實都唔認得

康記  蝦米腸果種滑的程度  張相睇得出喇 仲有  咪睇小一碗粥  粥做得好  仲要用料好  識飲識食的人  一碗粥 當中也有很多要求

至於順興  一件油醬多真係睇唔到功夫  如果試到一個"雪菜肉絲米" 和 "沙爹牛肉麵" 這兩個是水吧師傅的基本功 就可知順興的真章咧

超版chulo師兄果然有料到   出一個報告 就吸引這樣多Fans來評論一番   勁呀!!!

楼主 发表于 2011-8-4 19:46:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-8-4 18:45
無錯,豬腸粉(齋腸)係比拉腸彈牙。

因成本高,e+好少商家用100%米漿, 都□系溝水盡可以稀釋,或+面粉, ...

我曾在廣州工作一段時間,都經常去一些街坊小店吃腸粉
無疑廣州的腸粉比香港的滑,但我相信是因為落油比較多
今日廣州既拉腸,已經棄用白布竹架,用多層金屬盆把米漿蒸熟
味道仍然唔錯,冇左果位細緻感覺
個人認為,已經冇左傳統腸粉既特色
尤其係冇左拉布程序,不論水份及油份都係多左D
深圳方面,我覺得星記算比較標青
畢竟星記係深圳老牌腸粉店,正宗由廣東人主理
但近年可能因擴充關係,水準已大跌,跟其他腸粉店分別已不大