发帖
手机端
扫码访问

香港仔魚蛋粉

3899 |10
果晚喺尖沙咀想搭地鐵返深圳,9點左右來到地鐵口 a地铁口.jpg
見到e見餐廳,先至諗起,未食晚餐啊,又急住趕車,隨便食個粉得啦
餐廳面積實際上唔算大,人又多,顯示有D壓迫。
a招牌.jpg a招牌 (1).jpg a招牌 (2).jpg
菜牌掛喺墻度,選擇還算多樣。
來一碗招牌-魚蛋粉,25蚊,幾大碗咯。有四五粒魚蛋,仲有果舊黃色野,唔知點稱呼。味道都算地道啦,魚蛋非常之彈牙,果然系招牌啊,果舊黃色野,味道同魚蛋差唔多。粉就麻麻地啦,唔會淋過頭對於我來講就OK啦。成碗湯粉,比多D胡椒粉,味道會更佳。
今餐系春節期間,正月初七寫嘅,時間確實系有D遠啦。

评分

黃色果舊應該叫“魚忍”,魚餅果d,用油炸過應該幾彈口都。。

舊黃色野,好似叫做黃金角
可能係分店開得多,魚湯魚蛋還可以,河粉則有待改善.

楼主 发表于 2011-8-4 16:04:37 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

版主正解,雖然冇魚蛋咁彈牙,不過都另有一番滋味,兩者結合,恰到好處。

楼主 发表于 2011-8-4 16:06:20 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
chulo2009 發表於 2011-8-4 14:16
舊黃色野,好似叫做黃金角
可能係分店開得多,魚湯魚蛋還可以,河粉則有待改善. ...

分店開得多,就好難保持水準啦。咁多分店,唔知邊家系比較正宗嘅咧?

so123 發表於 2011-8-4 16:06
分店開得多,就好難保持水準啦。咁多分店,唔知邊家系比較正宗嘅咧?

始終多左咁多分店,已經工廠化,冇話邊間比較正宗.
如果可以入去香港仔既話,我認為可以去幫襯山窿謝記
以下結連是ALAN007兄寫既謝記報告:
http://www.vshare.cc/forum.php?m ... 6orderby%3Ddateline

這些工廠制作的粉麵店鋪  小象甚少光顧   但睇師兄的相片都OK喎   但是  這是大半年前的相片  這店會唔會已經....... 我剛剛星期日  在尖沙咀搵兩間  我認為OK的食肆食睌飯  點知兩間都........   

份量真的很大,味道還可以,最好的魚蛋粉店還未輪到佢!

香港幾乎到處可見香港仔魚蛋這個粉麵招牌,但是好味道的真是難找到

香港仔魚蛋粉,個名好濫!間間都多味精到死!食要勁口干!