发帖
手机端
扫码访问

食完印度菜後 再食甜品

5386 |28
啱啱食完印度菜  四塊印度牛油薄餅  都食淨一塊食唔落   真係飽到瀨屎
出左印度餐廳  又繼續搵下"越南滴滴咖啡豆"  行到城南道  見到"公和荳品廠"老店 忍唔住 又要入去破費一下
睇吓D大瓦缸幾有氣派
連D枱櫈都有型過人
這金漆招牌個鐘上面  啡色圓碌碌果件野 是一個代表"這是已註冊"的專用標記 原來"公和荳品廠" 很久前已註冊

椰汁豆腐花
甜度十分合適我 口味唔會太甜  椰汁亦恰到好處 反而豆腐花除了夠滑外  豆香唔多覺喎

魚肉煎豆腐
這碟魚肉煎豆腐  就掂檔咧 魚肉夠大 夠厚 豆腐香又滑 兩件好似都係賣七蚊 真係飽到瀨屎都要食埋佢

19蚊埋單  老虎鐘意食厘D野 搵日帶隻老虎嚟  大擦一餐  都所費無幾

评分

象兄,這間公和我都去食過,老字號的豆漿和豆花真是香又滑,豆味濃郁,好正:em20:

越簡單就越難做得好食,呢間我未食過,但見師兄你咁豪邁,飽到屎都要撐落去,相信有料到!

楼主 发表于 2011-8-2 07:16:58 | 显示全部楼层 来自: 香港

係喎  堅唔錯 下次師兄要試埋煎豆腐  七蚊兩件 抵唔在講 真係好好味

楼主 发表于 2011-8-2 07:19:20 | 显示全部楼层 来自: 香港
無爭有為 發表於 2011-8-1 23:34
越簡單就越難做得好食,呢間我未食過,但見師兄你咁豪邁,飽到屎都要撐落去,相信有料到! ...

這間公和  我覺得做得好過澳門嘅出名豆腐鋪頭

this shop is really old-fashioned woh ... i will take a look at this one

正宗古色古香,有風味

象版,呢間公和除咗鱼肉豆付正之外,
仲有一樣好正,就係佢哋嘅加辣腐乳喇!
好鬼入味,用呢隻腐乳炒通菜,正到冇朋友!

唔知有無其他小食, 好似咖哩魚丸豬皮

楼主 发表于 2011-8-2 21:25:01 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2011-8-2 12:20
象版,呢間公和除咗鱼肉豆付正之外,
仲有一樣好正,就係佢哋嘅加辣腐乳喇!
好鬼入味,用呢隻腐乳炒通菜 ...

咁就要下次買番樽試下先得