发帖
手机端
扫码访问

花園餐廳

13650 |57

一間差D老過我嘅餐廳 又同老虎去燈光晚餐
入門前的樓梯位  歡迎牌匾 也古舊過人  有六七拾年代感覺
一盞牆上壁燈  就看得到它飽歷風霜
這個當年餐廳慣用的幽暗場景   就令小象想起還是"發發聲"的青年 拖住D卜卜脆 黎飲個周打魚湯  食碟肉醬意粉…… 今時今日  一個光頭  一個大肚腩 拖住一隻年華老去的老虎……唉
老虎覺得這個好抵食  77蚊又真係唔錯喎
先來紅白湯各一  跟兩個幾好食嘅包包 果個羅宋湯  有古代味道  仲有牛肉絲  唔錯 但係個忌兼湯 就要講粗口喇
這個海陸空三拼 賣相真把鬼 半隻乳鴿差勁 隻虎蝦  同件西冷只是緊緊合格
海陸空三拼餐  有薯仔生果沙律  這不錯 這個套餐 總算有樣野好食 不過算喇77蚊 仲想點丫
我的鐵板羊胺  我厘個就掂咧 羊肉嫩滑 又唔太臊 得三件好似少D喎   多一件就好喇 這個唔記得幾錢 唔好問   應該唔超過80蚊
一隻咖啡杯唔錯  但咖啡同一般茶餐廳一樣咁差
算喇 兩舊水唔使  兩條老野懷緬一下過去 都是一個唔錯的地方

评分

請問大象兄,這餐廳在哪裡?:y-9:
在香港,我極少吃乳鴿!在中山,我就想吃!:y-87:

麵包,是這個"包"!  "飽"是吃飽的意思!

楼主 发表于 2011-7-29 23:26:01 | 显示全部楼层 来自: 香港

這間花園餐廳  是在通菜街近弼街  在創興廣場後面
多謝estheryau師兄指正   小象小學也未完成  便要綴學出來學師  唔係講笑   我講真 之所以文筆粗劣  白字連篇  請諒

楼主 发表于 2011-7-29 23:32:38 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-7-29 23:16
請問大象兄,這餐廳在哪裡?
在香港,我極少吃乳鴿!在中山,我就想吃!
麵包,是這個"包"!  "飽"是吃 ...

雞 鵝 鴨 鴿在香島真係唔駛再食    只有雞  有時都仲有D驚喜  鵝 鴨 鴿冰鮮入口後   到目前為止未食過掂嘅

kkbbq 發表於 2011-7-29 23:26
這間花園餐廳  是在通菜街近弼街  在創興廣場後面
多謝estheryau師兄指正   小象 ...

唔好咁講,我既中文都唔係咁叻!
你講學師,係學咩野?唔通學廚???

楼主 发表于 2011-7-29 23:38:24 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-7-29 23:36
唔好咁講,我既中文都唔係咁叻!
你講學師,係學咩野?唔通學廚???

五金工模  做左廿幾年囉

kkbbq 發表於 2011-7-29 23:32
雞 鵝 鴨 鴿在香島真係唔駛再食    只有雞  有時都仲有D驚喜  鵝 鴨 鴿冰鮮入口後   到目前 ...

雞,鴨,鵝,鴿,我最愛吃是雞! 鴨少吃! 我媽常說鵝好毒,加上非常貴,所以極少吃!你若問我鵝的味道是怎樣?我真的答不出!

kkbbq 發表於 2011-7-29 23:38
五金工模  做左廿幾年囉

我也做過五金的,做了四年左右!

楼主 发表于 2011-7-29 23:46:47 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-7-29 23:44
雞,鴨,鵝,鴿,我最愛吃是雞! 鴨少吃! 我媽常說鵝好毒,加上非常貴,所以極少吃!你若問我鵝的味道是怎樣?我真 ...

我都唔識分 鵝和鴨 嘅味架喎

kkbbq 發表於 2011-7-29 23:46
我都唔識分 鵝和鴨 嘅味架喎

我也是!呵呵....:y-66:我相信大部份人也不懂分辨鵝,鴨的味道!:y-40:如果我拿鴨給你吃,說是鵝來的,你可能深信不疑!哈哈.....:y-17: