发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之深圳羅湖火車站“粉記越式茶餐廳”

10655 |32

此店已拾笠 - 2012/5/20

記得兩個月前“有為”師兄介紹過呢間餐廳既越式咖啡,而愛好呢味既我一直心掛掛,但何耐上落羅湖關
都沒有太多時間駐足。 而今日上SCO做野早收工,又經羅湖關。突然“叮”聲醒起呢度既越式咖啡。。
呢間餐廳都易揾“和詣號”售票處樓上即o系,隔離系“大x活”生意沒有對面羅記果間“大x樂”好。。

6PM上到去都無乜客人,揾個卡位sin。室內環境都o系一般茶記裝修。

由於lunch食o左個湯河,甘dinner要食個飯啦。。
於是叫o左個“油雞飯/22蚊”

o拿呢d o埋叫做大陸快餐o羅,個賣相真系好差,求求其其疊o埋一碟。
睇落真o系無曬胃口。。。。。。但油雞入口又唔覺得太差啵,有雞味,肉質唔鞋!

跟o住主角到了“越式滴滴咖啡/ 18蚊杯”。。
份量o系“屎德伯”tall size杯o既2/3。。

現磨咖啡豆(巴西進口),問返個部長咖啡豆o系產自巴西邊度?乜品種?
佢尷尬o甘答我唔好意思,因為呢d野隻o系佢老細自己處理,佢都唔太清楚。。OK.....
偷偷飲o左啖齋啡,嘩~ 考香濃!!正!

咖啡沫(起碼有8-10粒豆o既份量)。。烤香味濃鬱撲鼻!心諗抵咯。。。

密漏器。。

“咦?~ 點解無鮮奶和糖既?”
“已經幫你加o左煉奶響底面啦!”
“啊!~~”匙梗攪攪距,真o系啵。。。

o甘就瀨野!第一次飲加左煉奶既咖啡。攪勻之後,d奶完全cover左咖啡原有o既
苦味,一杯甜奶水o甘!勁甜到嚥唔落喉!完全浪費曬杯咖啡!!

捉個經理過來投訴“俾錢買杯咖啡,點解要客人隔硬接受呢d野?!”
每個客人口味都唔同!點解唔俾杯煮好齋啡,由客人自己加奶加糖??
個經理o系o甘講唔好意思!但仲話一直都o甘樣溝好俾客人飲,無客人投訴過。。
話幫我重新整多杯齋啡,再俾杯鮮奶和包糖,我自己溝。。
我話唔曬啦,可能我掩尖,不過希望以後多解釋下產品和了解下客人o既需要先落單啦。。

買單勝惠:¥40元(1人)

评分

Ken哥  越南咖啡  如果加煉奶會甜到仆街架   
我飲開齋啡  有一次叫杯越南咖啡   唔記得叫走奶  咁咪瀨野囉
18蚊杯越南咖啡  我真係唔柒飲  香港都係16-18蚊一杯
越南咖啡  咖啡豆當然在越南生產喇  個服務員吹得就吹
Ken哥版主  小象有一篇關於"越南滴滴咖啡"劣作  請指教一下

http://www.vshare.cc/forum.php?m ... 2460&extra=page%3D1

楼主 发表于 2011-7-26 11:08:37 | 显示全部楼层 来自: 广东

睇完象版篇越南滴滴咖啡介紹,小弟對咖啡了解真係自嘆不如!以後多多指教。 。

當晚以為真係巴西咖啡豆添,越南滴滴咖啡只是個壺特別,原來俾人穩笨!不過講真,又真幾香下。 。 。:y-62:

想試這個好耐了, 有機會一定會試一次, 試下大陸這些快餐:y-17: ...唔好日日都'大x活'~

個飯就一般喇,但想試下個cafe

e+越式餐廳開左好多,我都試過幾間,都系食粉食面,咖啡未試過了。

楼主 发表于 2011-7-26 17:02:27 | 显示全部楼层 来自: 广东
yyc388 發表於 2011-7-26 11:22
想試這個好耐了, 有機會一定會試一次, 試下大陸這些快餐 ...唔好日日都'大x活'~ ...

平過茶記少少。
都有例湯和+6蚊有飲品送。。。

楼主 发表于 2011-7-26 17:03:40 | 显示全部楼层 来自: 广东
cheongven 發表於 2011-7-26 11:28
個飯就一般喇,但想試下個cafe

記得落ORDER果整叫距o地唔好落煉奶,俾鮮奶和糖自己加。

楼主 发表于 2011-7-26 17:05:44 | 显示全部楼层 来自: 广东
jasonkid2992 發表於 2011-7-26 15:42
e+越式餐廳開左好多,我都試過幾間,都系食粉食面,咖啡未試過了。

金色光隰樓下都有間越式餐廳,唔知ching去試過未?

其實越式咖啡唔錯,幾香。

ken_choy 發表於 2011-7-26 17:05
金色光隰樓下都有間越式餐廳,唔知ching去試過未?

其實越式咖啡唔錯,幾香。 ...

冇去過哦。去開嘅系中心城。
下次去試下咖啡,我比較鍾意飲齋啡。