发帖
手机端
扫码访问

今天午飯的花田日式料理

4406 |16
通常我去元朗 “花田讚山岐手打烏冬”  都係食烏冬  因為花田的烏冬  真係特别滑  特別彈牙  但上次我見同事叫個三色魚生飯賣相好靚  今日我又試吓先
睇到個套餐賣相  已經開始流口水
一個青瓜蘿蔔切絲  還有蟹柳  蝦子的沙律
這個是海藻加螺肉餐前小吃
主菜三色魚生飯  有三文魚  立魚  吞拿魚 每款兩件  件件厚切  飯是冷食  壽司珍珠米  太大碗食唔晒
魚生刺身  我最愛厚切   這樣才完全接觸到魚的鮮味 香味  三種魚中 立魚最鮮甜  三文魚油香略遜  吞拿魚我一向唔太喜歡
這個套餐40元  送巨蜂提子汁  我唔鐘意飲提子汁  改波子汽水加六蚊 共46大元  免加一

评分

真係好低wor,我去百佳買4件刺身都要差不多要le個價錢喇,又前菜、又小食,good deal!

"花田的烏冬  真係特别滑  特別彈牙"  Then 烏冬 may be made of modified starch.  Modified starch is some chemical added to the starch and so is not natural.

楼主 发表于 2011-7-26 06:58:43 | 显示全部楼层 来自: 香港

楼主 发表于 2011-7-26 07:02:05 | 显示全部楼层 来自: 香港
irene559 發表於 2011-7-26 02:40
"花田的烏冬  真係特别滑  特別彈牙"  Then 烏冬 may be made of modified starch.  Modified starch is so ...

小象對香港食物監控有信心   而且黑心商人亦比國內少   所以這方面我又唔會太擔心

40元一個套餐真係好抵!我同你一樣,唔鍾意食吞拿魚!可惜在元朗,距離我屋企十萬九千公里,哎......:y-23:

40 蚊有咁多新鮮厚切鱼生真係好抵!象版好介紹:em17:

我同你一樣,鍾意食三文魚同魚,對吞拿就麻麻!

你了起咗我條筋,等我過兩日出番個西貢日本野報告先!!:em15:

楼主 发表于 2011-7-26 21:35:46 | 显示全部楼层 来自: 香港
kt1997kt 發表於 2011-7-26 21:26
40 蚊有咁多新鮮厚切鱼生真係好抵!象版好介紹

我同你一樣,鍾意食三文魚同魚,對吞拿就麻麻!

等你啊  kt師兄  快D出喇
原來咁多人都唔食吞拿魚架喎   咁又係唔好食嘅   好似酸酸地咁味   霉霉地嘅口感

楼主 发表于 2011-7-26 21:38:08 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-7-26 16:28
40元一個套餐真係好抵!我同你一樣,唔鍾意食吞拿魚!可惜在元朗,距離我屋企十萬九千公里,哎...... ...

紅磡搭西鐵到元朗  只需半粒鐘 元朗好多好嘢食架 estheryau師兄

kkbbq 發表於 2011-7-26 21:35
等你啊  kt師兄  快D出喇
原來咁多人都唔食吞拿魚架喎   咁又係唔好食嘅   好似酸酸地咁味    ...

咪催咪催,我一俾人催就出唔到:em18: