发帖
手机端
扫码访问

大埔美食, 華立茶餐廳

6403 |22

星期日(17/7)一早就要應約到大埔傾嘢, 所以八點半左右去到那裡,
一早起身又未食早餐, 友人又要遲啲先到, 唯有到大埔墟新街市附近,
有一間幾有特色的”粥粉麵飯”茶餐廳食個早餐先,
名字可能要住在大埔的居民先至會熟識,
位於寶鄉街48,50號的華立茶餐廳,
有其他特別嘢, 稍後自會一一介紹o

大埔墟新街市正門及其中一個, 原來樓上亦有好多食放肆在其中,
有機會試一試再介紹一下

向前行過些少, 就會望到大埔鄉事委員會,
華立茶餐廳就在該處右面斜對面位置

茶餐廳正門左面舖

茶餐廳正門對面街景

茶餐廳招牌

茶餐廳正確地點, 寶鄉街48,50號

茶餐廳大門口及早餐牌

門口向入面情況

座位向門口情況

茶水間情況

餐牌(一), 生滾粥餐, 唔係今次選擇

餐牌(二), 粉麵餐, 又唔係要嘅嘢

餐牌(三), 精美早餐, 都唔係要食哩隻

餐牌(四), 係佢啦, 鮮油餐, 今次要食番個”鮮油菠蘿餐",
加上一杯熱絲襪奶茶, 18元/餐, 再加多一個新鮮出爐蛋撻,
4元/個, 今次消費22元/人

先到絲襪奶茶, 用黑白淡奶加上傳統絲襪調製出來,
一杯香滑的絲襪奶茶就放在小弟眼前,
好香, 好滑, 茶味濃郁得黎無苦澀味, “蘇骨”

再來一個新鮮出爐, 鮮牛油菠蘿飽, 菠蘿飽面鬆脆, 內裡軟棉棉,
有微熱, 就係咁, 將牛油慢慢熱熔化, 再一啖一啖食落口,
再飲番一口絲襪奶茶, 味道無與倫比, 無得彈

食咗個菠蘿飽未夠喉, 再食埋哩個新鮮出爐酥皮蛋撻,
真係啱啱好夠, 個酥皮蛋撻外皮鬆脆, 入面啲蛋槳餡又香又軟滑,
加上啲牛油味, 又係一絕
:em6:

好快食完飲完, 埋單走出門前再影多啲出爐麵飽及其他製成品比大家望一下,
當中有迷你蛋撻, 1.5元/個, 該舖又有較為美味的麵包如雞尾飽, 墨西哥飽,
咸甜餐飽, 豬仔飽, 其他普通如腸仔飽, 火腿蛋飽, 麥飽以及各種類都應有盡有
:y-87:

總括今次計先1人消費22元, 有三樣又係傳統美食,
而且又係水準以上之作, 再加上新鮮出爐麵飽和蛋撻,
真係蘇花蘇”骨”, 再見~~

评分

正正正!!!

新波籮油□系小弟至愛!:em6:

杯絲襪奶杯真睇落好濃{:5_152:}

ching個包膠寫得好detail,可惜加唔到份俾你。。

象版,麻煩你幫手+20分,入我數。。
下次俾你象版。。。

楼主 发表于 2011-7-20 08:08:21 | 显示全部楼层 来自: 香港

ching, thanks for the info. I will try 奶茶

早餐之鐵膽  奶茶 菠蘿油  拖so皮蛋撻
可惜我公司附近  無D嘅咁正嘅早餐
出爐麵包 唔係嚇你 我食四五個臉不改容
我最鐘意係 傳統火腿蛋飽:
P

ken_choy 發表於 2011-7-20 01:03
正正正!!!

新波籮油□系小弟至愛!

象版,麻煩你幫手+20分,入我數。。  下次俾你象版。。。:

Ken哥 大家同區 同期師兄弟 毋須太客氣 大家有來有往  以後多多合作

楼主 发表于 2011-7-20 18:39:14 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-7-20 18:19
象版,麻煩你幫手+20分,入我數。。  下次俾你象版。。。:

Ken哥 大家同區 同期師兄弟 毋須太 ...

象兄, KEN GOR, 估唔到一個菠蘿油, 奶茶加蛋撻
就可以令你地聯手出招, 多謝晒

cm3924 發表於 2011-7-20 18:39
象兄, KEN GOR, 估唔到一個菠蘿油, 奶茶加蛋撻
就可以令你地聯手出招, 多謝晒 ...

平凡是美  唔一定塗脂艷抹先係好野架
何況"波蘿油"這個正宗香港飲食文化產品 確實值得讚許

鮮油菠蘿餐真係咁正?死就死喇,等我le 個三高人仕試吓先。老虎話齋,一次半次唔緊要喇。

kkbbq 發表於 2011-7-20 18:19

Ken哥 大家同區 同期師兄弟 毋須太 ...

多謝象版sin。。。雖然小弟從未響象版個“球場”發過“波”,同象版講聲“索裡”先。。
以後都要出返d本地食肆。。