发帖
手机端
扫码访问

櫻田豪一次生日飯

2872 |9

小弟係打工仔,一般黎講都就住洗;
有時儲$ 捱麵包都會,但朋友生日有時真係冇計,
佢鍾意食日本野,唔想成日食壽司呀個d ,於是同佢黎食左一次日本鐵板燒~~
之前最貴食過盛八,今次就再high d ,去左呢個沙田帝都酒店既"櫻田"

之前都知道貴,不過真係估唔到.~~哈哈
最後先講價錢呢d 掃興野。
打開menu ,最後揀左個和牛2人前
前菜-沙律,幾好食,但呢個價錢,ok啦
幾好食,同新鮮,仲要係溫度0岩,唔係太凍,或者溶晒個隻
先來一個係菌類,幾鮮甜的。
再食個甜椒,清下先,都可以既
海鮮,幾香口,同就份量少d
主角,和牛 -真係好香,同入口即溶,望落去唔多,但都幾快膩下,佢係用切左既牛脂黎煎,好味啦!!
影多張,順帶一提,上面既係蒜子,未食過0甘味既,可能係吸左d牛油香味
其實0甘睇唔係好多野,因為佢最後係會有個炒飯俾我地既,不過唔記得左影,
炒飯真係好普通既蛋炒飯,但上面有和牛汗,咩都好食啦€€

影下環境,都okay ,我地就當然揀個對住既位食啦。
師傅就應我地要求,做左個放火demo tim ,不過拍左片,所以冇放上黎。

好啦,最後講價錢啦
共899 。
其實仲有d貴d 既,係有龍蝦,鮑魚個d ~€過千,至千5 .....
(不過隔離生煎龍蝦個刻,覺得好殘忍,慳返3舊,哈哈

食完行返去食埋甜品,先返家。
用左成千蚊,諗緊,要努力搵$呀..~~

评分

弓矢師兄晉身金牌, 雖然個價貴咗, 但係自己食得開心, 一次半次都OK,
同時看到即叫即做的鐵板燒, 這一餐日本美食相當吸引

睇落賣相都唔錯wor,雖然係貴左啲,但两個人食得開心已经夠喇。

下次可以試灣仔酒店內的鐵板午餐i,價錢可以接受

撞鬼囉   師兄越食越豪   我廿八蚊個鐘 唯有得個睇字 不過件和牛真係引死人 師兄亦講得啱 日本仔D蒜片  放在什麼地方都咁有計
終於睇到尾  有樣野小象食得起 就係杯"哈根大"雪糕

"炒飯真係好普通既蛋炒飯,但上面有和牛汗,咩都好食啦€€"

師兄,小弟想問你,牛汗是什麼來的?:y-9:

楼主 发表于 2011-7-19 13:13:35 | 显示全部楼层 来自: 意大利

多謝版主,我都係打工仔0者,時薪計返分分鐘冇28tim ar~~
一年食一次都okay既

楼主 发表于 2011-7-19 13:14:01 | 显示全部楼层 来自: 意大利
estheryau1221 發表於 2011-7-19 12:54
"炒飯真係好普通既蛋炒飯,但上面有和牛汗,咩都好食啦€€"

ching 好眼力,我想打牛肉汁0者.~~

和牛套餐呢個價都算OK。。。

如果□系我都選龍蝦,覺得始終生猛海鮮吸引多d..

ching, i like to get the sushi at grand "p" supermarket, which would have special price at around 4-5 pm.

This saves me lots of money from eating at sushi shops.