发帖
手机端
扫码访问

劉森記竹昇麵

5799 |26

今日專程  帶隻老虎去深水埗試下劉森記竹昇麵 落到桂林街  在鴨寮街位置落車揾48號劉森記 我見到單號那邊137號  常理向前行無錯  行左兩個街口望吓雙數門牌  竟然係20幾號 咁我起步果度咪差唔多囉 行番轉頭都未啱  原來要過番黃金果邊 舊區門牌編排真特別 單數那邊百九幾號 雙數那邊只是三十幾號
簡單D講  在深水埗站D2出口直行便是
終於搵到劉森記 其實我成日經過這裏  只是無留意  真笨攬實
老虎一坐低 就見到這樽酸蘿蔔  嘢都未叫  就用牙簽拮嚟食
這裏酸蘿蔔味道  又真係唔錯 紅辣椒重好Q辣添

蝦子撈麵  $27  68/100
竹昇麵爽口彈牙 重好有豬油香味 但係蝦子香味 似乎十分微薄  要十分留意才感覺到少少 麵質 我覺得好過澳門黃枝記 論蝦子的味道就輸左
這碗撈麵湯  味道都唔係咁掂

蝦子淨雲吞  $27  75/100
雲吞一口咬落去就好對版 大地魚 芝麻的香味直攻味蕾  這是傳統雲吞的味道 蝦和肉比例恰當 並非現今大多數雲吞  以蝦為主 這雲吞雖合格  但應該是翻熱上碗  假若即淥的話  會更精采

還有更好的是  蝦子在熱湯中  把蝦子的香和味逼了出來  在這雲吞湯中  飲回"蝦子撈麵"失去的蝦子味道

尋回失去的蝦子味道  我把湯一滴也渴光

但是好味還好味  飲完碗湯  我的"吸收過量味精口渴症"  一小時後便出現了

薑葱鵝腸  $35   55/100
瀨野 我仲以為係鮮鵝腸 我和老虎 一向對這種制過的鵝腸無興趣 好彩 還有大量薑葱和有幾條芥蘭餞底  咁咪當叫左碟菜囉
這間"劉森記"的竹昇麵確實唔錯 下一次要嚟食個蝦子水餃麵  再話比大家知是如何怎樣

PS:cm3924師兄  小象跟你的食後感有所不同 請勿介意

评分

一睇鵝腸既賣相,就知唔好食!我覺得係香港好似好難食到好味既鵝腸!:y-86:上次和同事唔知係邊到食,忘記地區!:y-23:碟鵝腸勁難食!:y-27:但我呢個人唔太鍾意浪費食物,所以勉強食左好些!:y-82:係深圳就鍾意叫鴨腸,向西村某小食店d麻辣鴨腸好好味!:y-87:

而家所有家禽都是冰鮮進口貨, 絕對唔容許賣新鮮內臟,
所以同意ching只有在深圳吃到好味鵝腸:y-87:

ching, u must try their 水餃 (better than 雲吞)

楼主 发表于 2011-7-17 21:23:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
estheryau1221 發表於 2011-7-17 09:18
一睇鵝腸既賣相,就知唔好食!我覺得係香港好似好難食到好味既鵝腸!上次和同事唔知係邊到食,忘記地區!: ...

香港我都食過好鵝腸  不過制過嘅  我真係接受唔到

楼主 发表于 2011-7-17 21:27:05 | 显示全部楼层 来自: 香港
laus 發表於 2011-7-17 16:26
ching, u must try their 水餃 (better than 雲吞)

下次  我下次一定試  蝦子水餃竹昇麵

楼主 发表于 2011-7-17 21:27:53 | 显示全部楼层 来自: 香港
alex111 發表於 2011-7-17 16:16
而家所有家禽都是冰鮮進口貨, 絕對唔容許賣新鮮內臟,
所以同意ching只有在深圳吃到好味鵝腸

深圳鵝腸 真係好多地方D鵝腸好好味

kkbbq 發表於 2011-7-17 21:23
香港我都食過好鵝腸  不過制過嘅  我真係接受唔到

象兄,小弟應無老點你,而家有師兄都話水餃好啲

楼主 发表于 2011-7-18 07:01:54 | 显示全部楼层 来自: 香港
cm3924 發表於 2011-7-17 23:53
象兄,小弟應無老點你,而家有師兄都話水餃好啲

cm師兄當然無老點小象   我早前亦有講過  人人口差都不會相同   只是小象的問題而矣   何況該竹昇麵真屬AA級   水餃麵再路經時一定會試

thank you ching, but I could not bear 味精.