发帖
手机端
扫码访问

瀛到頂穿褲......再食「鮨福助」噴泉魚生飯

2309 |6

舊年去過銅鑼灣呢間「鮨福助」食飯,當晚「omakase」係小弟食過最好嘅日本菜,食材夠哂新鮮,最難忘係「噴泉魚生飯」簡直超水準。

近排再去「鮨福助」午膳,又見到專業有禮嘅日本師傅,同樣係坐吧檯,好快睇完餐牌就點菜。

地道日式前菜,每樣都新鮮爽口;茶碗蒸賣相別緻,蒸蛋夠哂滑,仲有鮮蟹肉 + 鮮香菇,味道一流,水準極高。

當我食緊前菜同埋茶碗蒸,就見到日本師傅預備主食,將白芝麻撈入熱騰騰嘅白飯,再將魚生片慢慢放喺表面,最後更親自奉上呢碗午市限量嘅「噴泉魚生飯」,簡直眼前一亮。

同上次一樣,呢碗「噴泉魚生飯」仍然保持高水準,高質素魚生非常新鮮,鋪排得別緻精美,尤其係uni入口鮮甜 + toro肉質肥美。

仲有一碗用蝦頭煮嘅麵豉湯,頭啖湯已經覺得極為鮮味。

最後有果凍甜品,一樣有驚喜,女侍應話呢粒「yamamomo」類似潮州人夏天喜歡食嘅水楊梅,感覺好清新。

最後結帳每位280另收加一小費......

评分

頂穿褲郎 san  阿 hi 唷
多謝師兄 光臨"港食區"發帖
一個蝦頭麵豉湯  我好想試下  一定幾鮮甜
請問這一個令人流口水嘅拼盤   就是「噴泉魚生飯」嗎?
如果係點解會叫「噴泉魚生飯」呢 我都唔見飯嘅
仲有  件好正嘅海膽   後面三角型  黃色果件又係乜呀
有勞頂穿褲郎 san解答 請多多指教

個魚生飯好似叫刺身盛貼切D喎,咁鬼重手!
請問師兄三角形果件是鵝肝定白肉拖羅?

嗰碗“噴泉魚生飯”好有創意啵,雖然d魚皮睇唔夠冰震嗰d靚仔, 但keep到新鮮已足夠!

師兄你哩個噴泉魚生飯真係食咗...頂唔住個胃口,
又有蝦頭湯, 又有埋果凍甜品, 真係睇見都流晒口水,
小弟食過好多地方, 哩個真係未食過, 正:em20:

it is called 噴泉魚生飯 because its 魚生 (水平看) like water 湧出來

無爭有為 發表於 2011-7-12 00:03
個魚生飯好似叫刺身盛貼切D喎,咁鬼重手!
請問師兄三角形果件是鵝肝定白肉拖羅? ...

if u mean the in yellow next to salmon, it is egg only