发帖
手机端
扫码访问

季季紅禾米豬

9856 |33

朋友飯聚  選擇在荃灣"季季紅風味酒家" 是晚目標  係隻"招牌禾米豬"

白豬肺蝴蝶腩金銀菜湯
好甜 好濃 一煲湯八個人一人得一碗 但小象覺得並非豬肺和蝴蝶腩的功勞 湯內 應有加入燒豬骨 因為我覺得有燒豬骨的味道 但是好好味喎 一人得一碗 唔夠喉  點都要多叫一煲  85/100

西蘭花炒桂皇球
超大桂花魚 起肉炒球 食味和生魚片差唔多 但比較滑D囉  有75/100分

大勝雞半隻
在藍地季季紅試過"大勝雞"  一隻得個大字嘅雞  唔講得叫好食 但友儕不乏嗜雞之徒 所以今次叫半隻  但這次的厘半隻 細隻好多 比上次藍地季季紅的那一隻  細三分一  雖然細小  但肉質嫩滑  調味也好  這半隻大勝雞十分對版   80/100

蝦子炆柚皮
柚皮夠淋身 但得個淋字 無左柚皮獨有的苦澀  蝦子亦非好材料 無蝦子的香味  這個蝦子炆柚皮  只有50/100

冰淋醬烤骨
一個酸甜味的招牌菜  做得招牌菜  好彩都無失凖 但唔鐘意食太多肉嘅人會有D抗拒 75/100

紅酒燴美國桶蠔
一打開個煲  香氣撲鼻 大家爭着起筷  重係我帶頭添 到食淨番兩隻  先記得未影相 味道如何?掂喎 連D洋葱都好好味 70/100

椒鹽白飯魚
份量奇少  今次唔係食食下先記得影 大佬 係咪賣剩得番咁多多呀  零星落索咁樣 咁都好意思攞出嚟嘅  最大問題嘅係  成碟椒鹽白飯魚 好似唔記得落味咁 淡茂茂  要叫待應去攞碟淮鹽    先可以食得落 厘個椒鹽白飯魚  要比個大交叉佢  30/100

馬拉盞通菜
我好似無食???定食左唔記得呢???掂唔掂???無可奉告 SORRY ;P  ???/100

季季紅招牌禾米豬
今晚我們期待的主角 終於出場  550蚊一隻乳豬 一D都唔貴  咁食味又如何呢?
一隻小乳豬  豬肚內包著用特大蝦米炒的飯 再縫合豬肚烤制  在客人面前慢慢地剪開 就像吃片皮鴨一樣  有堂上表演
這個招牌禾米豬  我倒覺得只是一個噱頭玩意;P 乳豬肚內炒飯不外如是 熱度亦不足   但未知是否我有兩朋友遲到四十五分鐘 我通知延遲上菜  以致炒飯温度不足呢
一隻招牌禾米豬  剪件後便可上桌 這一隻小小乳豬  但肥肉也不少:o 至於調味略為淡口  乳豬皮也不特別鬆脆 整體來說  也有少許失望 但都不至於笨實;P 550蚊搞咁多野  有豬食  有飯食  算係咁喇 而且一場去到季季紅  點都要試下招牌野嘅   65/100

评分

28 分鐘前 上傳下載附件 (109.6 KB)

朋友飯聚  選擇在荃灣"季季紅風味酒家" 是晚目標  係隻"招牌禾米豬"

白豬肺蝴蝶腩金銀菜湯
半小時前 上傳下載附件 (50.76 KB)

半小時前 上傳下載附件 (67.43 KB)

好甜 好濃 一煲湯八個人一人得一碗 但小象覺得並非豬肺和蝴蝶腩的功勞 湯內 應有加入燒豬骨 因為我覺得有燒豬骨的味道 但是好好味喎 一人得一碗 唔夠喉  點都要多叫一煲  85/100

西蘭花炒桂皇球
半小時前 上傳下載附件 (81.99 KB)

超大桂花魚 起肉炒球 食味和生魚片差唔多 但比較滑D囉  有75/100分

桂花魚炒球應該好正,但份量好似少左D:!

象兄又有好介紹, 豬肺湯我最鍾意飲, 睇見都想又去荃灣初試季季紅, 隻禾米豬即叫即做, 未試過睇見都流晒口水, 加埋見到金黃色外皮, 就算唔係鬆脆, 個招牌名菜都應該頂得下

楼主 发表于 2011-7-11 07:17:20 | 显示全部楼层 来自: 香港

楼主 发表于 2011-7-11 07:19:29 | 显示全部楼层 来自: 香港
cm3924 發表於 2011-7-10 23:57
象兄又有好介紹, 豬肺湯我最鍾意飲, 睇見都想又去荃灣初試季季紅, 隻禾米豬即叫即做, 未試過睇見都流晒口水 ...

個豬肺湯唔止好飲  果d豬肺都好好食  豬肺切到大大舊  十分有口感

大象版主又有好野益我地,隻招牌禾米豬睇落好正,但會唔會太肥利左啲?

自從6年前元朗洪水橋嗰間順記老牌酒家拾咗之後,都冇食過蝦子炆柚皮。 。就來唔記得咗個味道tim...

燒乳豬我就麻麻。 。唔知乳豬肚內炒飲掂唔掂?

請問全部幾錢消費? 洗唔洗預定位, 唔該版主

大象兄,可否逐一列出食物的價錢?
呢間野我去過一次,是下午去的!最吸引我既係乳豬,不過搞成咁,唉.......

楼主 发表于 2011-7-12 19:42:04 | 显示全部楼层 来自: 香港
walnut 發表於 2011-7-11 11:02
大象版主又有好野益我地,隻招牌禾米豬睇落好正,但會唔會太肥利左啲?

今次隻乳豬  豬仔細細  肥肉幾厚 在這方面  失分不少