发帖
手机端
扫码访问

沙田有特式去骨海南雞飯

6623 |29

啱啱去過沙田行街, 去咗新城市廣場, 虎虎遲到, 小弟唯有一支公行過附近的好運中心,
因為有間特式小店係有去骨海南雞飯同埋雲南米線加小食, 重有新鮮懷舊雞雜粥

去骨海南雞飯, 無骨, 啖啖肉, 雞係新鮮黃油雞, 而飯係用雞油做, 好味, 唔會煲到黐
實一舊一舊, 淋"字字", 重有雞油香味, 好有口感

附上甜酸汁同埋薑葱油, 啲薑葱油唔多鍾意點, 反而個甜酸汁好啱我口味, 令雞肉啲
鮮味出晒黎, 因為個汁唔掂, 小弟覺得海南雞肉會失色D

附送一碗紫菜豬肉碎湯, 冇落味精, 啲湯好鮮甜, 小弟鍾意食飯前飲晒, 好開胃
又係唔使十分鐘已食晒海南雞飯同埋碗湯, 唔使再多講都知唔會差

店內唔係好大, 只有八張中圓枱, 可以同時容納30-35人, 多人坐要逼埋小小, 人多
就唔方便, 店外介紹(1)其中一D雲南米線介紹, 價錢實惠, 一碗都大大碗, 小弟都試過,
抵食:em8:

店外介紹(2)

店外介紹(3)

埋單42元正...一個餐, 有飯, 有湯, 有凍菜蜜或豆漿免費送埋, 其他餐飲另加幾蚊,
大X樂, 大X活和其他茶餐廳同價食物, 無得比, 呢D快餐店或茶餐廳, 有D食一
半都唔想再食同埋冇下一次機會, 呢度啲食物質素有保証, 一個字--掂,
店名X興雲南米線+君X海南雞飯XXX, 係响沙田好運中心商場上層, 果度得兩層,
大門口對住沙田街市, 請呀!

评分

咁正?海南雞飯食得多,去骨就未試過,揾日去開新城市試下先

楼主 发表于 2011-7-8 23:04:09 | 显示全部楼层 来自: 香港

cm3924 發表於 2011-7-8 23:04
CHING, 個度唔係响新城市廣場入面, 要行遠D, 係好運中心

多謝師兄指正,唔係就行多好多宪枉路。

今晚太夜回家  明日再覆

楼主 发表于 2011-7-9 00:15:03 | 显示全部楼层 来自: 香港
GOOD NIGHT SEE U TOMORROW

師兄  海南雞飯  我成日午飯嘅選擇
師兄  這個睇嚟都係好食果隻  況且師兄講得話掂  更不容置疑
柴菜肉碎湯  清清淡淡  唔錯喎
不過我食海南雞  我唔點任何野  我鐘意食原味
一個海南雞飯  好似好簡單  但要整很好食  真要下一番功夫
現今世代  無幾多肯出心做好一樣東西  所以有好嘢食  都要珍惜  

楼主 发表于 2011-7-9 07:13:40 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-7-9 06:55
師兄  海南雞飯  我成日午飯嘅選擇
師兄  這個睇嚟都係好食果隻  況且師兄講得話掂  更不容置疑:victo ...

象兄,今早就起身,一早就馬上回應小弟個報告,好有承諾。這碟海南雞飯當然唔係普通料子,不用點汁都好味,因為雞本身已是秘方煮成,味道適中,肉唔會淡謀謀,而且那裡半主打食海南雞飯,去過數次,發現都係每枱都會有起碼一碟在枱上,由此可見並非一般海南雞飯

我最鍾意雞,對雞最有研究,自己去街市買走地呢雞,因為我在香港甚少食到一隻好食的雞,呢間在百佳入口隔離的食肆成日經過,但嫌坐得唔舒服,一直冇入去,下次真要試下。

楼主 发表于 2011-7-9 10:19:13 | 显示全部楼层 来自: 香港
ivan92 發表於 2011-7-9 10:11
我最鍾意雞,對雞最有研究,自己去街市買走地呢雞,因為我在香港甚少食到一隻好食的雞,呢間在百佳入口隔離 ...

IVAN師兄原來都會經過那裡, 今次可以有得睇, 重可以試埋食 另外那裡有一款懷舊鮮雞雜粥, 如喜歡也可以一試