发帖
手机端
扫码访问

11哥跳出深圳<二>厦門鼓浪嶼熱爆編

关闭 [复制链接]
7356 |44
D海鮮睇落真係唔多對路

楼主 发表于 2011-7-7 13:34:49 | 显示全部楼层 来自: 香港

每次去西冲果邊玩回程經過南澳都會行吓海味街買吓野

福田十一郎 發表於 2011-7-7 09:21
會再去多次,下次預訂島上酒店 可以玩得盡興啲,行到慶慶地就買返酒店開洹冷氣慢慢嘆
島上特 ...

福建食品多煎煎炸炸  好鬼上火   我雖然唔怕熱氣  但三十幾度食埋D熱氣野  似乎不合時令   冬天去  應該過癮D喎  師兄

P1040861.JPG P1040860.JPG

呢間張三瘋我都飲過呀!!
係香滑, 重奶味, 但味道淡左少少..

CHING有無食呢樣

大家知唔知係咩呢?

sverige 發表於 2011-7-7 20:25
CHING有無食呢樣

厦門未去過,但係果度近海,唔會係魚肉之類

sverige 發表於 2011-7-7 20:25
CHING有無食呢樣

應該係魚  仲生食添  中式刺身 (不過唔知乜魚) 上面果D係海鮮醬 :)   

kkbbq 發表於 2011-7-7 21:14
應該係魚  仲生食添  中式刺身 (不過唔知乜魚)  上面果D係海鮮醬

象版果然厲害.. 估得都差唔多!!

土笋冻
土笋冻的主要材料是土笋,“土笋”是一种环节动物,学名叫“星虫”,身长仅一二寸,却五脏俱全。据明朝屠本骏《闽小记》中写道:“其形如笋而小,生江中,形丑而甘,一名土笋。”清朝同治年间,任福建布政司的河南人周亮工在《闽小记》中写道:“予在闽常食土笋冻,味甘鲜美,但闻其生在海滨,形类蚯吲。”
  厦门沿海盛产“土笋”,熬制土笋历史悠久,先得将土笋腹部压破,再将肚内泥浆洗涤干净,而后和清水熬煮。它身上的胶质溶化水中,冷却后凝固成一块块玲珑剔透的小圆块,即为土笋冻。
  厦门人吃土笋冻是很讲究配料的。要选用上等到酱油、北醋、甜醋、辣酱,还有芥辣粉、蒜茸、海蜇皮等,再加上翠绿的芜荽、白雪般的酸萝卜、猩红色的辣椒、番茄片作佐料,五彩缤纷,风味独特。
  土笋冻本身吃起来清脆鲜嫩,含有土笋津液的冻非常甘美。

資料來源, 百度搜索

sverige 發表於 2011-7-7 21:19

好心急等你開估   "魚"真係段估  只覺似魚肉   但sverige師兄叫人估得  一定唔係咁簡單嘅

sverige 發表於 2011-7-7 21:19

我上個月先食過土筍涷   我自己仲介紹過  但係今日就唔認得   真正蠢過豬^(..)^