发帖
手机端
扫码访问

又係流浮山? 私房菜式海鮮餐

13891 |55

有為師兄 今年D海鮮天價咁滯 我兩三個月無去過喇 我諗無四舊一位都幾難甩身
唔知有為兄食開邊間呢? 我就幫襯"海景"多D   但味道我鐘意"彩鳳"

kkbbq 發表於 2011-7-5 18:46
有為師兄 今年D海鮮天價咁滯 我兩三個月無去過喇 我諗無四舊一位都幾難甩身
唔知有為兄食開邊 ...

我係09去過一次,鬼記得名咩!
但我覺得果度朵多,食物本身同大酒樓差五多者

無爭有為 發表於 2011-7-5 20:08
我係09去過一次,鬼記得名咩!
但我覺得果度朵多,食物本身同大酒樓差五多者 ...

下次去試吓"海景"丫  佢個大班兩味 炒球 炆骨腩 做得唔錯
由其"炆骨腩" 海景做得好乾身  好香口   我食過海景做法後  去第間食  總係覺得唔掂

ivan92 發表於 2011-7-5 09:47
奄仔蟹有唔同地區運來香港,所以當造期幾長,全年都有得賣,我所知奄仔蟹屬未受精的蟹,唔會太大,六七兩 ...

i think 奄仔蟹 is even better than 大閘蟹. its yellow 羔 is very 香.  大閘蟹 is no longer those in the past.  

laus 發表於 2011-7-5 22:41
i think 奄仔蟹 is even better than 大閘蟹. its yellow 羔 is very 香.  大閘蟹 is no longer those in ...

laus師兄 貴價蟹  通常主重食羔  蟹肉我總覺是"木木獨獨"
小象又認為  平價蟹  的肉質又好過貴價蟹
現今少見的藍花蟹  肉滑  帶有一點海水鹹味  蟹味濃  好正
白蟹  味比較藍花蟹清淡  冬季時 蟹羔亦不少  但蟹羔唔算香  但勝在有肉食  又有羔食
三點蟹  這是三種平價蟹  小象最唔識欣賞一種  但好多人鐘意食  唔明

以上三種平價蟹  用來打邊爐  個湯變成蟹湯  超甜

kkbbq 發表於 2011-7-5 18:38
師兄真係知識廣博喎 識到你真係無有怕

我最叻係吹水。

laus 發表於 2011-7-5 22:41
i think 奄仔蟹 is even better than 大閘蟹. its yellow 羔 is very 香.  大閘蟹 is no longer those in ...

唔同蟹有唔同食法,各人喜好不同,我就喜歡大隻凍紅蟹。

楼主 发表于 2011-7-6 14:50:19 | 显示全部楼层 来自: 香港
ivan92 發表於 2011-7-6 09:44
唔同蟹有唔同食法,各人喜好不同,我就喜歡大隻凍紅蟹。

IVAN 師兄, 小弟在西頁同埋其他地方也食個好好味的蛋白花雕蒸紅蟹, 用花雕去煮紅蟹也是一絕:)

cm3924 發表於 2011-7-6 14:50
IVAN 師兄, 小弟在西頁同埋其他地方也食個好好味的蛋白花雕蒸紅蟹, 用花雕去煮紅蟹也是一絕 ...

基本上,紅蟹之食法有好多種,只要夠大隻,真係點整都好食。

嘩!! 流晒口水:)