发帖
手机端
扫码访问

又係流浮山? 私房菜式海鮮餐

13889 |55
楼主 发表于 2011-7-5 00:15:50 | 显示全部楼层 来自: 香港

無爭有為師兄, 因為小弟都係由其他人帶去, 所以不便公開, 以免為廚師一家帶來不便, 由於今次並非全海鮮宴, 又係超友情價, 所以比一般市面平了很多, 日後如果有特色美食, 再發包膠給大家品評一下, 謝謝

cm3924 發表於 2011-7-5 00:15
無爭有為師兄, 因為小弟都係由其他人帶去, 所以不便公開, 以免為廚師一家帶來不便, 由於今次並非全海鮮宴 ...

我明白了,謝謝你的報告!

cm3924 發表於 2011-7-4 17:06
CHING 果然是一個高手, 單憑相片也能夠推斷出小弟吃過的餸菜, 小弟有一小問題, 奄仔蟹的當造期是多久, 因 ...

奄仔蟹有唔同地區運來香港,所以當造期幾長,全年都有得賣,我所知奄仔蟹屬未受精的蟹,唔會太大,六七兩已最大。肥唔肥美,個揀手好緊要。

评分

楼主 发表于 2011-7-5 11:59:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
ivan92 發表於 2011-7-5 09:47
奄仔蟹有唔同地區運來香港,所以當造期幾長,全年都有得賣,我所知奄仔蟹屬未受精的蟹,唔會太大,六七兩 ...

能夠詳細講解給小弟知到, 唔該晒  就恕小弟八卦下 IVAN師兄是不是一名廚?

cm3924 發表於 2011-7-5 11:59
能夠詳細講解給小弟知到, 唔該晒  就恕小弟八卦下 IVAN師兄是不是一名廚? ...

正職不方便講,不過不是厨師,我兼職幫人醫手腳頸腰,專医舊患。

楼主 发表于 2011-7-5 12:53:38 | 显示全部楼层 来自: 香港
ivan92 發表於 2011-7-5 12:38
正職不方便講,不過不是厨師,我兼職幫人醫手腳頸腰,專医舊患。

IVAN師兄, 冇相肝, 估唔到師兄有另一手~~~手勢

cm3924 發表於 2011-7-5 12:53
IVAN師兄, 冇相肝, 估唔到師兄有另一手~~~手勢

我的頭像就係我同將來的職業有關。

ivan92 發表於 2011-7-5 12:38

師兄真係知識廣博喎 識到你真係無有怕

cm3924 發表於 2011-7-5 00:15
無爭有為師兄, 因為小弟都係由其他人帶去, 所以不便公開, 以免為廚師一家帶來不便, 由於今次並非全海鮮宴 ...

有時D野  可遇不可求 希望日後有機會一試

楼主 发表于 2011-7-5 18:43:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-7-5 18:40
有時D野  可遇不可求 希望日後有機會一試

象版你都好, 周不時可以一班人去察餐勁, 小弟要奈不奈先可以一次喎, 呢次真是難得一次

我住得近嘛  何況悲情城市無野好食架   你有無聽過  有人話去天水圍食好野丫