发帖
手机端
扫码访问

又係流浮山? 私房菜式海鮮餐

13890 |55
楼主 发表于 2011-7-4 17:06:02 | 显示全部楼层 来自: 香港

CHING 果然是一個高手, 單憑相片也能夠推斷出小弟吃過的餸菜, 小弟有一小問題, 奄仔蟹的當造期是多久, 因小弟當晚食咗成隻奄仔蟹, 以前甚少有如此肥美, 是否同季節性有關?:)

呢餐真□系好豐盛啊!!!睇到口水流成河~~~

睇到ching 最後一句“因為係私房菜形式, 只招待相熟親戚朋友, 恕小弟無可奉告”  唔知講乜好{:5_169:}

楼主 发表于 2011-7-4 18:59:12 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-7-4 18:54
呢餐真□系好豐盛啊!!!睇到口水流成河~~~

睇到ching 最後一句“因為係私房菜形式, 只招待相熟親戚朋友, ...

原本冇打算推出來, 不過有幾味在香港未見過, 都介紹下, 知到一定比人問候下

KEN GOR 呢幾日去咗邊玩? 小弟只能留港消費行唔開, 冇得去你那邊發下包膠

cm3924 發表於 2011-7-4 18:59
原本冇打算推出來, 不過有幾味在香港未見過, 都介紹下, 知到一定比人問候下

KEN GOR 呢幾日去咗邊玩?  ...

間房私菜碗碟都幾有特色下。

唔緊要,下次等你出大6包膠俾大家分享。

3日假期,去□左龍華行(之前睇完象版個包膠心鬱鬱)。。
不過一條友人生地不熟,食□左d大路o野(包膠draft緊),
今次去□系去了解戰地,下次去再發掘下新o野...

楼主 发表于 2011-7-4 19:43:19 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-7-4 19:07
間房私菜碗碟都幾有特色下。

唔緊要,下次等你出大6包膠俾大家分享。

係咪撘深圳地鐵新線去龍華? 方唔方便, 易唔易揾出口?

cm3924 發表於 2011-7-4 19:43
係咪撘深圳地鐵新線去龍華? 方唔方便, 易唔易揾出口?

系呀,幾方便!出口都易揾!不過都希望多d路標。

我住悲情城市  去流浮山食飯  年中都有十幾次   食海鮮  因為材料價格不菲 食開三兩間得嘅就唔敢轉   所以有時真係食來食去  都係果隻味道   會食到有D厭
竹絲雞 豬展 淮山 杞子..... 足料老火湯  例牌海鮮湯我就飲得多  咁正嘅湯  諗都未諗過
鮮鮑魚炆走地雞  一個好有創意嘅菜式  聽見過名都想食喇
三色椒炆豬手  爽豬手  我啱喎  太淋我反而麻麻  加上酸甜味  減少肥利感覺
泰式苳陰公湯  蟶子  大蜆  大蝦.......頂丫   好撚彩食完飯先睇  唔係就死鳩得
奄仔蟹  我唔鐘意食蟹  但蟹羔.......

楼主 发表于 2011-7-4 20:37:10 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-7-4 20:15
我住悲情城市  去流浮山食飯  年中都有十幾次   食海鮮  因為材料價格不菲 食開三兩間得嘅就唔敢轉    ...

就算象版住悲情城市,只要食得,玩得,其他都得,又唔會唔開心嘅,小弟也是掹車邊先有好嘢食下

cm3924 發表於 2011-7-4 20:37
就算象版住悲情城市,只要食得,玩得,其他都得,又唔會唔開心嘅,小弟也是掹車邊先有好嘢食下

...

有無機會掹你車邊.........  我去親流浮山都三舊一位架 你果檔雖然唔係全海鮮 但有特色  好正

多謝CM3924師兄好介紹,最衰有得睇無得食,
因為我經常去田廈路做野,好想去試下,
流浮山海鮮聞名,我去親最少都要350一個頭喎,180相對真係抵!