发帖
手机端
扫码访问

屯門黃金海岸商場二樓, SOU

5776 |18

星期四晚(30/6), 同老虎大人去到屯門黃金海岸商場二樓的一間名為"SOU" DINING + BAR
的日式CROSSOVER西式餐廳食晚餐, ORDER 咗一個"海鮮炉端燒二人前套餐:-

第一道頭盤小食, 辣脆燒大蝦, 外層燒到金黃色, 少許辣同埋真係脆脆地, 食落郤爭D,
因為蝦肉霉咗, 肉質鬆散, 真的外强中乾, 唔掂

第二道小食, 鹽燒雞全翼, 呢碟雞翼又OK番, 外皮燒到又係金黃色, 味道啱啱好, 咬落入面
重有些少肉汁流出, 唔乾, 啲雞肉滑一滑, 比番個GOOD

第三道小食, 燒日式魚餅, 外形做到魚身一樣, 估唔到日式魚餅攞去燒下先食, 又幾好味,
魚肉食落爽口彈牙, 有口感, 食得多香港式口味魚蛋/片, 食呢樣日式魚餅, 又有另一番
滋味:

第四道小食, 吉列帶子沙律, 吉列帶子炸到甘香鬆脆, 入面帶子還是軟身, 無炸到過火,
一個字"正" 沙律蔬菜好新鮮, 加少許沙律醬, 小弟都清埋, 一啲都唔嘥  

轉一轉, 再來一客西式什菜湯, 湯味濃郁, 什菜煮到好林, OK GOOD LA:)

主菜一, 點了秘製羊架, 味道初時咬落幾好, 有羊肉獨有嘅鮮味, 可惜o趙落去好多筋口位,
好難o趙爛然後吞落肚, 失敗

而另一道主菜, 鹽燒鯖魚, 個胃口又唔同晒, 番晒黎, 鯖魚外皮燒至脆, 呢種脆又唔同燒蝦和
燒雞翼, 火候掌握得洽到好處, 魚皮食落小小索索聲, 魚肉嘅肉汁鎖响入面, 唧小小檸檬汁上
去釣一釣味, 可以是今晚PERFERT嘅菜式

最後黎個海胆炒飯, 入面有少許海胆, 魚子粒, 粟米, 飯炒得就差D, 無香噴噴, 所以有D
美中不足嘅感覺

好喇, 埋單388加1=427 兩位, 個價係貴咗, 每人都要兩舊水多啲, 不過有另外一樣嘢加番分,
就係下一張相...

張相無特別, 不過左手邊後面是無敵黃金海岸靚海景, 雖然是室外, 但是食晚飯時有些少海
風吹著, 又係另一種感受, 好寫意, 好舒服, 尤其是假期前的一天, 因為第二日唔使返工,
忙裡偷閒, 真係減少唔少壓力, 點解咁講, 因為這間餐廳是兼顧酒吧生意, 開業到零晨兩點鐘,
如果大家唔怕夜, 可以食完晚飯之後, 再坐低飲下嘢, 吹下水, 不過呢道坐幾奈都唔會趕客人
埋單走人, 都幾好, 請呀{:4_137:}

评分

吉列帶子沙律 個賣相最吸引  我睇見就想食
秘製羊架  又係流晒口水
鹽燒鯖魚  我食日式料理  必點食品
這餐廳又話日式CROSSOVER西式餐廳??但賣相超似泰國菜喎
黃金海岸一帶餐廳  真係環境唔錯架 cm3924 師兄 真係識咩叫生活享受

楼主 发表于 2011-7-3 08:56:08 | 显示全部楼层 来自: 香港
象版,謝謝品評,這幾曰晚晚出街食晚飯,尋晚先有時間坐低寫下包膠,三餐之中本來只能介紹這個黃金海岸之晚飯,但是象版榮升香港飲食版主,所以再會發另一包膠出來,再"看一下"。

多謝師兄支持  全賴有如cm3924師兄的支持  才令本區更添資彩

楼主 发表于 2011-7-3 09:48:42 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-7-3 09:43
多謝師兄支持  全賴有如cm3924師兄的支持  才令本區更添資彩

唔好客氣, 正如象版的提字"人生四大目標  吃 喝 玩 樂", 小弟想在這回帖加上一句, "食色性也"

cm3924 發表於 2011-7-3 09:48
唔好客氣, 正如象版的提字"人生四大目標  吃 喝 玩 樂", 小弟想在這回帖加上一句, "食色性也"
...

色我更啱  所以"食同色"搞到我有個日本名字  叫長埼良美

楼主 发表于 2011-7-3 22:30:57 | 显示全部楼层 来自: 香港
kkbbq 發表於 2011-7-3 22:24
色我更啱  所以"食同色"搞到我有個日本名字  叫長埼良美

唔會係長琦冇糧味得攞

食個環境覺得。。

鹽燒鯖魚,我都仲意,次次食日式野, 我必食。。

楼主 发表于 2011-7-4 19:39:18 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-7-4 19:18
食個環境覺得。。

鹽燒鯖魚,我都仲意,次次食日式野, 我必食。。

附近都有其他餐廳在地下, 不過只係試過茶餐廳, 如果去開嗰度尋找, 可能會有新發現

cm3924 發表於 2011-7-4 19:39
附近都有其他餐廳在地下, 不過只係試過茶餐廳, 如果去開嗰度尋找, 可能會有新發現 ...

黃金海岸去過一次,食過一餐上海菜,感覺食景多過食野!
請問3924師兄二樓係有間機鋪呀?