发帖
手机端
扫码访问

尖沙咀XX酒家

6433 |24

尖沙咀XX酒家   比我讚埋厘次  最多唔開名
上次同老友去XX酒家飲茶好掂   星期日帶老虎番卓  今日大廳滿座要坐VIP房
今日專程要帶老虎來食 這裏我的最愛 “魚翅灌湯餃”
頂佢個制  今個月12號仲係賣28蚊 我本來做一個鐘就食到  今日就加左10蚊價 要38蚊先食得到   有無搞攬錯呀  事隔兩星期加價36%
趐湯內的趐  雖然唔係乜野靚趐   但以38蚊售價嚟講  都算好合理  

皮蛋廋肉粥  

上次同個老友飲茶  佢都想叫   唔比佢叫仲話:厘D地方嘅粥  邊度會好食架   但今次老虎要食 我唔敢多意見   
不試由自可 一試不得了  咁撚好味嘅  仲有我最喜愛的 “手撕鹹廋肉絲” 正

鬼唔搭八春卷  

鬼唔搭八春卷  就係比個名吸引到  睇就無乜特別  其實又真係無乜特別   只不過入面多左D油炸鬼  仲有大量椰菜 蘿蔔 主要重係即叫即炸 十分脆口:)  都幾好食 可惜太大碌 食完飽左四成

煎潮洲九菜果  
外皮就是糯米薺 係一個軟糯非常的糯米薺 頂 !!駛唔駛咁好食呀 我點同人地講糯米薺可以咁軟綿綿 人地實話我作大喇
潮洲九菜果內裡的饀料 就像潮洲粉果差唔多 好味道

濃雞湯鮮竹卷  
這個鮮竹卷  用鮮腐竹包著料餡  餡料份量不多 有蝦 廋肉 芹菜 紅蘿蔔:)   特別的是確實用鮮腐竹 不是用經過油炸的腐皮  鮮腐竹人口幼滑  這是好好的做法   個濃雞湯比魚翅灌湯餃的湯底清啖   當然 都係一滴都唔好嘥   
埋單172大元  老虎話值得  咁一定就無錯

评分

象版,短短十幾日由28蚊加到38,點解?
你囉!你上次個報告一開始話就算個湯都值$28啦!
咁佢咪聽你話......湯$28+餃$10=$38囉!
睇完我咁理性嘅分析,你會唔會揼7你自已{:5_169:}

楼主 发表于 2011-7-1 19:17:11 | 显示全部楼层 来自: 香港

係喎 咁我咪變左罪人 我驚比人揼七我多D喎

kkbbq 發表於 2011-7-1 19:17
係喎 咁我咪變左罪人 我驚比人揼七我多D喎

多謝象版推介,可惜我呢d窮人冇錢去食

楼主 发表于 2011-7-1 23:12:31 | 显示全部楼层 来自: 香港
小白 發表於 2011-7-1 19:25
多謝象版推介,可惜我呢d窮人冇錢去食

厘位鑽石會員咁兼虛    我得塊版乍   你求其揾攞粒鑽石出嚟  都有牌玩喇

ching, at least tell us what the name of the building is!

楼主 发表于 2011-7-2 00:03:49 | 显示全部楼层 来自: 香港
laus 發表於 2011-7-1 23:42
ching, at least tell us what the name of the building is!

柯士甸道  名苑酒家

象版介紹嘅地方小弟就未去過, 見到至愛食嘅鮮竹卷用咗濃雞湯去煮, 真係想明天就過去即食,重要係兩盅

楼主 发表于 2011-7-2 05:24:33 | 显示全部楼层 来自: 香港
cm3924 發表於 2011-7-2 00:14
象版介紹嘅地方小弟就未去過, 見到至愛食嘅鮮竹卷用咗濃雞湯去煮, 真係想明天就過去即食,重要係兩盅:victor ...

師兄鐘意食鮮竹卷 都係叫一盅好喇 "魚趐灌湯餃"先係一定要試吓呀   

睇落幾精版!

其實我覺得 “魚翅灌湯餃”38蚊都值。

果度有無+1丫象版?