发帖
手机端
扫码访问

最近我愛上越南滴滴咖啡

10834 |45

小象向來有喝咖啡習慣  每日約兩杯  仲要係飲無糖  無奶的黑咖啡  最近上左越南滴滴咖啡癮  因為有朋友  送左一套好簡單嘅 “越南滴滴咖啡壺”俾我 仲有一包磨碎左越南咖啡豆  小象飲第一杯已愛上了它

這個便是朋友所送的鋁制“滴滴越南咖啡壺”

小象更特意去買一套不銹鋼的 “滴滴越南咖啡壺”一隻透明玻璃咖啡杯 去享受越南滴滴咖啡的過程

“越南滴滴咖啡”不單止味道香濃醇厚  在制作過程中 亦有它的獨有的視覺享受   在家中凖備好一切後  悠閒地看着咖啡  一滴  一滴  滴滿咖啡杯 咁就係飲一杯香濃越南滴滴咖啡的前奏 也是要一隻透明玻璃咖啡杯的原因:)

首先將適量磨碎左越南咖啡豆粉末   加入不銹鋼的 “滴滴越南咖啡壺”內(小象用三茶匙)

再將這小壓片  放入壺內 壓平咖啡豆粉末

將這底碟放在杯上

再將不銹鋼咖啡壺  放在底碟上  便可以加入沸水

再蓋上蓋子   約10分鐘後 香濃醇厚的 “越南滴滴咖啡”便可享用了
香港熱愛咖啡人士,屋企都有部咖啡机(萬幾至幾萬)
大象部咖啡机經濟好多

楼主 发表于 2011-6-26 22:16:05 | 显示全部楼层 来自: 香港

金錢比例  未必一定是最好  咖啡機名貴  亦唔一定煮出一杯好咖啡
我公司用名貴咖啡機  但我杯cheap  cheap越南咖啡  真係比我公司杯"貴價咖啡豆咖啡"好好多

楼主 发表于 2011-6-27 05:48:09 | 显示全部楼层 来自: 香港
正式一杯"越南滴滴咖啡"  是要先放一些煉奶在杯底  才讓咖啡慢慢滴注
但小象是黑咖啡(齋啡)愛好者 所以不加煉奶

對上一次出trip ,都買左個,不過玩過兩次後,收埋左,哈

楼主 发表于 2011-6-28 07:13:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
chwkin 發表於 2011-6-27 23:15
對上一次出trip ,都買左個,不過玩過兩次後,收埋左,哈

攞番出嚟  滴一杯慢慢試下  可能你會立即愛上它

哈,我要清下d 塵先0甘~~邊度有好既咖啡粉賣?

楼主 发表于 2011-6-28 20:41:34 | 显示全部楼层 来自: 香港
chwkin 發表於 2011-6-28 09:50
哈,我要清下d 塵先0甘~~邊度有好既咖啡粉賣?

我都好想知 請問 有無高人指點下  我想買包靚 已磨好的越南滴滴咖啡豆

北角個頭好似有間賣咖啡粉幾好, 有自家烘培, 好多發燒友都去個度買, 不過我無詳細地址

楼主 发表于 2011-6-29 04:41:38 | 显示全部楼层 来自: 香港
shiuhang 發表於 2011-6-29 00:07
北角個頭好似有間賣咖啡粉幾好, 有自家烘培, 好多發燒友都去個度買, 不過我無詳細地址  ...

十分多謝師兄指點   有目標總比盲摸摸好   等我問問D北角通先  THX