发帖
手机端
扫码访问

@風子飲食@之廣州曉港“竹筒飯”

关闭 [复制链接]
4675 |20

上個禮拜有日陪同SCO嘅一個fashion desinger上去廣州中大布匹市場揾fabric.
中午時分佢帶我去一間時常幫襯開街坊食店食lunch…話嗰度蒸竹筒飯遠近出名。
咁巴閉,緊喺要會一會佢。 。 。 。

人生地不熟,佢帶我轉咗幾條街,食店都未睇到,卻見到巷仔入面已經排曬長
龍(20個人都嫌少)也來。天氣又熱,唔想排隊,去第度,又唔想多行。算啦~
見鋪仔細細,得3個女人,雖然身略肥,但都身手敏捷。
特別打包一個個竹筒飯外賣。話咁快到我o地。 。

有蒸牛肉雞竹筒飯,排骨雞竹筒, 豬腳竹筒飯等。 。
我就叫咗個牛肉雞竹筒飯,人仔10蚊雞,你信唔信? ?真喺平到冇人有~~
唔怪得生意咁好!後來問老闆娘,佢話呢個價賣咗11年啦,2000年之前佢丫媽
做緊時喺8蚊。後來中接手以來冇再加過價,做嘅喺街坊生意。但每日得300份,
賣完就收檔,風雨無阻。 聽完我真喺好感動! !佩服佢o地嗰份堅持!羨慕佢o地
嗰份街坊鄰里嘅真情! !

@@配菜+煮湯
送嘅~ 因為唔打包,食店側邊台食,環保d又慳咗兩個飯盒。

@@牛肉雞竹筒飯

牛肉雞肉都落足,浸過醬汁,蒸過好入味。牛肉唔un, 雞肉又嫩身。。
米飯食落又唔會差過好多食肆嗰d“泰x香米”

估唔到嘅喺入面仲放咗兩塊南瓜。 。 。

食完呢個簡簡單單快餐,講真我個內心好感觸!
世間人情冷曖,相信呢位店主一家人深有體會與理解!

评分

大陸的超平食品都係咁先

KEN哥又有好介紹,
廣州雖然遠D,但好抵同好正
睇完報告突然好肚餓,食在廣州一點不假!

十蚊一個   咁Q多料竹筒飯  抵到爆裂    

KEN GOR果然係有料之人, 簡單的午飯, 在廣州也能找到美食, 睇到都希望有機會試下, 類似嘅食品, 在香港肯定好難揾, 就算揾到個價都會起碼"揼寶"(double)o

楼主 发表于 2011-6-25 15:36:23 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳

楼主 发表于 2011-6-25 15:39:27 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
無爭有為 發表於 2011-6-25 01:06
KEN哥又有好介紹,
廣州雖然遠D,但好抵同好正
睇完報告突然好肚餓,食在廣州一點不假! ...

廣州周邊都有美食,老字號頂呱呱,新派餐廳亦有唔錯。
如果識窿路嘅,更加揾到好嘢食。 “食在廣州” 實至名歸。

楼主 发表于 2011-6-25 15:40:06 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
kkbbq 發表於 2011-6-25 04:50
十蚊一個   咁Q多料竹筒飯  抵到爆裂

抵到你唔信

楼主 发表于 2011-6-25 15:42:30 | 显示全部楼层 来自: 广东深圳
cm3924 發表於 2011-6-25 08:44
KEN GOR果然係有料之人, 簡單的午飯, 在廣州也能找到美食, 睇到都希望有機會試下, 類似嘅食品, 在香港肯定 ...

cm兄過獎, 其實都多得個同事帶我去,因為佢跑開嗰邊市場。
如果識到地膽嗰o地人,一定仲會揾到好嘢食。 。平靚正!

ken哥,麻煩你pm這店子地址給我!因我最近常上廣州,我也想試一試!