发帖
手机端
扫码访问

杭州和廣州之行~~

关闭 [复制链接]
17811 |144
楼主 发表于 2011-6-23 16:52:33 | 显示全部楼层 来自: 香港

這次是我第一次去杭州,又是一個人,人生路不熟,不敢去較遠的地方,不過,下次有機會再去的話,我會周圍逛,吃更豐富的,然後寫報告跟你們分享!

楼主 发表于 2011-6-23 17:00:23 | 显示全部楼层 来自: 香港
peterwon 發表於 2011-6-23 16:50
反而佢地講佳飛機仲煩,始終d 機場唔近佢地屋企。
好似識得有技師湖北既,晚上上車,瞓醒就差不多到。 ...

聽某技師說,在廣州可以坐高鐵去湖北,只需三個小時!價錢500多左右!其實我也想去湖北的,下次有空,想試一下坐高鐵去湖北,因我沒坐過高鐵,都想體驗一下!

peterwon 發表於 2011-6-23 16:33
謝師兄解答,因為我時去骨場成日都聽佢地講坐火車返老家。
都想體驗一下。 ...

坐長途火車一定要有心理準備.
除非您瞓軟卧, 可以有得瞓下.
如果就咁坐係火車十幾個鐘. 都幾攞命架,
又瞓唔到, 保証您條腰疼到飛起.
我試過四川自由行, 坐火車十幾個鐘(仲要係硬坐),
腰骨疼到標眼淚. 嚇到以后唔敢.

estheryau1221 發表於 2011-6-23 16:29
師兄,你這麼問好像沒坐過長途火車是嗎?
怎樣打發時間?睡覺,吃東西,聽歌,和幾個乘客玩鬥地主,鋤大d,就是這 ...

原來師兄坐硬卧中鋪, 有得瞓下都幾好.

estheryau1221 發表於 2011-6-23 17:00
聽某技師說,在廣州可以坐高鐵去湖北,只需三個小時!價錢500多左右!其實我也想去湖北的,下次有空,想試一下 ...

不過佢地係深圳唔想去廣州轉車。
所以都無想搭高鐵。依家去湖北就唔好喇﹗我諗會很熱,或者到下年三四月,有櫻花睇﹗
search 過d 人講話靚過日本既添﹗
咁你杭州廣州之行幾日﹖駛左幾錢﹖

Magic123 發表於 2011-6-23 17:03

我都係怕瞓唔著﹗
平時坐短途旅行車我都係瞓唔著既。

peterwon 發表於 2011-6-23 17:09
我都係怕瞓唔著﹗
平時坐短途旅行車我都係瞓唔著既。

咁就最好搭飛機或坐高鉄啦!:)

楼主 发表于 2011-6-23 17:18:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-23 17:03

師兄,我這次杭州之行雖然是第一次坐火車,但我都預先評估一下我的身體可承受狀況!當我知道是要十幾個鐘車程時,我心想,一定不能買硬坐車票!那個女售票員可能覺得我沒什麼錢就說190元(好像是,差不多這價錢左右),我即刻說,我要睡覺那種的.....硬坐是便宜很多,但我知我這副老骨頭一定受不了,所以選擇硬卧!而軟卧就肯定不會考慮,因為價錢貴好多!我覺得硬卧睡覺是可以的!

楼主 发表于 2011-6-23 17:26:15 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-23 17:06
原來師兄坐硬卧中鋪, 有得瞓下都幾好.

如果是八個鐘左右的車程,我會選硬坐!但一定白天坐車,當晚到達目的地(過零晨的,我一定要硬卧)!因為硬坐便宜好多!八個鐘我不會坐足八個鐘,坐坐走走,我頂得住!

estheryau1221 發表於 2011-6-23 17:26
如果是八個鐘左右的車程,我會選硬坐!但一定白天坐車,當晚到達目的地(過零晨的,我一定要硬卧)!因為硬坐便 ...

骨場吹水果邊討論緊離題,咁我地飲食區咁講又有無離題呢﹖
有時真係好難定議。
我地係到都係分享交流一下。