发帖
手机端
扫码访问

杭州和廣州之行~~

关闭 [复制链接]
17813 |144

之前睇到ken版出左一份廣西南寧美食報告,令我又想出份深圳以外地區既報告!上個禮拜我得閒,一條友直闖杭州,之後又去廣州,咁我就一於獻醜出番份美食報告!雖然唔係特別既菜式,但志在分享,希望師兄們唔好嫌棄!在杭州第三日既朝早,我就去左永和大王食飯(艮山西路店),叫左宮保雞丁飯同一杯冰豆漿!
1.        宮保雞丁飯 (材料有花生,椰菜,甘荀絲,粟米粒,雞肉,半隻蛋)

花生嫌不夠脆,但勉強可以接受! 椰菜、甘荀絲、栗米粒都好鮮甜!蛋就一般!雞肉就同香港食果d有分別,呢個雞肉煮得好淋,好入味,微辣,相當好味!另配上一碟開胃酸菜,食左真係好開胃!再加一杯冰豆漿,大大杯,甜味適中,唔錯!!!我覺得呢個飯材料既配搭真係好好!
環境~8分(十分滿分)
味道~7.5分
價錢~9分
離開杭州後,我就係廣州落腳!坐地鐵去公園前站,在K,G出口都可以,果個商場名叫"動漫星城",我係"東西燒"食飯,叫左一個日式雞扒飯,送一杯可樂!
2.        日式雞扒飯(材料有中華沙律,半隻鹵蛋,雞扒)
中華沙律(即是海藻)味道可以, 鹵蛋一睇蛋白顏色就知鹵水完全滲透入蛋白內,非常入味,好食!唯獨最失敗既地方偏偏係主菜雞扒上!雞扒外、內都淋,味道還可以,但完全沒口感!若是外脆內軟就最正!!!可樂就一般般,沒什麼特別!
環境~6分(地方小,坐落去有少少壓迫感)
味道~6分(被雞扒拖累,扣分)
價錢~7分
報告完畢,多謝收看!!!

评分

師兄,我都想自己四圍去,想問你搭咩去杭州,再點落廣州呢﹖thx ﹗

3Q ching支持,真有heart!

C兄去咗杭州幾日,有試當地美食俾大家分享來就正囉! !

廣州"動漫星城"人流好多, 食店都好窒。
我去過幾次都冇響嗰度食嘢, 多數行出地鐵站,周圍都好多好嘢食!

楼主 发表于 2011-6-23 16:05:18 | 显示全部楼层 来自: 香港

師兄,我是在廣州火車站坐火車去的(即是地鐵廣州火車站出),目的地是"杭州南"!有幾種票價的,我就選了硬卧中鋪,335元,全程要18個小時半!
我返回廣州不是"杭州南"坐車的,而是去杭州火車站坐火車的,你買去廣州的票就行了!回程都是硬卧中鋪,價錢就341元,時間就差不多二十個小時!如果你在杭州南坐火車,可能時間會短些和價錢便宜少少!
當然,亦可坐飛機去,但我沒錢,所以坐火車去!

estheryau1221 發表於 2011-6-23 16:05
師兄,我是在廣州火車站坐火車去的(即是地鐵廣州火車站出),目的地是"杭州南"!有幾種票價的,我就選了硬卧中 ...

坐咁耐﹖
真係唔掂﹗
車程你有乜做打發時間呢﹖
有無風景睇呢﹖

楼主 发表于 2011-6-23 16:21:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
ken_choy 發表於 2011-6-23 14:59
3Q ching支持,真有heart!

C兄去咗杭州幾日,有試當地美食俾大家分享來就正囉! !

多謝ken兄評分給我!!!
這次其實是我第一次去杭州的,其中有一次和兩個團友吃飯(行程結束後),去了某餐館,我很想拍照寫報告的,不過他們在,我不好意思做這"小動作",所以沒做了...... 222.gif
動漫星城那邊人流是多的,沒錯!當時因為我行李重,有點餓,所以在此吃點東西了!

楼主 发表于 2011-6-23 16:29:58 | 显示全部楼层 来自: 香港
peterwon 發表於 2011-6-23 16:07
坐咁耐﹖
真係唔掂﹗
車程你有乜做打發時間呢﹖

師兄,你這麼問好像沒坐過長途火車是嗎?
怎樣打發時間?睡覺,吃東西,聽歌,和幾個乘客玩鬥地主,鋤大d,就是這樣過......
我不是全程望出窗外,偶爾望一望,其實沒什麼風景好看的!!!
我沒錢,坐火車是最好的!車程是很長,但不是常去,所以無所謂啦(就我而言)!

estheryau1221 發表於 2011-6-23 16:29
師兄,你這麼問好像沒坐過長途火車是嗎?
怎樣打發時間?睡覺,吃東西,聽歌,和幾個乘客玩鬥地主,鋤大d,就是這 ...

謝師兄解答,因為我時去骨場成日都聽佢地講坐火車返老家。
都想體驗一下。

楼主 发表于 2011-6-23 16:45:35 | 显示全部楼层 来自: 香港
peterwon 發表於 2011-6-23 16:33
謝師兄解答,因為我時去骨場成日都聽佢地講坐火車返老家。
都想體驗一下。 ...

有些技師如果老家不是太遠的話,一般都是坐長途巴士的!如果是超級紅牌,賺錢很多的,就會選擇坐飛機!
其實我也想坐飛機啊,只是價錢太貴了!一般當天買飛機票的就最貴!!!通常預早一星期買飛機票就最便宜(平好多)!!!
細細聲講你知,這次去杭州,我是第一次在大陸坐火車!

estheryau1221 發表於 2011-6-23 16:45
有些技師如果老家不是太遠的話,一般都是坐長途巴士的!如果是超級紅牌,賺錢很多的,就會選擇坐飛機!
其實我 ...

反而佢地講佳飛機仲煩,始終d 機場唔近佢地屋企。
好似識得有技師湖北既,晚上上車,瞓醒就差不多到。