发帖
手机端
扫码访问

杭州和廣州之行~~

关闭 [复制链接]
17858 |144
楼主 发表于 2011-6-25 12:18:53 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-24 14:16
我是自遊行的, 從深圳坐飛機去南寧
只需一個小時, 來回機票連稅好似一千二百元. ...

師兄,有樣野想問你,宜家先諗起!
我有一次坐和諧號火車上廣州,近入閘位時,有一個人向乘客sell飛機票,我就看一看,那人好像是代理售賣飛機票的公司,他說坐飛機去某地方預早買票的話,就會打折,很便宜,我給了我的手機號碼給他,然後我趕著去坐火車,之後收到他的一條信息,說我要回什麼信息連密碼的訂機票,就有特價機票買......,我不太清楚程序是怎樣,沒有理會他了!我想問你,這些公司有沒有騙人的?沒有的話,用信息方法訂機票的話,程序是怎樣的(如何付錢,在哪裡付錢,最快幾時要付錢等...)?你知道的話,詳細講解一下!謝謝!!!

estheryau1221 發表於 2011-6-25 12:18
師兄,有樣野想問你,宜家先諗起!
我有一次坐和諧號火車上廣州,近入閘位時,有一個人向乘客sell飛機票,我就 ...

對不起, 我都未試過用這方法訂機票,
我都唔知安唔安全, 不過無端端比個電話號碼人,
都要小心一點, 因為好多銀行騙案都會用電話訊息
呢招來騙人. 小心為上.

我多數都係在網上訂機票, 如攜程,
去那兒(佢會邦您格價), 或者大陸航空公司的
網頁直接訂票, 如果一些熱門的地方, 早一兩
個月訂都會幾平.我試過幾次都冇問題.

楼主 发表于 2011-6-27 09:14:11 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-25 23:58
對不起, 我都未試過用這方法訂機票,
我都唔知安唔安全, 不過無端端比個電話號碼人,
都要小心一點, 因為好 ...

唔使講對不起既!我係因為覺得他無可疑,所以才放心給他我的手機號碼!應該無事!
你係網上訂票使唔使預先登記成為會員?使唔使登記個人資料?我咩都唔識唔好介意!

estheryau1221 發表於 2011-6-27 09:14
唔使講對不起既!我係因為覺得他無可疑,所以才放心給他我的手機號碼!應該無事!
你係網上訂票使唔使預先登 ...

要架, 不過都不會花好多時間,
因為網站要您的正確名字, 才可出e-ticket.
其實都好方便.

楼主 发表于 2011-6-27 09:19:46 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-27 09:16
要架, 不過都不會花好多時間,
因為網站要您的正確名字, 才可出e-ticket.
其實都好方便. ...

係網上訂了票後,怎樣付款?係個人銀行戶口扣數?或是親身去哪裡付款?

estheryau1221 發表於 2011-6-27 09:19
係網上訂了票後,怎樣付款?係個人銀行戶口扣數?或是親身去哪裡付款?

係大陸銀行的戶口扣數, 因為我係上面有戶口.
如果冇都唔緊要, 仲有其他方法, 例如支付宝, 財付通.

楼主 发表于 2011-6-27 17:03:07 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-27 09:25
係大陸銀行的戶口扣數, 因為我係上面有戶口.
如果冇都唔緊要, 仲有其他方法, 例如支付宝, 財付通. ...

支付寶和財付通我都未用過,不知怎樣申請和使用! qweasddf.gif

estheryau1221 發表於 2011-6-27 17:03
支付寶和財付通我都未用過,不知怎樣申請和使用!

http://www.hoyoyo.com.hk/?s=writings&key=alipayrecharge

楼主 发表于 2011-6-27 18:40:44 | 显示全部楼层 来自: 香港

個宮保雞丁飯賣相唔差wo 而且又唔貴 抵食!!