发帖
手机端
扫码访问

杭州和廣州之行~~

关闭 [复制链接]
17843 |144
楼主 发表于 2011-6-28 08:37:31 | 显示全部楼层 来自: 香港

estheryau1221 發表於 2011-6-28 08:37
個飯十元,連豆漿,酸菜,加埋都係13元,味道又好,真係好抵食!好想食多次!

而家深圳都好難搵到十三蚊食一餐囉!

楼主 发表于 2011-6-28 10:23:41 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-28 09:42
而家深圳都好難搵到十三蚊食一餐囉!

杭州比較遠,不知何時有機會再去!但廣州我就常去,又不是很遠,廣州的消費比深圳低,要吃好的,廣州有好多選擇!

estheryau1221 發表於 2011-6-28 10:23
杭州比較遠,不知何時有機會再去!但廣州我就常去,又不是很遠,廣州的消費比深圳低,要吃好的,廣州有好多選擇 ...

廣州的和諧號火車票都要80蚊人仔一程, 都幾貴.
師兄係埋成日返上去做嘢呢?:)
我見一小時有幾班火車往來深圳至廣州.
客量都幾滿, 証明兩地的關係真是很密切啊.

楼主 发表于 2011-6-28 22:52:26 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-28 10:59
廣州的和諧號火車票都要80蚊人仔一程, 都幾貴.
師兄係埋成日返上去做嘢呢?
我見一小時有幾班火車往來深 ...

唔係做野,只係探朋友,逛逛街,食吓野,玩玩!:)
深圳去廣州的和諧號班次確是好密,乘客量好多!不過,不是全部人去廣州的,亦有些人去東莞!很多人情願坐和諧號,都不坐巴士!因為舒服,快捷,又不會堵車!80元單程是貴的,不過,喜歡去沒辦法! 中山的"輕軌"通車了幾個月,你知道嗎?是我的中山朋友跟我說的!廣州去中山方便得多了!價錢不貴!有空的話,我也想去中山見老朋友!

estheryau1221 發表於 2011-6-28 22:52
唔係做野,只係探朋友,逛逛街,食吓野,玩玩!
深圳去廣州的和諧號班次確是好密,乘客量好多!不過,不是全部 ...

原來師兄咁多朋友係珠三角, 真係去边到玩都有照應.
我都知道輕軌通車了, 但仍沒有坐過,
我覺得中山都有好多嘢玩和食, 又可泡溫泉.
石歧佬好多人都去邦襯.

楼主 发表于 2011-6-28 23:06:36 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-28 22:57
原來師兄咁多朋友係珠三角, 真係去边到玩都有照應.
我都知道輕軌通車了, 但仍沒有坐過,
我覺得中山都有 ...

中山多野玩?我又唔覺得!或者我唔知!你講來聽聽!
我沒泡過溫泉,因我不是很喜歡!中山的步行街裡有一個歷史博物館,是免費入場的,我上次第一次去看,覺得不錯!我也沒坐過輕軌!不過,這星期應該會坐了!其實我挺喜歡中山這地方,因為環境比較舒服,消費不高!

estheryau1221 發表於 2011-6-28 23:06
中山多野玩?我又唔覺得!或者我唔知!你講來聽聽!
我沒泡過溫泉,因我不是很喜歡!中山的步行街裡有一個歷史 ...

我都好鍾意中山, 會去仙沐園(而家有d舊)或泉眼溫泉泡熱湯,
再唔係就去水城到玩, 入場費平過長隆水上樂園.
又可去孫中山故居遊覽.如果豪d既話更入住五星級中山香格理拉酒店.
至於去步行街逛更是指定動作, 通常係個到都一定會食双皮奶,
然后又會買杏仁餅和雞仔餅做手信.

楼主 发表于 2011-6-28 23:35:21 | 显示全部楼层 来自: 香港
Magic123 發表於 2011-6-28 23:20
我都好鍾意中山, 會去仙沐園(而家有d舊)或泉眼溫泉泡熱湯,
再唔係就去水城到玩, 入場費平過長隆水上樂園. ...

原來師兄和我都有共同喜好!孫中山故居在哪?我沒去過!
中山的杏仁餅我都幾鍾意食!好味!!!上次我在石岐某餐廳叫了一隻乳鴿,16元,細隻,味道唔錯!如果大隻小小會更好!

3Q ching支持,真有heart!